Kirsi Backman: Kotihengettären puku, 2007

Rauman Taidelainaamon joulukuun taiteilijana Kirsi Backman

Taidelainaamossa esittäytyy joulukuussa raumalainen keramiikkataiteilija Kirsi Backman. Backman on osallistunut näyttelytoimintaan vuodesta 1990: hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä, Rauman lisäksi mm. Tampereella, Helsingissä ja Porissa, sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin eri puolilla Suomea. Kuluvan vuoden joulukuussa Backman osallistuu SKjL:n jurytettyyn Spriaali-näyttelyyn Uudessakaupungissa.

Rauman Taitelijaseura ry:ssä Kirsi Backman on toiminut vuodesta 1997; yhdistyksen sihteerinä vuosina 1997–2009 ja puheenjohtajana vuodesta 2010. Näissä luottamustoimissaan Backman on ollut mukana organisoimassa useita seuran yhteisnäyttelyitä. Lisäksi Backman on vuonna 1989 perustetun keramiikkataiteilijoiden seuran Keramos ry:n perustajajäsen ja vuosien 1994-1996 puheenjohtaja sekä Metka-Taiteilijaryhmän jäsen vuodesta 1997.

"Yli kolmenkymmenen vuoden ajan olen imenyt itseeni voimaa hyvin terapeuttisesta materiaalista - savesta. Savi antaa mahdollisuuden kolmiulotteiseen ilmaisuun, mikä tuntuu sopivan minulle. Toisaalta eri materiaalien yhdistäminen keramiikkaan tuo vaihtelua ja ilmeikkyyttä lopputulokseen."

Viime vuosien aikana Backmania ovat inspiroineet vanhat, arkiset, ruostuneet metalliesineet. Työt ovat käsin rakennettuja uniikkiveistoksia ja reliefejä, joiden aiheet ovat vuosien varrella löytyneet unimaailmasta, runoista, muinaisista kulttuureista, astrologiasta tai elämän arjesta iloineen ja suruineen. Taidelainaamon näyttelyssä Backmanilta on esillä veistoksia ja muutamia reliefejä.

"Joskus jään miettimään motiiviani kuvataiteen tekemiseen. Kaiketi syyt ovat itse kullakin hyvin henkilökohtaisia ja sisäsyntyisiä - osittain kai tiedostamattomiakin. Taiteen tekemisen kautta pyrin tuomaan esille myös niitä viestejä ja kokemuksia, joihin oma sanallinen kommunikointi ei riitä."


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot