Lehdistötiedote 14.8.2003

Veden alta kuusen latvaan - Immo Tuomisen taiteen maisemassa

Rauman taidemuseossa 29.8.-26.10.2003

Lehdistötilaisuus to 28.8. klo 13.00.
Avajaiset to 28.8. klo 18.00.
Tervetuloa!

In english

Immo Tuomisen (1934-1985) taiteen lähtökohtana oli Rauman saariston luonto. Tuomisen teokset ovat abstrakteja, ne eivät jäljittele ympäröivää todellisuutta. Abstrakti maalaus ei sitoudu yhtenäisen tilan ja ajan esittämiseen kuten perinteinen maisemamaalaus vaan siinä voi olla kaikki vuodenajat, yö ja päivä, silmä voi vaeltaa kauas mereltä heinikkoon, veden alta kuusen latvaan.

Tuomisen teoksista löytyy myös esittäviä aiheita - kaukainen horisontti, sininen meri, auringon valo, rantakallion muodot, kasvillisuutta, jälkiä ihmisestä… Tuomisen taiteen realismi on surrealistista – horisontti nousee pystysuoraan tai keskeltä saaristoa löytyy kirkon portti. Kuvat eivät ole yksiselitteisiä. Syntyy mielikuvia - niiden kautta avautuu katsojan oma tulkinta.

Tuominen tunnetaan ekspressiivisenä koloristina, joka maalasi hehkuvat ja kirkkaat värinsä voimakkain siveltimenvedoin. Väri leviää kankaalle valuen, pisaroina, viivoina, paksuina massoina ja häviävän ohuina pintoina. Hän käytti voimakkaita värikontrasteja – kankaalla voimakas punainen ja hehkuva keltainen kohtaavat syvän sinisen. Teosten sommittelu perustuu usein pysty- ja vaakasuoriin linjoihin, jotka jäsentävät maalauksen pinnoiksi. Yhdessä värit ja sommittelu muodostavat kokonaisuuden, joka on energinen ja dynaaminen mutta samalla tasapainoinen.

Immo Tuominen aloitti uransa 1960-luvun alussa informalistina. Hän jatkoi abstraktia ilmaisua myös 1970-luvun realismin aikana. 1980-luvun uusekspressionismin myötä Tuomisen taide sai ansaitsemaansa huomiota. Immo Tuominen on yksi merkittävimpiä satakuntalaisia taiteilijoita, jonka tuotanto on myös valtakunnallisesti ansioitunutta. Hänen taiteessaan yhdistyy paikallisen maiseman kuvaus ja maalaustaiteen kansainväliset suuntaukset.

Rauman taidemuseon Verstaaseen on toteutettu legendaarisesta Upottajat-ryhmästä (Hannu Artinaho, Kerttu Horila, Immo Tuominen) kertova näyttely ja tilateos.

Maisema, 1950-60-l, öljy kankaalle,
65,5x81 Porin taidemuseon talletus
/Valtion vakuusrahasto, Helsinki

Aamu, 1964
öljy levylle
yksityiskokoelma

Lumen tulo saariston punamultamökeille, 1981,
akryyli kankaalle
92x121, yksityiskokoelma


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot