Rauman taidelainaamon lokakuun taiteilija Riitta Lehto-Toivanen


Riitta Lehto-Toivanen: Kukoistusvoimaa, tussiakvarelli, 2009, 23x27cm
Rauman kaupunginkirjaston taidelainaamon kuukauden taiteilija Riitta Lehto-Toivanen tuo esille tussiakvarelleja ja mustavalkoista uusinta grafiikkaansa.

”Maalaan paljon akvarelleja ja tussiakvarelleja. Musta tussi on minulle mieluinen materiaali. Siinä on jotain vanhaa ja se tuoksuu nuotiolta ja savulta”. Lehto-Toivasen mielestä tussilla työskentely on nopeaa ja mielenkiintoista. Hän ei tee etukäteen suunnitelmia vaan maalaa suoraan akvarelli- tai riisipaperille ja yrittää seurata syntyneitä jälkiä tai siveltimenvetoja. Taiteilijan omasta kokemusmaailmasta ja alitajunnasta nousee esille asioita ja se johtaa kuvioiden tai värien tulemiseen maalaukseen. ”Koen usein olevani ajatuksissani syvällä metsässä eläinten kanssa. Maalaukset voivat olla heti valmiita tai sitten alan pestä ja työstää niitä.” Taiteilijan värikkäät akvarellit ovat toisentyyppisiä. Ne voivat olla esimerkiksi tutkielmia kasveista. Mutta myös grafiikkaa hän tekee ilman luonnoksia. ”Kun kuparilevy on kulunut ja rosoinen syvien typpihapposyövytysten jäljiltä innostun ja työ etenee nopeasti” kertoo taiteilija työskentelystään. Lehto-Toivanen on viime aikoina palannut mustavalkoisen grafiikkaan, jolla on yhteys tussimaalauksiin.

Vuojoen kartanon galleria Gylichissä Eurajoella on samanaikaisesti esillä Lehto-Toivasen oma yksityisnäyttely taiteilijan 50-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Näyttelyssä voi laajemmin tutustua taiteilijan tuotantoon viimeisen vuoden ajalta, akryylillä kankaalle tehtyihin maalauksiin. Kartanon miljöö ja maalausten sisällöt liittyvät taiteilijan lapsuusmuistoihin. Lisätietoja Eurajoen näyttelystä www.rauman.net/oodioranssille.

HUOM! Kirjastot ovat kiinni Satakunnan yhteiskirjastojärjestelmään liittyvän tietokantojen yhdistämisen takia 11.- 25.10. ja 15.- 22.11.2009


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot