Toiminta Historia Ajankohtaista Jäsenyys Säännöt Yhteystiedot Linkit Raum Flikk

TIEDOTE 9.12.2013

"RAUMA FLIKK" -VEISTOKSEN HANKKIMINEN KERTTU HORILALTA

"Rauma Flikk" rakastaa kulttuuria ja urheilua. "Rauma Flikk" on maalattu pronssiveistos, jonka viereen penkille voi istua. "Rauma Flika" serkku Maire asuu Porissa, mutta "Rauma Flikk" rakastaa kotikaupunkiaan, eikä aio muuttaa täältä pois.

Rauman Taideyhdistys ja Rauman taidemuseo järjestivät kesällä 2013 Kerttu Horilan retrospektiivisen näyttelyn. Näyttely sai ennennäkemättömän suosion - se houkutteli Raumalle matkailijoita ja myös kaupunkilaiset vierailivat taidemuseossa runsain joukoin. Koskaan aikaisemmin ei Rauman taidemuseon missään näyttelyssä ole ollut yhtä paljon yleisöä. Kävijöitä oli yhteensä 14 016.

Näyttelyn yhteydessä Rauman taidemuseo lainasi Horilan tekemää Porin kaupungin omistamaa, liikuteltavaa julkista veistosta Mairea, joka on penkille sijoitettu pronssiveistos ja jonka vieressä voi istua. Veistos sijaitsi lähes koko näyttelyn ajan Hauenguanon aukiolla Rauman taidemuseon edessä. Veistos oli jatkuvasti kävijöiden ympäröimä ja se elävöitti Vanhaa Raumaa sekä taidemuseon seutua. Veistos oli raumalaisille sekä matkailijoille iloinen ja mieleenpainuva, kymmeniin tuhansiin kuviin talletettu kohde.

SUUNNITELMA VEISTOKSESTA Nyt Rauman Taideyhdistys ry on kokouksessaan ja yhteistyössä taiteilija Kerttu Horilan kanssa päättänyt toteuttaa veistoshankkeen, jonka tuloksena saadaan Vanhaan Raumaan oma vastaava veistoshahmo. Hankkeen työnimenä on "Rauma Flikk". Veistoksen tuleva koti on Vanhassa Raumassa taidemuseon edustalla, Hauenguanon aukiolla. Talvet "Rauma Flikk" viettää sisätiloissa. Rauman kaupungin Wihertoimi on lupautunut huolehtimaan veistoksen kuljetuksista.

KERÄYS JA NIMIKILPAILU Varat "Rauma Flikk" -veistokseen kerätään Rauman Taideyhdistyksen toimesta yksityisiltä lahjoittajilta ja yrityksiltä. Keräyskampanjaan liittyy myös nimikilpailu. Jokainen lahjoittaja voi ehdottaa nimeä veistokselle ja eniten kannatusta saanut nimi valitaan veistoksen nimeksi. Keräykseen ja nimikilpailuun voi osallistua keräyslistojen tai tilisiirron kautta. Keräyslistat sijaitsevat Rauman taidemuseossa ja taiteilija Kerttu Horilalla, mutta myös yhdistyksen hallituksen jäsenet liikkuvat listojen kanssa mm. Vanhan Rauman Tonttujen yössä 13.12. sekä muissa paikallisissa tapahtumissa. Keväällä toteutetaan myös paikallinen haastekampanja. Keräyslistan kautta osallistuvat saavat vastineeksi myös todistuksen hankitusta osuudesta. Näin veistososuuden voi myös hankkia lahjaksi toiselle - vaikkapa lahjansaajan nimeä ehdottamalla! Keräys jatkuu kevääseen 2014 saakka. Pankkisiirrot voi kohdistaa tilille FI02 5630 0020 3369 93. Viestikenttään tulee lisätä nimiehdotus.

KUNNIANOSOITUS RAUMAN NAISILLE Kampanjan tarkoituksena on myös nostaa esiin Vanhan Rauman historiaa ja alueella eläneitä naisia sekä heidän vaiheitaan. Kerttu Horila on kiinnostunut nimiehdotuksiin liittyvistä tarinoista ja niitä tullaan myös julkistamaan kampanjan aikana. Ehdotuksiin liittyviä tarinoita voi toimittaa taidemuseolle joko emailina rtm@raumantaidemuseo.fi tai postitse. Silti veistos ei tule liittymään pelkästään yhteen henkilöön, vaan on kunnianosoitus kaikille "Rauma Flikoille"!

RAUMAN TAIDEYHDISTYS TAITEEN EDISTÄJÄNÄ Rauman Taideyhdistys on Rauman taidemuseon toinen hallinnollinen osapuoli, kaupungin lisäksi, sekä museon tukiyhdistys, jonka tehtäviin kuuluu kuvataiteen edistäminen Raumalla. Yhdistys on kerännyt aikaisemminkin varoja julkisten teosten hankintaan. Nyt uuteen sijaintipaikkaan Rauman kirjaston ja teatterin väliin esille tuotu tanskalaisen taiteilijan Bjørn Nørgaardin Uneksija -veistos hankittiin varainkeräyksen turvin Raumalle vuoden 1994 Rauma Biennale Balticum -näyttelystä. Yhdistys myös järjestää Ars Rauma -näyttelyitä Rauman taidemuseossa sekä taidematkoja Suomeen ja ulkomaille, jakaa stipendejä ja ylläpitää taidekokoelmaa, joka on sijoitettu julkisiin tiloihin mm. sairaalaan, palvelukoteihin, terveyskeskukseen ja kouluihin eri puolille Raumaa. Yhdistyksessä on 350 jäsentä ja siihen voivat vapaasti liittyä kaikki kuvataiteesta kiinnostuneet.

AIKATAULU Keräyskampanja aloitetaan 9.12. ja jatkuu keväällä 2014. Veistos on paikallaan jo kesällä 2014. Kampanjan kuluessa seurataan teoksen valmistumista ja nimikilpailun edistymistä sekä ehdotuksiin liittyviä tarinoita ja haastetaan eri tavoin raumalaisia osallistumaan keräykseen.

RAUMA FLIKK Veistos tulee olemaan mitoiltaan luonnollista kokoa. Kerttu Horila muovailee veistoksen aluksi savesta, josta tehdään valumuotti ja lopullinen teos valetaan pronssista. Lopullinen teos on valettu pronssista ja maalattu panssarimaalilla. "Rauma Flika" hahmo ja olemus muotoutuu raumalaisten omien tarinoiden ja nimiehdotusten mukaan.

SIJAINTIPAIKKA Veistoksen varsinainen pysyvä sijaintipaikka tulee olemaan Rauman taidemuseon edessä, mutta paikkaa voidaan myös vaihdella tilanteen mukaan eri puolilla Vanhaa Raumaa. Talveksi teos tullaan sijoittamaan johonkin sisätilaan, jossa se on myös kaupunkilaisten nähtävänä.

Rauma Flikk "Rauma Flika" porilainen serkku, Maire -veistos kesällä 2013 Raumalla 2010, pronssiveistos, penkki pronssiveistos luonnollista kokoa, penkin pituus noin 2 m pronssiveistos on kiinnitetty penkkiin veistoksen paino noin 300 kg Porin kaupungin taidekokoelma

Lisätietoja: Henna Paunu, henna.paunu@raumantaidemuseo.fi, 0440-224155 Raum Flikk