Merja Ala-Olla: Riikinkukko

Merja Ala-Olla lokakuun taiteilija Rauman Taidelainaamossa

Riikinkukkoja aamiaisella -

Merja Ala-Olla vaihtoi lohikäärmeet riikinkukkoihin

Oven takana kaksi riikinkukkoa pyytää sisään. Tapahtumapaikka ei ole Sri Lankan viidakko vaan 8-tien varrella Ihodessa. Karkumatkalla olevat keikarit komeine pyrstölaahuksineen haluavat aamupalalle.

Tästä tositapahtumasta lähti alkuun Merja Ala-Ollan idea riikinkukkoaiheisesta grafiikasta, joka on jatkoa aikaisemmin tehdyille lohikäärme-teoksille. Riikinkukkojen ja lohikäärmeiden välillä löytyy myös yhteys: Vanhassa kiinalaisessa sadussa riikinkukko vartioi linnaa, jossa lohikäärme asustaa. Meidän oloissamme eksoottinen räikeä lintu muistuttaakin enemmän taruolentoa ja herättää mielikuvituksen liikkeelle. Merja Ala-Olla on tehnyt teokset karborundum-tekniikalla ja halunnut kuvata linnun koristeellisia pyrstösulkia samalla tavalla kuin lohikäärmeen nahan suomuja.

Karborundum-tekniikassa painolaatta käsitellään eri paksuisilla piikarbidi- ja gessoseoksilla. Painettaessa lopputuloksena on erilaisten sävyjen lisäksi myös reliefimäinen, paperissa koholla oleva pinta. Tekniikka mahdollistaa maalauksellisemman työskentelyn kuin perinteinen syväpainografiikka.

”Lohikäärmeiden ja riikinkukkojen lisäksi minua innoittavat hevoset, yksisarviset ja siivekkäät levollisina kerälle kiertyneinä. Vastakohtana grafiikalle olen muovaillut kivitavarasavesta pitkäkaulaisia kirahveja. Kiinnostus kirahvi-aiheeseen juontaa juurensa nuoruuteen. Jo teini-ikäisenä ihmettelin Salvador Dalin surrealistista öljyvärimaalausta Palava kirahvi.”

Taidelainaamossa on esillä Merja Ala-Ollan eri tekniikoilla toteuttamia eläinaiheita viimeisen vuoden ajalta. Teokset ovat grafiikkaa, öljyvärimaalauksia ja keramiikkaa.


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot