Paavo Paunu: Pää, 2010

Maalaus kuin elämä
Lokakuun ajan Rauman taidelainaamossa on esillä Paavo Paunun maalauksia

Paunu työskentelee maalauksen, kuvanveiston ja installaation parissa. Usein hän myös yhdistelee eri tekniikoita teoksissaan – veistoksen pinta toimii maalauspohjana, kolmi- ja kaksiulotteisuus kohtaavat teoksissa sulassa sovussa. Myös tilallisuus sekä teoksen ja katsojan tilan yhdistäminen on teoksissa eri tavoin mukana.

”Teokseni hahmottavat maailmaa, joka ei ehkä ole olemassa, mutta on kuitenkin mahdollinen. Työskentelen hitaasti, aavistuksen ja tietoisen välillä. tartun johonkin ja maalaus alkaa itse sanella muotoaan. Minua kiinnostaa maalaus veistoksena, kuinka maalaus voi olla samanaikaisesti esine ja illuusio siitä,” Paunu kertoo työskentelystään.

Paunu yhdistää teoksissaan perinteisiä maalaustekniikoita nykytaiteen maalausmetodeihin ja itse kehittelemiinsä työskentelytapoihin. Teoksissa on käytetty muun muassa perinteistä kerrosmaalaustekniikkaa, jossa maalausvaikutelma muodostuu läpikuultavista maalauskerroksista. Materiaaleina teoksissa ovat olleet erilaiset öljy-, akryyli- ja alkydivärit. Paunu ei maalaa pelkästään siveltimellä. Maalauspintaa on hiottu, leikattu ja revitty eri tavoin. Maalaus muodostuu vähitellen pyyhkimällä, poistamalla, lisäämällä ja täydentämällä.

”Maalauksen ei tarvitse olla hieno pinta, vaan se voi olla elämän kaltainen, rosoinen ja rikkinäinen,” pohtii Paunu teostensa sisältöä. Paunun teokset käsittelevät ihmisenä olemista, ihmisen elämän sattumanvaraisuutta, sosiaalisia paineita ja kykyä selviytyä, jatkaa ja kestää.

Osa taidelainaamossa esillä olevista maalauksista oli esillä syyskuussa Paunun viimeisessä yksityisnäyttelyssä galleria Forum Boxissa, Helsingissä. Paavo Paunu asuu ja työskentelee Raumalla. Hän on Rauman taiteilijaseuran ja Taidemaalariliiton jäsen


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot