Risto Toivanen: Sonetteja Lauralle I

Risto Toivanen Rauman taidelainaamon syyskuun taiteilija

Taidelainaamon syyskuun taiteilija on raumalainen kuvataiteilija Risto Toivanen (s. 1955 Imatralla). Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden Taidekoulusta vuonna 1978. Taidelainaamossa on esillä Toivasen etsaussarja Sonetteja Lauralle.

”Teossarja perustuu varhaisrenessanssin aikana vaikuttaneen italialaisen runoilija ja humanisti Francesco Petrarcan (1304–1374) samannimiseen teokseen. Pitkänäperjantaina vuonna 1327 22-vuotias Petrarca kohtasi runottarensa Lauran. Seuraavassa runonsäkeessä hän kuvailee vaikutusta:

“Aseitta aivan olin, nujerrettuna,
sydämeen asti auki silmäin ovi,
tuo luotu tieksi kyyneleiden nousta.”

Tuosta hetkestä alkoi runojen polku, joka sisältää kaikkiaan 366 sonettia. Petrarca vertaa Lauraa usein laakeripuuksi tai laakeriseppelein koristelluksi (laakeri on italiaksi lauro). Laura edusti Petrarcalle puhtaan kauneuden ideaa, mainitsee Tyyni Tuulio runokoelman johdannossa.

Ihastuttuani Petrarcan sonetteihin käänsin ne kuvataiteen kielelle ja tein niistä 5 itsenäistä grafiikan työtä, jotka on valmistettu etsaustekniikalla. Teoksissa on vaikutteita saksalaisen taidemaalari ja graafikko Albrecht Dürerin ja italiaisen taidemaalari Giorgionen tuotannoista.”


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot