TIEDOTE 23.5.2004

Me kaikki tiedämme, minkälainen on suuri puutarha. Olemme kuljeskelleet siinä yhä uudestaan ja uudestaan. Ja nyt voimme palata takaisin. Tietyt paikat Raumalla on ”julistettu viralliseksi aluksi” ja voimme kaikki osallistua ja vaikuttaa siihen minkälainen lopputuloksesta tulee.

”Suuri puutarha” on laajalle leviävä projekti, joka käsittelee vapaiden kaupunkitilojen käyttöä eri tasoilla. Projekti on tapahtumien, performanssien ja installaatioiden kautta toteutettu tutkimusmatka siihen, miten sopeudumme hylättyihin ja käyttämättömiin tiloihin ja maisemaan kaupungissamme.

”Jokaisessa meissä on sisällä puutarha. Se on eräänlainen utopia, joka kuuluu kaikkeen elämiseen ja asumiseen niin, että voimme halutessamme pudota suoraan sängystä hedelmien sekaan. Mutta käytännössä kaikilla ei nykymaailman kiireessä ole mahdollisuutta suoraan puutarhakokemukseen. Tämä tekee puutarhoista myös poliittisia.

Projekti on koloniaalinen, päämäärätön asettuminen urbaaniin tilaan, luonnon viljelyä ja keino tyynnyttää tunteita. Puutarhat, puistot ja kadut ovat salaisia koloniaalisia välineitä. Tämä on hyvä tilaisuus miettiä kapitalismin psykosomaattista hyvinvointia.

Ihmisystävällinen, tahraton ja puhdas luonto esiintyy nykyään vain mainoksissa ja ostoskeskuksissa. Ruumiimme samoin kuin sielumme on tullut allergiseksi ja olemme menettäneet uskomme luontoon; kaikki mitä emme tunnista tai pysty nimeämään luokitellaan myrkylliseksi. Mutta mikä etu tämä onkaan!

Kuka oikeastaan voi kieltäytyä kutsusta puutarhajuhliin? Eikö siellä olekin se todellinen luonto, jossa voimme istua koivun alla ja syödä hedelmiä tutulla paikalla? Ainut vaara on, että omenassa onkin mato tai hyttyset kiusaavat, mutta tokihan puutarhassa täytyy olla myös elämää!

Olemme jollain tasolla riippuvaisia luonnosta, mutta ainut syy miksi tiedostamme tämän on siksi, ettei tämä perusta enää kannattele meitä. En anna huomiota luonnon asemaan, enkä sure menetetyn luonnon perään. En tahdo simuloida tai löytää korviketta luonnolle. On kyse vain sosiopoliittisesta, henkilökohtaisesta ratkaisusta, joten älä huijaa itseäsi!”

Sven Eggers

*KÄVELY- JA KESKUSTELUKIERROKSET KESÄKUUSSA 2004:

Tapaamisten aikana kierrellään eri kohteissa Rauman kaupunkitilassa ja keskustellaan arkkitehti Sven Eggersin (Saksa) alustuksella ympäristöön ja tilankäyttöön liittyvistä kysymyksistä. Kierrokset lähtevät Rauman taidemuseon takapihalta, osoite Kuninkaankatu 37, 26100 Rauma. Kierrokset ovat pääasiassa englanninkielisiä.

Kävely ja keskustelu 1 / ke 2.6 kello 18:00
Uusi kaupunkisuunnittelu Raumalla
Kävely ja keskustelu 2 / ke 9.6 kello 18:00
Puutarha unelmat ja poliittinen valta
Kävely ja keskustelu 3 / ke 16.6 kello 18:00
Villiintyminen
Kävely ja keskustelu 4 / ke 23.6 kello 18:00
Suuri puutarhaprojekti

*DOMINOPELI-ILTOJA RAUMAN TAIDEMUSEOLLA KESKIVIIKKOISIN KELLO 17:00 – 18:00:

Raumars ry – Rauman taiteilijavierasohjelma ja arkkitehti Sven Eggers järjestävät kesäkeskiviikkoisin (alkaen 2.6) vapaamuotoisia dominopeli-iltoja Rauman taidemuseolla kello 17:00 – 18:00. Mukaan voi ottaa myös omia pelejä!

*SUURI PIKNIKKITAPAHTUMA TORSTAINA 24.6 alkaen kello 18:00 (säävaraus)

Kutsumme kaikki viettämään piknikkiä kanssamme torstaina 24.6 ja tutustumaan uusiin käyttökelpoisiin paikkoihin kotikaupungissamme! Tarkka piknikkipaikka selviää lähiviikkojen kuluessa.

*MUUT OHEISTAPAHTUMAT:

Kesä-heinäkuun ajan ilmestyy katukuvaan hetkellisiä installaatioita, performansseja ja taidetapahtumia, jotka mahdollistavat kotikaupunkimme näkemisen uusin silmin. Kaikista tapahtumista kootaan kartta, jota on saatavina lähiviikkojen kuluessa Rauman taidemuseolta, Lönnströmin taidemuseolta, sekä Rauman kaupungin matkailutoimistosta.

Projektin suunnittelija, saksalainen arkkitehti Sven Eggers on Raumars ry – Rauman taiteilijavierasohjelman taiteilijavieras ajalla toukokuu – heinäkuu 2004).

Lisätietoja projektista saa:

www.raumars.org
taiteilija Sven Eggers (englanniksi) puh: 02 8220677
tuottaja Suvi Aarnio puh: 050 3317465


Puutarhassa linnut ja tähdet ylistävät
unen ja varjon vanhojen lakien
kauan kaivattua paluuta

Jorge Luís Borges


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot