Mielikki metsän emäntä

Alpo Jaakola
Rauman taidemuseo 19.3. - 22.5.2016

Rauman taidemuseossa on kahden kuukauden ajan esillä Alpo Jaakolan (1929–1997) taiteellista tuotantoa. Keravan Taide- ja museokeskus Sinkassa päättyi juuri näyttely, jossa esiteltiin kahden omintakeisen ja alkuvoimaisen taiteilijan Alpo Jaakolan ja Heikki W. Virolaisen tuotantoa. Rauman taidemuseo kokosi Jaakolan teoksista jatkonäyttelyn, joka on nyt nähtävillä Raumalla.

Alpo Jaakola oli tuottelias, rohkea ja omaperäinen taiteilija. Varhaisimmissa töissään hän kuvasi mielellään epätodellisia, unenomaisia ja mystiikan sävyttämiä luonnonaiheita. Tähän aikakauteen kuuluvat näyttelyssä esillä olevat maalaukset Maapallo embryokaudella ja Muurahaisten runoilija.

1970-luvulla Jaakola teki useita Madonna-aiheisia ja luonnonuskontoihin liittyviä teoksia, kuten Tulen synty tai Poistuvat shamaanit. 1980-luvulla hänen kiinnostuksensa suuntautui Kalevala-aiheisiin. Kalevalan juhlavuosi 1985 ohjasi Jaakolan mielenkiinnon pohjattomaan aihevalikoimaan. Rauman kaupungin kokoelmaan kuuluva maalaus Ainolaisen henki puhuttelee Väinöläistä on hieno esimerkki juuri tältä aikakaudelta.

Alkuvoimainen luonnon kunnioitus säilyi Jaakolan elämänasenteena. Hän muokkasi luomisvimmansa voimalla ympäristöään ja teki metsään veistoksia kivistä, betonista ja puusta sekä istutti kotinsa viereen tuhansia puita ja pensaita. Taidemuseossa nähdään Toteemi-niminen maalattu puuveistos.

Alpo Jaakola sai Turun ja Porin läänin taidepalkinnon vuonna 1970, ja hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1977 ja Aurora-mitali vuonna 1981. Professorin arvonimen hän sai vuonna 1985.

Konsertti taidemuseossa sunnuntaina 10.4. klo 15. Aapo Grönlund, kitara. Ohjelmassa J.S. Bach, Gragnani, Granados. Konsertin kesto noin 40 min. Konserttiin museon pääsylipulla. Tervetuloa!

Lisätietoja:

Hanna Kaski, hanna.kaski@raumantaidemuseo.fi, puh. 044 022 4155
Janne Koski, janne.koski@raumantaidemuseo.fi, puh. 044 022 4154

Www-sivusto: Jaakolantaide
Elävä arkisto | yle.fi: Alpo Jaakola oli Loimaan alkuvoimainen samaani


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot