Kordelinin kappelin portaaliveistokset

Tekijä: Emil Wikström
Vuosi: 1939-1940
Sijainti: Vanha hautausmaa

Kuvanveistäjä Emil Wikström (1864-1942) on tunnettu selkeistä ja realistisista henkilökuvistaan. Hän saavutti jo nuorena lähes virallisen muistomerkkien tekijän aseman Suomessa. Wikström oli Akseli Gallen-Kallelan ystävä ja aikalainen, joka opiskeli Wienissä ja Pariisissa, kuului fennomaaneihin ja tuotannossaan yhdisti piirteitä kansainvälisestä realismista ja karelianismista. Hänen muita julkisia teoksiaan ovat mm. Säätytalon päätykolmion veistosryhmä, Helsinki (kilpailu v. 1893, paikoilleen asettaminen v. 1903), Elias Lönnrotin muistomerkki, Helsinki (v. 1899-1902), Aino (suihkukaivo), Helsinki, (v. 1912), Pohjan neito (suihkukaivo), Tampere (v. 1913), Rautatieaseman lyhdynkantajafiguurit, Helsinki (v. 1914) ja J.V. Snellmanin patsas, Helsinki (v. 1923). Virallisten monumenttien rinnalla Wikström teki marmorista herkempiä muotokuvia, joiden mallina oli usein taiteilijan vaimo tai tyttäret. Wikströmin rakennuttama Visavuori Sääksmäellä kuuluu 1800-luvun lopun merkittävimpiin taiteilijahuviloihin.

Kordelinin kappelin portaikon sivustoilla on kaksi täysplastista veistosta. Vasemmalla puolella on alkua symboloiva nuori nainen, joka pitää pientä lasta käsivarsillaan. Oikealla oleva veistos esittää vanhusta, joka symboloi elämän loppua. Vanhuksen kasvoilta kuvastuu levollinen usko ja toivo tulevaan elämään. Veistosten symboliikka viittaa myös elämän jatkuvuuteen sekä yleisemminkin uskoon, toivoon ja rakkauteen. Veistokset on valettu pronssiin. Myös Kordelinin kappelin kryptaan johtavan oven kiviveistokset ovat Wikströmin käsialaa.Rauman kaupungin julkisten taideteosten sivusto

Tämän sivuston sisällön tallentaminen ja kopioiminen ilman tekijänoikeuksien haltijoiden lupaa on kielletty. Kaikki sivustolla oleva materiaali kuuluu niiden sisällön ja toteuksen tehneille henkilöille. Sivuston tekijänoikeuksien rikkominen voi johtaa oikeustoimiin ja rangaistukseen.

Sivuston suunnittelu ja toteutus: Tommi Laiho

© Rauma 2012
© Rauman taidemuseo 2012