Tässä talossa, näissä huoneissa

Neljä uutta suomalaista videotaideteosta

Rauman taidemuseossa 11.11. - 10.12.2006
Tiedotustilaisuus 10.11.2006 klo 13 avajaiset klo 18.
Tervetuloa!

Tanja Koistila | Marko Lampisuo | Elina Saloranta | Lena Séraphin

Seinät puhuvat enemmän kuin ihmiset. Ensimmäisestä kodista kaivataan pois. Toisen talon perhe elää ulkojäsenensä unissa. Kolmannen talon asukas yrittää mallintaa paikkaansa yhteisössä. Kellokauppa on rikosten ja roolien kierteessä.

Suomalaisia videotaiteilijoita kutsuttiin ideoimaan teoksia kodista. Jurytyskierrosten ja pajatyöskentelyn myötä neljän taiteilijan käsikirjoitukset valikoituivat tuotettaviksi projektin puitteissa. Syntyi neljä itsenäistä videoteosta, Elina Salorannan Ei saa häiritä, Lena Séraphinin Kello & Kulta, Marko Lampisuon Poriutuminen sekä Tanja Koistilan Ruodot. Rauman taidemuseossa 11. marraskuuta avautuva Tässä talossa, näissä huoneissa -näyttely on teosten ensimmäinen yhteisesittely.

Elina Saloranta, Ei saa häiritä, kuva/photo Tomi Glad
Lehdistökuva/Press photo
Seinien sisällä aika kiertää kehää, mutta sosiaaliset rakenteet ovat mahdollisten muutosten edessä.

Lena Séraphinin Kello & Kulta kuvattiin lokakuussa Helsingin Korkeavuorenkadulla ja teoksen ensimmäinen leikkausversio valmistuu parahiksi Rauman taidemuseon näyttelyyn. Tanja Koistilan Ruodot kuvattiin vuosi sitten Kankaanpään Hapuojalla ja se sai ensi-iltansa syyskuussa MUU galleriassa. Rauman taidemuseoon Koistila rakentaa teoksesta kolmen videoprojisoinnin installoinnin. Marko Lampisuon Porin maisemissa taltioitu Poriutuminen ja Elina Salorannan kannelmäkeläiseen kerrostaloon lavastettu Ei saa häiritä kuvattiin molemmat kesällä 2005. Ne saivat ensi-iltansa viime helmikuussa View-festivaalilla Kulttuuritehdas Korjaamolla. Poriutuminen tulee Rauman taidemuseoon esille suurena kahdeksan videokuvan tilateoksena.

Koistilan, Lampisuon ja Salorannan teokset esitetään lokakuun lopussa myös Ruotsissa, Uppsalan lyhytelokuvafestivaalilla. Salorannan teos on jo ollut esillä Oberhausenin lyhytelokuvafestivaalilla Saksassa sekä Lophemin taidehallissa Belgiassa. Rauman taidemuseon näyttelyn avajaisviikolla Salorannan Ei saa häiritä näytetään myös Kettupäivillä Helsingissä. Yleisradion Uusi Kino esittää teokset todennäköisesti vuoden 2007 aikana.

Tässä talossa, näissä huoneissa -näyttelyn teokset on tuotettu ITU - videotaiteen tuotantoprojektissa. ITU on ainutlaatuinen, kuvataiteilijoille luotu, riippumaton ja voittoa tavoittelematon tuotanto-organisaatio riittävien tuotantoedellytysten luomiseksi ja taiteilijoiden resurssien keskittämiseksi teosten taiteellisen sisällön luomisprosessiin.

ITU-projektin ja siinä tuotettujen teosten tuotantoyhtiö on valtakunnallinen taiteilijajärjestö MUU ry. Kaikki ITU - videotaiteen tuotantoprojektin teokset on tuotettu yhteistyössä Yleisradion Yhteistuotantojen ja Satakunnan taidetoimikunnan kanssa. Teosten tuottaja on Satakunnan taidetoimikunnan taiteen tuottamisen läänintaiteilija Tuuli Penttinen-Lampisuo. Teoksia levittää suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkki. Tässä talossa, näissä huoneissa -näyttelyn tuottaa Satakunnan taidetoimikunta.

ITU - videotaiteen tuotantoprojektin on tehnyt mahdolliseksi monimuotoinen ja pitkäjänteinen rahoitus. Vuosina 2004 - 2006 ITU-projektia, teosten tuotantoa ja taiteilijoita ovat tukeneet AVEK / Veli Granö, AVEK / Milla Moilanen, Greta ja William Lehtisen säätiö, Kordelinin säätiö, Opetusministeriö, Paulon säätiö, Satakunnan taidetoimikunta, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto, Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Svenska kulturfonden, Taiteen keskustoimikunnan Kuvataidetoimikunta, Taiteen keskustoimikunnan media- ja monitaidejaosto, VISEK, ViSiO sekä YLE Yhteistuotannot / Sari Volanen.

Lehdistökuvia sekä lisätietoja näyttelystä ja ITU-projektista saa Rauman taidemuseon amanuenssi Henna Paunulta sekä Satakunnan taidetoimikunnan taiteen tuottamisen läänintaiteilija Tuuli Penttinen-Lampisuolta.

Henna Paunu
Rauman taidemuseo
Kuninkaankatu 37
26100 Rauma
henna.paunu(at)raumantaidemuseo.fi
(02) 822 4346
www.raumantaidemuseo.fi

Tuuli Penttinen-Lampisuo
Satakunnan taidetoimikunta
Antinkatu 6B
28100 Pori
040 528 8483
itu(at)muu.fi
www.satakunnantaidetoimikunta.fi


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot