Tanja Koistila

kuvaus välittämisen vaikeudesta

Videoteos Ruodot on kuvaus välittämisen ja lähellä olemisen vaikeudesta. Se on tarina nuoren naisen, tyttären, irtautumisesta ja erilliseksi kasvamisesta suhteessa isäänsä. Ruodot on kuvallinen matka tyttären muistikuviin, hänen kokemuksiinsa ja tarinan nykyhetkeen. Teoksen tapahtumat jaksottuvat lomittain toisistaan erottelemattomiin aikatasoihin.

Teos käsittelee perheen sisäisiä rooleja, tyttären ja isän suhteen uuden olemisen muodon etsimistä. Riippuvaisuus toisesta ja itsenäistyminen ovat ristiriidassa. Vastuun kantaminen itsestään ja läheisistään on vaikeaa. Eläminen turvallisuuden illuusiossa on helpompaa.

Teoksen on käsikirjoittanut, lavastanut ja ohjannut helsinkiläinen kuvataitelija Tanja Koistila (s.1974). Teos kuvattiin viime vuoden marraskuussa Kankaanpään Hapuojalla. Isää näyttelee Jori Halttunen Lahden kaupunginteatterista. Tyttären roolissa on Helena Laxén ja miehenä Timo Ruuskanen, molemmat Helsingistä. Mummoa näyttelee porilainen Hilkka Väre. Ruodot on kuvannut Ville Vainio ja äänimaailman on suunnitellut Mika Niinimaa. Timo Turunen toimi apulaisohjaajana ja leikkasi teoksen yhdessä Tanja Koistilan kanssa.

Ruodot sai ensi-iltansa syyskuussa MUU galleriassa Helsingissä. Lokakuussa teos oli esillä Upsalan kansainvälisillä lyhytelokuvafestivaaleilla ja marraskuun puolivälissä Jyväskylän Arktisen Upeeta -elokuvakilpailussa. Teoksesta on leikattu erillinen kolmen projisoinnin installaatioversio, joka on ensiesittelyssä Rauman taidemuseossa 11.11. - 10.12.2006. Yleisradio esittää Ruodot vuonna 2007.

Ruodot on tuotettu ITU - videotaiteen tuotantoprojektissa, jossa tuotantoyhtiö on Muu ry. Teos on tuotettu yhteistyössä Yleisradion Yhteistuotantojen ja Satakunnan taidetoimikunnan kanssa. Tuottaja on Tuuli Penttinen-Lampisuo. Teosta levittää suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkki.

Teoksen käsikirjoitusta, tuotantoa ja näyttelyinstallointia ovat tukeneet AVEK / Veli Granö, AVEK / Milla Moilanen, Opetusministeriö, Satakunnan taidetoimikunta, Suomen Kulttuurirahaston Uuden-maan rahasto, Taiteen keskustoimikunta, VISEK, ViSiO sekä YLE Yhteistuotannot / Sari Volanen.

ITU - videotaiteen tuotantoprojekti
Yhteistyössä Muu ry, AV-arkki ry & Satakunnan taidetoimikunta
Lisätiedot: taiteen tuottamisen läänintaiteilija Tuuli Penttinen-Lampisuo, p. 040 528 8483, itu(at)muu.fi

Tanja Koistila: Ruodot/Fishbones
kuva: Tomi Glad, 2005
Lehdistökuva/Press photo

Tanja Koistila: Ruodot/Fishbones
kuva: Antti-Jussi Marjamäki, 2005
Lehdistökuva/Press photo

Tanja Koistila: Ruodot/Fishbones
kuva: Antti-Jussi Marjamäki, 2005
Lehdistökuva/Press photo

Tanja Koistila: Ruodot/Fishbones
kuva: Tomi Glad,2005
Lehdistökuva/Press photo


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot