Eeva-Mari Haikala - Kellarinuket

Rauman taidemuseon kellaritiloissa 8.8.-28.9.2003

Kellarinuket on Eeva-Mari Haikalan Taideteollisen korkeakoulun Visuaalisen kulttuurin osaston Pallas- kuvataiteiden MA-koulutusohjelman lopputyön taiteellinen osuus.

Kellarinuket-näyttely koostuu useista eri vaiheista - installaatiosta, performansseista sekä performanssin dokumentaatioista. Näyttely on ensimmäisen viikon prosessissa ja se valmistuu vaiheittain. Toisessa kellaritilassa esittelen nukeista ja heijastetusta kuvasta koostuvan installaation. Toisessa tilassa teen performanssin, jonka videodokumentti tulee tilaan noin viikon kuluttua avajaisista, jolloin on myös toinen performanssi. Olen kiinnostunut siitä, millaisessa suhteessa tila ja taideteos ovat keskenään sekä siitä, kuinka hetken taide - performanssi - taipuu videodokumenttiin.

Tarkastelen lopputyössäni nuken käyttöä ja nukkeutta kuvataiteessa. Ihmistä muistuttava, mutta eloton nukke on kiinnostanut lukuisia taiteilijoita. Nukesta voi rakentaa uusia merkitysyhteyksiä, nukkeen voi samaistua, sen avulla voi ulkoistaa vaikeitakin teemoja, itsensä voi nukkeistaa jne. Mahdollisuuksia on lukemattomia. Käsittelen niitä Rauman taidemuseon näyttelyssä omien taideteosten kautta ja lopputyön kirjallisessa osuudessa, jossa keskityn lähinnä 1900-luvun taiteessa esiin tulleisiin nukke-teemoihin.

Eeva-Mari Haikala
Lisätietoja ja lehdistökuvat: Eeva-Mari Haikala: 040-522 88 74 tai ehaikala@uiah.fi

Valokuva: Hannu Karjalainen

Valokuva: Hannu Karjalainen

Valokuva: Hannu Karjalainen

Valokuva: Hannu Karjalainen


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot