Airi Kuronen - Piirustuksia
Rauman taidemuseo 4.12.2010-2.1.2011
Lehdistötilaisuus 3.12. klo 11. Avajaiset klo 18. Tervetuloa!

Kuvapintaa jäsentävät kasvit, köynnökset tai puunrunko, jonka lehvästöt tarjoavat suojaisia piilopaikkoja soittajille, kiipeilijöille ja lepäävälle. Hedelmät ja ornamentit ovat runsaudessaan häikäiseviä. Herkkä ja kiihkeä viiva vuorottelee ja täyttää kuvapinnan. Hahmojen ilmeet ja eleet, yksinäisen istujan selän kaari pysäyttävät.

Vuoden viimeinen näyttelyaika Rauman taidemuseossa on omistettu unien ja alitajunnan maailmalle. Yläkerrassa on esillä Airi Kurosen (s. 1968) piirroksia, joissa on kuvattu taruolentoja ja myyttisiä hahmoja - tuonenkäkiä, paholaisia, kentaureja, keijukaisia ja merenneitoja. Hahmot sijoittuvat usein paratiisilliseen viidakkomaiseen maisemaan. Kuronen on raumalainen taiteilija, joka työskentelee pääasiassa piirtämällä mustalla tai sinisellä kuulakärkikynällä pienemmistä osista yhteen teipillä liitetylle paperille. Kurosella ei ole takanaan taiteilijan ammatillisia opintoja, mutta hän on aina ollut kiinnostunut kuvataiteesta ja osallistunut mm. Rauman kansalaisopiston kursseille. Hänen teoksiaan on aiemmin ollut esillä mm. Rauman pääkirjastossa.

Kuronen on kiihkeä ja aikaansaava piirtäjä - erilaiset viivastot täyttävät suuria kuvapintoja. Piirroksen pohjana olevaa paperia on usein myös jatkettu kesken työskentelyn. Yksi esillä olevista teoksista on tehty neljä metriä pitkälle ruskealle pakkauspaperille. Aiheena Kuronen käyttää myyttisiä hahmoja, kasveja, maisemaa ja omakohtaisia tunnetiloja. Sukupuolisuus, luontoon sulautuminen ja eläinihmiset ovat Kurosen teosten keskeistä tematiikkaa. Hahmot eivät mahdu perusnormien mukaan määriteltyihin kaavoihin - elävät olennot ovat osa kasveja, naisella voi olla neljä rintaa, parrakkaalla mieshahmolla on harsomainen mekko ja rinnat. Teoksiin liittyvät olennot ja tarinat syntyvät Kurosen mielikuvituksessa ja saavat lopullisen muodon paperilla. Jokaisella hahmolla on oma taustansa ja roolinsa tarinassa.

Airi Kuronen valmistaa myös näyttelyripustuksen aikana näyttelytilaan Harsojen tanssi -seinämaalauksen, joka valmistuu näyttelyn avautuessa. Maalauspohja on musta, siihen Kuronen työstää valkoisella maalilla ja liiduilla unikuvien sarjan. Esillä olevat Kurosen piirrokset kuuluvat Rauman taidemuseon kokoelmaan. Osa Airi Kurosen teoksista on tuhoutunut ja ne ovat esillä valokuvasuurennoksina.

Lisätietoja: Henna Paunu 0440-224155 henna.paunu@raumantaidemuseo.fi
Lehdistökuvia: Pauliina Monto-Kokkonen 0440-224152 pauliina.kokkonen@raumantaidemuseo.fi


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot