Vapaussodan muistomerkki – Rauman vapaudenpatsas

Tekijä: Arvi Tynys
Vuosi: 1937
Sijainti: Tarvonsaaren puisto, Raumanlinnan vieressä

Kivenhakkaaja K. Reunasen Vehmaan graniitista hakkaaman monumentin lahjoittivat Rauman kaupungille 16.5.1937 Aina ja John Nurminen vuoden 1918 kansalaissodassa kaatuneiden valkoisten muistoksi. Muistomerkin pohjoissivuun on kaiverrettu 17 valkoisten puolella taistelleen raumalaisen nimet. Eteläfasadissa on teksti ”Kautta kallehimpain uhriemme vapaa olkoon isiemme maa” ja Rauman vaakuna. Länsisivussa on reliefi polvistuvasta naisesta (itkevä äiti). Itäfasadissa on kuvattuna miekka ja kypärä. Kivipaaden päällä on latinalaispurjein varustettu laiva, joka symboloi vapautta.

Muistomerkki on toteutettu muutama vuosi Raumanlinnan rakentamisen jälkeen. Myös tässä yhteydessä arkkitehti Huttusen ja kuvanveistäjä Tynyksen tuotannot kohtaavat (samoin kuin Rajamäen kirkkoon liittyvä yhteistyö). Suojeluskuntataloksi alun perin rakennettu Raumanlinna ja kaatuneiden muistomerkki muodostavat yhdessä sisällissodassa valkoisten puolelle kuuluneiden ”paraatipaikan”.Rauman kaupungin julkisten taideteosten sivusto

Tämän sivuston sisällön tallentaminen ja kopioiminen ilman tekijänoikeuksien haltijoiden lupaa on kielletty. Kaikki sivustolla oleva materiaali kuuluu niiden sisällön ja toteuksen tehneille henkilöille. Sivuston tekijänoikeuksien rikkominen voi johtaa oikeustoimiin ja rangaistukseen.

Sivuston suunnittelu ja toteutus: Tommi Laiho

© Rauma 2012
© Rauman taidemuseo 2012