HJ. Nortamon hautamuistomerkki (v. 1934)

Tekijät: Arvi Tynys ja Erkki Huttunen
Vuosi: 1934
Sijainti: Vanha hautausmaa (vastapäätä Kordelinin kappelin portaalia)

Kuvanveistäjä Arvi Tynys (1902-1959) opiskeli Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1925-29. Hänen teoksiaan oli ensi kerran esillä näyttelyssä Helsingissä vuonna 1926. Hän on tunnettu monumenttien tekijä, joka toimi usein yhteistyössä arkkitehtien Erkki Huttunen ja Viljo Revellin kanssa. Hän on veistänyt useita hautaveistoksia ja sankaripatsaita. Tynyksen muita julkisia veistoksia ovat mm. Rajamäen kirkon portaali (v. 1938), Vilppulan taistelujen muistopatsas (v. 1938) sekä 1950-luvun ensimmäisiä abstrakteja julkisia veistoksia edustava, Hankoon vuonna 1958 pystytetty ”Ylös valoon”, jonka Tynys suunnitteli Revellin piirtämän modernistisen tehdasrakennuksen yhteyteen. Tynys muutti sodan jälkeen Ruotsiin ja sieltä edelleen Yhdysvaltoihin, joissa molemmissa paikoissa myös on hänen tuotantoaan.

Arkkitehti Erkki Huttunen (1901-1956) oli ensimmäisiä funktionalismin edustajia Suomessa. Hänen suunnittelemiaan rakennuksia ovat mm. Nakkilan kirkko (v. 1937), Raumanlinna, Rauma (vihittiin käyttöön v. 1933), SOK:n Viipurin mylly (v. 1932) ja SOK:n talo (nykyinen Valtakulma), Rauma (v. 1930-31), yhdessä Valde Aulangon kanssa.

Hautamuistomerkissä oleva Nortamon kasvoja esittävä reliefi on Tynyksen tekemä, ja funktionalistinen yleismuotoilu on todennäköisesti Huttusen käsialaa. Muistomerkki on valmistettu mustasta graniitista. Patsaan taustapuolella on signeeraus E. Huttunen – A. Tynys – K. Reunanen, joista viimeksi mainittu oli raumalainen kivenhakkaaja.


Rauman kaupungin julkisten taideteosten sivusto

Tämän sivuston sisällön tallentaminen ja kopioiminen ilman tekijänoikeuksien haltijoiden lupaa on kielletty. Kaikki sivustolla oleva materiaali kuuluu niiden sisällön ja toteuksen tehneille henkilöille. Sivuston tekijänoikeuksien rikkominen voi johtaa oikeustoimiin ja rangaistukseen.

Sivuston suunnittelu ja toteutus: Tommi Laiho

© Rauma 2012
© Rauman taidemuseo 2012