Huhtikuun taiteilijana on Irma Tyllilä


Irma Tyllilä: Vaahterat, 2011
Taidelainaamossa Irma Tyllilän grafiikkaa

Raumalainen Irma Tyllilä työskentelee grafiikan ja kuvanveiston parissa. Taidelainaamoon esille tulevat teokset ovat grafiikkaa. Ennen eläkkeelle jäämistään Tyllilä on työskennellyt asemakaava-arkkitehtina Rauman kaupungin palveluksessa.

”Esillä taidelainaamossa on uusia teoksiani, joita aiheena yhdistää puu. Usein – etenkin syksyisin – metsän ohi kulkiessa tunnen sen kutsun tuoksuvaan, kosteaan, viileään ja humisevaan hiljaisuuteen. Puilla on kullakin oma muotonsa, uljautensa ja voimansa. Työskentelen pohdiskellen, ja kun joku teos tai sarja on meneillään, se on mielessäni vuorokauden ympäri. Aiheeni löytyvät luonnosta ja ihmisestä. Tai siis luonnosta, sitähän ihminenkin on.” Teoksista voi myös löytää alakuloa ja murhetta ihmisen ja luonnon välisestä ristiriidasta, ja ihmisten aiheuttamia kohtuuttomuuksia. ”Ihminen elävänä olentona sinänsä on monimuotoinen ja monimerkityksinen – kuin luonto,” kertoo Irma Tyllilä teoksistaan.

Tällä hetkellä Tyllilä käyttää taiteellisessa työskentelyssään etupäässä fotopolymeeritekniikkaa, joka on melko uusi graafinen valotusmenetelmä. Siinä käytetään polymeerilaattoja, jonka pinnalla on vesiliukoinen hartsikerros ja valonherkkä sideaine. Työskentelyssä tarvitaan myös rasteroitua filmiä tai kalvoa, johon kuva on maalataan tai piirretään. Valotettaessa laattaan jää erikokoisia syvennyksiä, joihin painoväri jää vedostettaessa. Vedostuksessa käytetään syväpainoprässiä.


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot