Henkarhimmel
6.12.2011 - 6.1.2012
Rauman taidemuseon piha

Itsenäisyyspäivästä alkaen Rauman taidemuseon pihaa ja Vanhan Rauman joulukauden tapahtumia juhlistaa valaistujen himmeleiden sommitelma. Himmelit on perinteisesti rakennettu oljista ja ripustettu joulunajan koristeeksi kattoon. Taidemuseon pihassa olevat himmelit on toteutettu kierrätysmateriaalista isompaan kokoon ja ripustettu ulkotilaan, jossa ne liikkuvat ilmavirrassa. Himmelin perinteinen oktaedri eli kahdeksansivuinen tahokas saa uusia variaatioita, koska Henkarhimmelin peruselementti on muodoltaan orgaanisesti kaareutuva.

Himmeleiden rakennusmateriaalina ovat olleet samat roskalavalta löytyneet henkarit, jotka olivat esillä myös viime kesänä Pitsiviikolla Rauman taidemuseon piharakennuksen seinässä verkkomaisena Henkarpitsinä. Nyt henkarit ovat saaneet uuden värin, muodon, sijaintipaikan ja valaistuksen. Teos viittaa himmeliperinteeseen, lumihiutaleisiin tai vaikkapa joulutorttuihin!

Kokonaisuuden on ideoinut raumalainen eläkkeellä oleva teknisen työn opettaja, musiikin harrastaja ja kulttuuritoimija Matti Pursiheimo. Teoksen suunnittelussa ja toteutuksessa on ollut kiinteästi mukana myös Rauman taidemuseon museomestari.

Henkarhimmelit ovat esillä koko joulun ajan loppiaiseen saakka ja niihin voi tutustua myös pyhäpäivinä ja iltaisin museon sulkeutumisen jälkeen.

Vielä ei tiedetä, miten henkareiden kierrätys jatkuu, mutta varmaa on, ettei henkareita heitetä roskikseen. Lähes nollabudjetilla toteutettu teos toimii myös johdantona taidemuseon tulevan vuoden säästötoimenpiteisiin. Valtion vuoden 2012 budjetissa museoiden valtionosuuksiin esitetään 5 miljoonan euron säästöjä. Rajut leikkaukset ja samaan aikaan tapahtuva kustannusten lisääntyminen merkitsevät monille museoille ja kulttuurilaitoksille toimintojen tuntuvaa supistamista. Talkootyö ja kierrättäminen tulevat siksi olemaan entistä tärkeämpi osa myös Rauman taidemuseon toimintaa.

Lisätietoja:
Henna Paunu, 0440-224155, henna.paunu@raumantaidemuseo.fi
Matti Pursiheimo, 044-5622246, matti.pursiheimo@pp.inet.fi


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot