Lehdistötiedote

H A R R I   K I V I

Pluto lentää kuusta
Rauman taidemuseo
10. 3. –17. 4. 2006
Avajaiset torstaina 9.3. klo 18–20
Tiedotustilaisuus torstaina 9.3. klo 11
Taiteilija on paikalla avajaisissa ja tiedotustilaisuudessa.
Tervetuloa

Edessä on meteorisateen täyttämä lautasmatka, kun helsinkiläistaiteilija Harri Kivi sinkoaa katsojat pitsi-rihmastojen seuraan. Luvassa on värikylläistä räiskyntää, karvanoppaista avaruuspölyä pilven takaa. Siis kyökkitähtitieteellinen lautasmatka vailla vertaa, mutta ei vailla virtaa!

Näin ”Merihaan Rembrandtiksi” itseään pilke silmäkulmassa tituleeraava taiteen moniottelija Harri Kivi kuvaa tulevaa Pluto lentää kuusta -näyttelyään: ”Jatkan aloittamaani tutkimusmatkailua ulkoavaruudellis-gastronomisissa sfääreissä. Värikoodaus ja sommittelu ovat suoraan Plutosta. Kosmologisen katseeni johtopäätös maailmankaikkeuden loputtomuuteen antaa olettaa, että jossakin on aurinkokunta, jonka Napanöyhtä-nimisellä planeetalla puhutaan vain Rauman murretta. Pitsiset kraaterit, vuonot ja meteoripilvet ovat ulkoavaruudellisia, välähdyksellisiä heijastumia ja pinnan syvyyksiä.”

Rauman taidemuseossa 9.3.06 avautuva Pluto lentää kuusta -näyttely on viimeinen Harri Kiven kolmesta vuoden 2005–2006 yksityisnäyttelystä. Ensimmäinen oli elokuussa 2005 Nurmeksessa Galleria Tykossa sekä keskimmäinen Stoan gallerioissa Helsingissä tammikuussa 2006. Teokset ovat veistosmaisia, ruiskumaalaustekniikkaa hyödyntäviä sekatekniikkateoksia. Materiaalina ovat akryyli, liima, lakka, glitteri ja MDF-levy. Näyttelyn teemaa tukee siihen liittyvä ääniteos.

Näyttelysarjan yhteydessä on julkaistu Pluto lentää kuusta -katalogi johon esipuheen on kirjoittanut Helsingin yliopiston museologian dosentti, FT Marja-Liisa Rönkkö. Rönkkö kuvailee Kiven taidetta ja persoonaa: ”Harri Kiven teoksia lähempää katsoessa alkaa materiaalisen monikerroksisuuden läpi näkyä niiden sisäinen maailma. Lapsuuden ja eletyn elämän jättämien häilyvien varjojen läpi avautuu vähitellen koko universumi, kolmiulotteisten ehjien ja esteettisten kappaleiden neljäs ulottuvuus, aika ja avaruus. Harri Kivi on maksimaalinen minimalisti ja hänen teoksensa ovat lopullista ratkaisua vaille jääviä yhtälöitä. Hän on myös vitalisti, jonka pimeän silmästä pulppuaa kahlitsematon elämänilo ja kaihosta toivo, pyrkimys ottaa kerralla haltuun koko elämä ja universumi, vailla historiallisia, kansallisia tai kulttuurisia rajoja. Kiven teosmaailma on hänen omien sanojensa mukaan ylösalaisin kääntynyt maailmankaikkeus. Hän käyttää kaikkia ajateltavissa olevia materiaaleja tavoittaakseen valot ja varjot ja ilmaistakseen ilmapuntarin tavoin ajassa liikkuvan hengen.”

Näyttelyluettelon hinta 15 euroa.

Näyttelyä ovat tukeneet:
Suomen Kulttuurirahasto, Kalustetekniikka Oy, Merkopaino Oy, Art Print Oy, Muovikilpi Oy ja Pireus.

Tiedustelut: harri.kivi@helvetti.com, 045–670 2850 Intendentti Janne Koski janne.koski@raumantaidemuseo.fi, 02-822 4346 Lisätietoa ja lehdistökuvia: www.harrikivi.net


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot