Hukkuneiden merimiesten muistomerkki (v. 1951)

Tekijä: Hannu Vainio
Vuosi: 1951
Sijainti: Ankkuripuisto, Rauman kaupunginteatterin edustalla

Hukkuneiden merimiesten muistomerkki on toteutettu Nortamo Seoran toimeksiannosta, ja se paljastettiin 13.6.1952. Muistomerkin ankkuri on peräisin Palawan-nimisestä purjelaivasta.

Moottoripurjelaiva Palawan rakennettiin San Franciscossa, USA:ssa vuonna 1918 ja rekisteröitiin Raumalle vuonna 1926. Vuonna 1932 alus tuhoutui tulipalossa Suomenlahdella, josta se hinattiin Raumalle. Palawan oli saanut nimensä Filippiiniläisen saaren mukaan.

Vuonna 1926 Palawan-aluksen pääosakas, raumalainen merikapteeni Edvin Wene kunnostutti sen loistokuntoon. Heinäkuussa 1932 Palawanilla syttyi tulipalo laivan ollessa puutavaralastissa matkalla kohti Kööpenhaminaa. Alus lasteineen tuhoutui lähes kokonaan. Sen koneita hyödynnettiin myllyssä ja sähkölaitoksessa Pohjanmaalla. Laivan runko hinattiin Raumalle Salinkedon lahteen, jossa sitä vähitellen purettiin polttopuuksi. Vielä nykyäänkin osa purkamatonta Palawania makaa Salinkedon lahden rannassa.Rauman kaupungin julkisten taideteosten sivusto

Tämän sivuston sisällön tallentaminen ja kopioiminen ilman tekijänoikeuksien haltijoiden lupaa on kielletty. Kaikki sivustolla oleva materiaali kuuluu niiden sisällön ja toteuksen tehneille henkilöille. Sivuston tekijänoikeuksien rikkominen voi johtaa oikeustoimiin ja rangaistukseen.

Sivuston suunnittelu ja toteutus: Tommi Laiho

© Rauma 2012
© Rauman taidemuseo 2012