Taidelainaamon huhtikuun taiteilija – Esko Lappalainen


Sammal, 2007, tempera
Maalaaminen ja piirtäminen tähtää aina omakuvaan. Aiheesta riippumatta maalauksessa on kysymys omakohtaisen havainnon tekemisestä näkyväksi.” Näin pohtii Rauman Taidelainaamon huhtikuun taiteilija Esko Lappalainen (s.1948). Lappalaisen teoksia on aikaisemmin nähty mm. Rauman taidemuseon ja Wäinö Aaltosen museon näyttelyissä.

Nyt esillä olevat maalaukset ovat muistikuvia taiteilijan viime syksyn ruskavaellukselta. ”Olen kokenut maaston värit, yksityiskohdat, sateen ja poudan. Ne ovat totta – ja omakuvia, vaikka yhdessäkään maalauksessa ei ole tietyssä paikassa tunnistettavaa maisemaa tai sen yksityiskohtaa.”

Maalaukset ovat muotokieleltään niukan abstrakteja materiaalimaalauksia, joiden pinta ja syvyys on saatu aikaan temperaväriä lisäämällä, poistamalla, raaputtamalla tai liittämällä niihin ohutta japaninpaperia sekä sekoittamalla pohjustukseen hiekkaa. ”Maalaukset ovat kuin iho, joka kaipaa katsetta ja kosketusta.” Esko Lappalainen kiteyttää.

Esko Lappalainen on Rauman ja Turun taiteilijaseurojen jäsen. Hän on ollut mukana jurytetyissä yhteisnäyttelyissä vuodesta 1967 ja omia näyttelyitä hän on pitänyt vuodesta 1986, viimeksi maaliskuussa 2008 Auran Galleriassa Turussa. Lappalainen on pitkän linjan kuvantekijä, joka on suorittanut taide- ja kulttuurihistorian perusopinnot Turun yliopistossa.

Töiden ripustus taidelainaamossa 2.4.2008 klo 15 - 18, jolloin taiteilija on paikalla ja yleisön tavattavana.


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot