Lehdistötiedote

Joan Backes (USA) - Syvään juurtunut/Deeply rooted
28.10.-27.11.2005 Rauman taidemuseo, yläkerta

Tiedotustilaisuus to 27.10. klo 10.
Avajaiset klo 18.
Tervetuloa!
Yhdysvaltalaisen taiteilija Joan Backes on syntynyt ja viettänyt varhaiset vuotensa Wisconsinissa ja asuu nykyään Massachusetsissa. Hän on työskennellyt taiteilijaresidensseissä eri puolilla maailmaa. Ensimmäistä kertaa hän vieraili Raumalla vuonna 2001 Raumarsin taiteilijavierasohjelmassa. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 1990 alkaen ja opettanut yliopistoissa ja taidekouluissa. Taiteellisessa työskentelyssään hän on keskittynyt luontoon ja puiden lisäksi erityisinä kiinnostuksen kohteina ovat olleet kivet, vesi ja pilvet.

Vuodesta 2000 alkaen Backesin keskeisenä aiheena ovat olleet puut. Backesilla on akryylimaalausten sarja, jossa suorakaiteen muotoon on rajattu katkelma puun kuoren pinnasta. Maalausten tunnollisen tarkka yksityiskohtaisuus on valokuvamaisen realistista. Puu-installaatiossa kapeat riisipaperiliuskat on ripustettu katosta niin, että ne muodostavat eräänlaisen kuvan metsästä. Paperiliuskoja on hangattu liidulla puun runkoa vasten ja paperille on piirtynyt kuva rungon pintarakenteesta. Lehtimatto-teoksen nimi ja visuaalinen hahmo leikittelevät merkityksillä. Maahan pudonneiden lehtien värillinen loiste yhdistyy itämaisten mattojen ornamentiikkaan.

Puiden ylpeä omavaraisuus ja uusiutumiskyky on Backesille merkinnyt kuolemattomuuden symbolia. Teoksessa "Putoaminen" hiilellä ja grafiitilla selluarkille piirretyt lehdet näyttävät leijailevan ilmassa ja olevan putoamassa kohti maata. Teos on kuin muistutus kuolevaisuudesta, mutta pudonneiden lehtien maalle antama uusi energia on myös tae elämän jatkuvuudesta.

"Metsä"-installaation paperimassasta ja sahanpurusta muotissa valetut kolmiulotteiset puuhahmot ovat kuin pieniä muistomerkkejä puille. Paperimassasta valmistetun pienen puuhahmon voi nähdä symbolisena kiitollisuuden eleenä puille niiden korvaamattomasta roolista kannatella sekä materiaalisesti että henkisesti ihmisen elämää maapallolla.

Oy Metsä-Botnia Ab tukee näyttelyä.

Joan Backes CV


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot