Rauman taidelainaamon lokakuun taiteilija Marko Mertala


One of a Kind, graniitti, 2007

Misfit, marmori, 2007
Kiveen hiotut ajatukset

Rauman taidelainaamon lokakuun taiteilijana esittäytyy kuvanveistäjä Marko Mertala, jonka monipuolista ja kokeilevaa tuotantoa yhdistää filosofinen pohdinta ja kiteytyneet oivallukset. Mertala on monien materiaalien mestari, mutta erittäin vahvoilla hän on taiturimaisena kiviveistäjänä, jonka käsittelyssä marmori ja graniitit hioutuvat taiteilijan tahtomaan muotoon.

Mertala asuu ja työskentelee Paneliassa. Hän on valmistunut kuvanveistäjäksi 1997 Kankaanpään Taidekoulusta ja hänen teoksiaan on ollut esillä monissa valtakunnallisissa jyrytetyissä – sekä avoimissa näyttelyissä, yhteis –ja ryhmänäyttelyissä. Jäsenenä hän on Rauman Taiteilijaseurassa ja taideyhdistys Efrassa. Hän käyttää veistoksissaan perinteisten kuvanveistomateriaalien lisäksi kierrätysmateriaaleja, kuten ajan patinoimia esineitä ja romua mutta myös orgaanista ainesta kuten eläinten luita ja sarvia. Mertala työskentelee myös perinteisemmän kuvanveiston parissa tekemällä mm. erityyppisiä muotokuvia sekä reliefejä kivestä. Mertalalla on kokemusta myös jääveistosten valmistajana.

”Sisältö teoksiini tulee elämästä itsestään, ajan ilmiöistä, joskus huumorilla höystettynä, joskus mustana ilman kermaa. Jotkut ovat löytäneet teoksistani kriittisyyttä sekä ironiaa, onneksi ei aina tarvitse alleviivata ja käyttää suuraakkosia…” Mertala kertoo omasta työskentelystään ja tiivistää taidekäsitystään lainaamalla Picasson lausahdusta: ”Jokainen lapsi on taiteilija, pulma on siinä kuinka pysyä taiteilijana kun kasvaa aikuiseksi.”

Mertala on paikalla taidelainaamossa keskiviikkona 1.10.


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot