Jalmari Karhula

Jalmari Karhulan Rauma
Rauman taidemuseo 6.10.2018 - 27.1.2019

Jalmari Karhula (1878-1942) tunnetaan taiteilijana, rakennusten ja huonekalujen suunnittelijana, sanomalehtimiehenä sekä kotiseutuharrastajana ja museonjohtajana. Rauman taidemuseon yläkerran näyttelytilassa on esillä valikoima Karhulan Vanhan Rauman rakennuksista maalaamia akvarelleja. Karhulalla oli voimakas kiinnostus rakennettuun kulttuuriin, ja hän myös suunnitteli itse useita rakennuksia. Euraan 1900-luvun alussa rakennettu Euran Pirtti on yksi Karhulan tunnetuimmista rakennuksista. Raumalle toteutui mm. Karhulan huvila Petäjäkseen vuonna 1914, Wiinamäen talo Kauppakadulle ja Peltolan konditorian muutospiirros vuodelta 1914.

Raumalle Karhula muutti vuonna 1918. Myös taiteilijat Saima Tigerstedt-Ylinen, Vihtori Ylinen ja Uuno Eskola olivat, ainakin osaksi Karhulan innostamina, kotiutuneet asumaan ja työskentelemään Raumalla, ja vierailijoina nähtiin mm. Tyko Sallinen, joka oleskeli Sorkassa vuonna 1929.

Innokkaana kotiseutuihmisenä tunnettu Karhula työskenteli 1930-luvulla myös Rauman museon johtajana. Karhulan tapana oli pukeutua itse suunniteltuihin, kotikutoisista kankaista tehtyihin vaatteisiin. Kankaat varustettiin Karhulan hakaristipuumerkillä, jota hän käytti myös näyttelyssä esillä olevassa, vaimolleen Eevi Viinikkalalle suunnittelemassa hääpuvussa.

Yhteistyössä: Rauman museo.

Lisätietoja näyttelystä:

Intendentti Janne Koski, janne.koski[at]raumantaidemuseo.fi, puh. 0440 224154

Jalmari Karhula - kulttuuripersoonan perintö elää
Avoin luentotilaisuus 21.11.2018 klo 18-20, Rauman taidemuseon yläkerta

Anni Ruohomäki, FM: Jalmarin nuoruusvuodet
Hanna-Leena Salminen, museointendentti, FM: Jalmari Karhulan aika Raumalla

Tutkija Anni Ruohomäki kartoittaa tällä hetkellä Euran kunnan ja Rauman museon yhteishankkeessa taiteilija Jalmari Karhulaan liittyvää aineistoa eri arkistoista. Hankkeen aikana Ruohomäki myös kirjoittaa Jalmarista artikkelin, joka julkaistaan myöhemmin Euran kunnan toimesta.

Taiteilija Jalmari Karhula syntyi Eurassa, mutta muutti Raumalle vuonna 1918 ja asui täällä kuolemaansa 1942 saakka. Karhula oli aktiivinen monenlaisessa kulttuuriin liittyvässä toiminnassa, kuten Nuorisoseurassa ja Rauman Killassa, ja perustipa hän myös sanomalehti Lallin.

Rauman museo haastaa nyt myös raumalaiset muistelemaan Karhulaa. Monen kotoa saattaa vielä löytyä Jalmariin tai hänen puolisoonsa Eeviin liittyvää aineistoa. Karhuloilla oli laaja tuttavapiiri Raumalla, kesät vietettiin Petäjäksen huvilayhteisössä, jossa aktiivinen seuraelämä jatkui. Jalmari maalasi paljon raumalaisia näkymiä, hän suunnitteli paikkakunnalle myös muutamia rakennuksia. Karhulan teoksia, hänen suunnittelemiaan huonekaluja tai tekstiileitä saattaa löytyä vielä monesta kodista. Olemme erittäin kiitollisia kaikista pienistäkin muistelmista tai tarinoista, joita vielä ihmisiltä löytyy.

Lisätietoja:

Museointendentti Hanna-Leena Salminen
Rauman museo
puh. 044 334 3525
s-posti hanna-leena.salminen[at]rauma.fi


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot