Arvo Iissalon maalauksia ja Inkeri Toikan lasiesineitä Rauman taidemuseossa
26.9.-25.10.2009 Rauman taidemuseo, alakerta

Lehdistötilaisuus perjantaina 25.9.2009 klo 11
Tervetuloa!

Rauman taidemuseo järjestää säännöllisesti näyttelyitä Raumalla vaikuttaneista taiteilijoista, jotka ovat merkittävällä tavalla vaikuttaneet alueen taide-elämään. Näiden näyttelyiden yhteydessä pyritään myös kartoittamaan ja dokumentoimaan mahdollisimman kattavasti kulloinkin kyseessä olevan taiteilijan tuotantoa ja elämänvaiheita.

Syksyllä 2009 on vuorossa Raumalla pitkään vaikuttaneen taiteilijan ja Rauman seminaarin kuvataiteen lehtorina toimineen Arvo Iissalon (1895 Nauvo - 1970 Rauma) teosten näyttely. Iissalo opiskeli taidetta kolme vuotta Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa, jossa hänen opettajiaan olivat mm. Victor Westerholm ja Eero Järnefelt. Opiskelijatovereihin kuului mm. Wäinö Aaltonen. Opettajaksi Iissalo valmistui Jyväskylän seminaarista.


Arvo Iissalo Rauman satamassa, valokuva
Iissalo teki taiteilijana työtä vuosikymmeniä perinteisen maisemaalauksen parissa eikä hänen tuotannossaan ole varsinaisesti näkyvillä modernistisia vaikutteita tai eri tyylien kokeilua. Iissalo maalasi pääasiassa vesiväreillä, maisemassa työskennellen ja ikuisti näkemäänsä myös lukuisilla matkoillaan mm. Italiassa ja Espanjassa. Yksi tärkeä kuvauskohde Raumalla oli satama, jossa hän tallensi maalauksiinsa mm. Raumalla valmistettuja sotakorvauskuunareita ja työntekoa kuten parrujen lastausta. Lisäksi hän teki sarjan muita työaiheisia maalauksia kuten Rauman kaupungin kokoelmaan kuuluvan Montunkaivajat -teoksen sekä valimotyötä Ammuksen tehtaassa kuvaavia maalauksia.

Iissalon tunnetetuimpiin maalauksiin kuuluu historiallista aihetta kuvaava monumentaalinen tilaustyö Rauman Seurahuoneelle Uljas-laivan merelle lähdöstä. Samasta aiheesta Iissalo maalasi myös pienempiä versioita ja toteutti sarjan kivipiirroksia. Aiheen toteutuksessa on huumoria ja dramatiikkaa. Rauman loistokkaan purjelaivakauden symboliksi noussut Uljas purjehtii kohtia auringonlaskua vaimojen, lasten, vanhusten ja koirien jäädessä rannalle huiskuttamaan. Iissalon tuotantoon kuuluu paljon myös muita pienempiä tilaustöitä raumalaisia kiinnostaneista aiheista - Rauman kirkon maisemasta, Vanhasta Raumasta ja laivoista.

Arvo Iissalo toimi lehtorina Rauman opettajankoulutuslaitoksessa yli neljä vuosikymmentä. Hän oli Rauman taiteilijaseuran jäsen sekä pitkäaikainen puheenjohtaja ja kunniapuheenjohtaja. Iissalo toimi myös Rauman museon hoitajana lähes kaksi vuosikymmentä vuosina 1953-1970.

Näyttelyn teokset on pääasiassa Arvo Iissalon sukulaisten ja yksityishenkilöiden kokoelmista. Arvo Iissalon teoksista otetaan vastaan myös uusia tiedonantoja vielä näyttelyn ajan. Tiedoista pyydetään ilmoittamaan taidemuseolle puh. 02-8224346 tai info@raumantaidemuseo.fi.

Näyttelyn yhteydessä on myös valikoima Arvo Iissalon tyttären lasitaiteilija Inkeri Toikan (1931-2009) tuotantoa. Inkeri Toikka vietti lapsuutensa Raumalla, opiskeli taidetta Turun piirustuskoulussa ja keramiikkaa Taideteollisessa korkeakoulussa. Inkeri Toikka on suunnitellut lasiesineitä ja taidelasia puolisonsa Oiva Toikan tavoin Nuutajärven lasitehtaalle. Inkeri Toikka tunnetaan mm. kaatimien ja kannujen sekä eläinaiheiden suunnittelijana.

Lisätietoja: Rauman taidemuseon, amanuenssi, Henna Paunu 0440-224155, henna.paunu@raumantaidemuseo.fi


Ihmisiä telineillä, 1960, öljy

Imatrankoski, 1920, akvarelli

Kirkkosilta, 1944 akvarelli yksityiskokoelma

Uljas, 1950 öljy yksityiskokoelma

Kirstin pihalta, 1938 akvarelli Rauman kaupungin kokoelma

Näkymä Isopoikkikadulta, 1948 öljy vanerille Rauman kaupungin kokoelma

Höyrylaiva, 1944 akvarelli yksityiskokoelma

Näkymä kirkolle, 1945 öljy yksityiskokoelma

Antwerpenin satamaa, 1955 akvarelli yksityiskokoelma

Hampurin satamasta, 1955 akvarelli yksityiskokoelma

Anna, 1945 akvarelli yksityiskokoelma

Satamakuva, 1945 öljy yksityiskokoelma

Tallinnan vanhaa kaupunkia, 1966 akvarelli yksityiskokoelma

Torimaisema Venetsiasta, 1954 akvarelli yksityiskokoelma

© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot