Hyvästi huvila

Kuva: Tapani Koskela

Hyvästi huvila

Rauman taidemuseo, pienet kokoelmahuoneet 5.10.2013-12.1.2014.
Lehdistötilaisuus 3.10. klo 10. Avajaiset 4.10. klo 18. Tervetuloa.

Joillakin paikoilla on henki. Tällainen vahva henki oli ja viipyilee edelleen entisessä Koskelan suvun huvilamaisemassa Ison-Saukon saaressa Rauman rannikolla, aivan nykyisen sataman tuntumassa. Kirjailija Tauno Koskela (1916-2002 ) vietti kesiä perheineen huvilalla, kunnes laajeneva satama alkoi ahdistaa ja hän hankki saaren Rihtniemestä. Koskelan runot ja novellit ovat kuitenkin yhtä vahvasti osa Iso-Saukkoa kuin saaren kallion laivapiirustukset ja merenkulun historia.

"Näyttely Hyvästi huvila kertoo oman kokemukseni huvilan viimeisestä kesästä, syksystä ja talvesta. Näyttely on kuitenkin laajempi. Se on muistikuvien kokonaisuus myös Koskelan perheen ensimmäisestä huvilasta Suvantolasta, joka sijaitsi Toisessa Petäjäksessä. Siellä myös nuori kirjailija Unto Koskela (1908-1934) vietti kesiään. Näyttelyaineiston muodostavat Koskelan perheen vanhat valokuvat ja muotokuvat, rakennushistorialliset selvitykset, äänidokumentit ja omat valokuvani Saukosta, jotka dokumentoivat hyvästejä taas yhdelle raumalaiselle rantamaisemalle.

Asettuminen vanhaan huvilaan ja sen pihapiiriin tapahtui hitaana prosessina. Varovasti raivasin polkua ihaillen sitkeitä vanhoja perennoja ja pensaita; ruusuja ja valtavia syreenipensaita. Puutarhasta pystyi hahmottamaan erään kauden huvilapuutarhaideaalit polkuineen, auringonottopaikkoineen, kahvittelunurkkauksineen ja merenkatselukivineen. Tumma Santkarin pookin siluetti näkyi vasten oranssia iltataivasta ja tummuvaa merta. Kuljin kameran kanssa ja otin varovasti paikkaa haltuuni.

Huvilan kymmenruutuiset puhalletut verannan ikkunat tekivät vaikutuksen, ehkä ne ovat peräisin Kompin lasitehtaasta. Kohta ikkunat helähtävät särkyneinä maahan, ikkunapuut jo irtoilevat. Vaikka huonekaluihin ja esineistöön oli iskeytynyt lähtemisen tunnelma, niissä oli vielä läsnä menneiden kesien lämpö ja huvilan vilkas seuraelämä. Huvila on rakennettu osissa, vanhin hirsikehikko on täysin ehjä, suora ja tukeva. Lisärakennelmat huojuvat uhkaavasti.

Kesänvietto Saukossa oli alusta alkaen tuomittu lyhyeksi, vaikka emme arvanneet, miten lyhyeksi. Perheellämme oli mahdollisuus viettää vajaa vuosi huvilassa kesästä 2011 alkaen. Satama sanoi irti vuokrasopimuksen vuokraajan, Liisa Koskelan (1923-2012) kuollessa. Yli satavuotias jugendtyylinen huvila jäi tyhjilleen, suku purki saunan ja piharakennuksen. Erityisesti rannassa sijainneen saunan lähtö muutti raumalaisten veneilijöiden maiseman. Reitti merelle ja takaisin oli vuosikymmeniä kulkenut tutussa näkymässä, jossa tumman hirsisaunan eteläseinän valkoiset ikkunanpuitteet loistivat kauas. Ilta-aurinko korosti ikkunan merimerkkiluonnetta.

Valtava betoninen viljasiilo, Toisen ja Kolmannen Petäjäksen välinen laivaväylä, sataman laajennussuunnitelmat ovat maisemassa ja ne ovat mielessä. Suunniteltu tasainen konttisäilytyskenttä, kulttuurihistorialliset huvilat ja maisemakokemus ovat vaikeasti verrattavia arvoja."

Päivi Granö, tutkija Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuslaitoksessa, t.v. kuvataidekasvatuksen professori, Lapin yliopistossa, paivi.grano@utu.fi

Lisätietoja näyttelystä:
amanuenssi Henna Paunu, 0440 224155, henna.paunu@raumantaidemuseo.fi www.raumantaidemuseo.fi


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot