Lasse Kempas, Keväinen tunnelma, 2013

Lasse Kempas, Keväinen tunnelma, 2013. Kuva: Pekka Lehmuskallio.

Lasse Kempas – retrospektiivinen näyttely
Rauman taidemuseo 2.12.2017 - 25.2.2018

Raumalaisen taiteilijan Lasse Kempaksen (s. 1947) taiteelliseen tuotantoon pääsee tutustumaan Rauman taidemuseoon kootussa näyttelyssä 2.12.2017 - 25.2.2018. Näyttelyssä on esillä taiteilijan tuotantoa viidenkymmenen vuoden ajalta. Tähän retrospektiiviseen näyttelyyn on lainattu teoksia yksityiskotien seiniltä, yritysten edustustiloista ja museoiden kokoelmista.

Lasse Kempas tunnetaan lähinnä akvarellimaalauksistaan. Akvarelli on taiteilijalle edelleen mieluisin ilmaisutapa, vaikka hän on kokeillut myös muita tekniikoita. Useiden työskentelyvuosien mukanaan tuoma tekemisen varmuus näkyy Kempaksen akvarelleissa. Muotokuvissa ja henkilötutkielmissa Kempas on käyttänyt usein malleinaan perhe- ja tuttavapiiriään. Nämä lähipiirin kuvaukset ovat arkipäivän tilanteissa syntyneitä lämminhenkisiä luonnehdintoja. Tilausmuotokuvia Kempas on maalannut öljyväreillä, ja silloinkin taiteilija on usein tehnyt vielä lisäksi toisenkin muotokuvan akvarellitekniikalla.

Kempaksen maalausten aiheina ovat olleet Rauman ja sen lähiseutujen maisemat, luonto ja vuodenaikojen vaihtelut. Taiteilija on tutkinut maalauksissaan rantakallioiden muotoja, jäätyneitä rantoja, lumen sulamista ja sulamisvesien synnyttämiä virtoja. Taiteilijan myöhempi tyylin muutos tulee esille erityisesti tavassa, jolla hän on kuvannut Rauman rantakallioita. Kempas intoutui vuosien mittaan pelkistämään tätä luonnonaihetta yhä abstraktimpaan suuntaan. Maalausten koko kasvoi sitä mukaa, kuin taiteilijan kädenjälki laajeni ja pensselinvedot levenivät. Akvarellien värit voimistuivat, ja taiteilija alkoi käyttää voimakkaampia ja peittävämpiä guassivärejä. Näissä myöhemmissä maalauksissa heijastuu vahva sisäinen voima ja tunteen palo. Kempas luonnehtiikin näitä teoksiaan mielenmaisemikseen.

Vuosituhannen vaihteessa Lasse Kempakselle avautui ainutlaatuinen tilaisuus, kun Marli päätti juhlistaa Millenniumia ja tilasi taiteilijalta neljää vuodenaikaa kuvaavan maalaussarjan. Näitä teoksia käytettiin Marlin Elysée-viinien etiketeissä ja markkinoinnissa vuoden 1999 aikana.

Lasse Kempas on tuottelias taiteilija, joka on osallistunut vuodesta 1973 lähtien yli 250 näyttelyyn. Suuri osa näyttelyistä on ollut esillä ulkomailla. Suomen tasavallan presidentti myönsi Lasse Kempakselle vuonna 2016 konsulin arvonimen osoituksena ja kiitoksena vuosikymmenien aikana tehdystä kulttuurityöstä.

Näyttelyn yhteydessä Lasse Kempas julkaisee muistelmakirjan Elämäni viivat (200 s., kuvitettu).

Yleisöopastus:

Taiteilija Lasse Kempas kertoo museovieraille näyttelyssä esillä olevista teoksista ja työskentelystään sunnuntaina 3.12. klo 14. Näyttelykierros sisältyy museon pääsymaksuun.

Näyttelyä ovat tukeneet:

Lasse Kempas sponsorit

Lisätietoja:

Lasse Kempas, lasse[at]kempas.fi, puh. 050 032 5309
Hanna Kaski, hanna.kaski[at]raumantaidemuseo.fi, puh. 044 022 4155


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot