EEVA SARAVA (1920-1996) & ALPO SARAVA (1920-1984)
Rauman taidemuseon 40-vuotisjuhlanäyttely 2.10.-21.11.2010

Tervetuloa näyttelyn lehdistötilaisuuteen 1.10. klo 11 ja avajaisiin klo 18!

Rauman taidemuseo juhlistaa 40-vuotista toimintaansa kahden tärkeän raumalaistaiteilijan Eeva ja Alpo Saravan näyttelyllä. Esillä on pariskunnan teoksia kolmen vuosikymmenen ajalta 1950-luvulta 1980-luvulle. Näyttelyn avautuessa jaetaan myös taiteilijaparin muistoa vaalivan ja raumalaista taidetta tukevan Eeva ja Alpo Saravan rahaston stipendi nuorelle raumalaiselle taiteilijalle. Stipendin saaja julkistetaan näyttelyn avajaisissa.

Rauman taidemuseo aloitti toimintansa vuonna 1970 ja oli ensimmäinen taidemuseo Satakunnan alueella. Taidemuseon perustamisessa ratkaiseva rooli oli raumalaisella taidemaalarilla ja taidevaikuttajalla Alpo Saravalla, josta tuli myös Rauman taidemuseon ensimmäinen intendentti. Alpo Sarava toimi aktiivisesti Rauman taiteilijaseurassa ja Rauman taideyhdistyksessä mutta oli myös mukana taiteilijajärjestöissä vaikuttamassa koko Satakunnan alueella ja valtakunnallisesti.

Eeva ja Alpo Sarava tapasivat toisensa jatkosodan aikana vuonna 1941 Syvärillä. Eeva oli kotoisin Mellilästä, toimi Lotta Svärd -järjestössä ja oli mukana mm. rintamalla rakennus- ja muonitustehtävissä. Raumalta kotoisin oleva Alpo oli rintamalla sotamiehenä talvisodassa ja toimi jatkosodassa myös komppanianpäällikkönä ja pataljoonanupseerina.

Sodan jälkeen Alpo työskenteli isänsä Alvar Saravan huonekaluliikkeessä, mutta vähitellen omistautui yhä enemmän taiteelliseen työskentelyyn kannustaen myös vaimoaan Eevaa maalaamaan, osallistumaan kursseille ja näyttelyihin. Vuonna 1959 pariskunta vietti yhdessä kolme kuukautta Pariisissa opiskellen taidetta ja tutustuen näyttelyihin.

Saravien tuotanto heijastelee taiteen suuntauksia maailmalla ja Satakunnassa kolmen vuosikymmenen ajalta. Työskentelyn alkuvaiheet käsittävät murroksen realistisemmasta esittämisestä kohtia abstrakteja sommitelmia siirtyen vähitellen informalismiin, jonka vaikutus tuolloin Suomen taide-elämässä oli hyvin kattavaa. 1960-luvun lopun taiteen radikaalit ja kokeilevammat suuntaukset näkyvät erityisesti Alpon teoksissa. Eevan tuotanto oli alusta alkaen persoonallista, hän löysi oman ekspressiivisen ja graafisen tulkintansa informalismiin ja kehittyi värimaalarina vaikuttaviin mittoihin.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Eeva ja Alpo Saravan rahaston kanssa. Rauman taidemuseon 40-vuotisjuhlailmeen on suunnitellut graafisen suunnittelun opiskelija Elina Vaahensalo.

Lisätietoja:
Rauman taidemuseo 02-8224346
Amanuenssi Henna Paunu, 0440-224155, henna.paunu@raumantaidemuseo.fi

Lehdistökuvia:
Museosihteeri Pauliina Kokkonen, 0440-224152, pauliina.kokkonen@raumantaidemuseo.fi


Eeva Sarava: Halla, 1968, grafiikka
yksityiskokoelma

Alpo Sarava: Satama, 1966, öljy
Rauman kaupungin kokoelma

Eeva Sarava: Sininen tila, 1973, öljy
yksityiskokoelma

© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot