Harri Larjosto, Aqua, 2005

Harri Larjosto, Aqua, 2005. Käsitelty valokuva.

Koivu ja tähti idän valossa
Teoksia J. O. Mallanderin taidekokoelmasta
Rauman taidemuseo 9.6. - 16.9.2018

Yksityisten kokoelmien tapaan Jan-Olof Mallanderin kokoelmassa on keräilijänsä näköinen vahva persoonallinen näkökulma. Kokoelman punaisena lankana on suomalaisten taiteilijoiden itäaasialaisesta ajattelusta, kuten buddhalaisuudesta ja taolaisuudesta saamat vaikutteet. Aihe on ajankohtainen ja todistaa myös jatkuvuudesta, joka on alkanut jo suomalaisten kultakauden taiteilijoiden Pariisin kautta saamista itämaisista vaikutteista.

J. O. Mallander on taidekriitikko, taiteen keräilijä ja taiteilija, joka tunnetaan käsitetaiteen ja kansainvälisen avantgarde-taiteen pioneerina Suomessa. Hän on ollut keskeinen hahmo suomalaisen taiteen uudistumisessa 1960- ja 1970-luvuilla ja galleristina ja kriitikkona ollut näköalapaikalla suomalaiseen sodanjälkeiseen taiteeseen. Mallanderin kirjalliseen, ja myös hänen omaan taiteelliseen toimintaansa, sekä toimintaansa keräilijänä, on antanut omintakeista ulottuvuutta hänen perehtyneisyytensä itäaasialaiseen ajatteluun, erityisesti buddhalaiseen filosofiaan. Hän on soveltanut alan käsitteistöä nykytaiteen ilmiöihin ja tuonut esiin nykytaiteen yhteyksiä itäiseen ajatteluun. Erityisen mielenkiintoista suomalaisesta perspektiivistä on Mallanderin laaja tietämys kotimaisista taiteilijoista, jotka tuotannossaan ovat soveltaneet aasialaisen ajattelun erilaisia traditioita teostensa tekotavassa, sisällössä ja aiheissa tai saaneet suoria tai epäsuoria vaikutteita aasialaisista kulttuureista.

Näyttelyssä on teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Maija Albrecht, Mirja Airas, Carolus Enckell, Inari Krohn, Kristian Krokfors, Jarmo Kukkonen, Harri Larjosto, Olli Lyytikäinen, Pekka Nevalainen, Heli Penttinen, Eva Olsoni, Erkki Pirtola, Leo Ruuskanen, Tuomo Saali, Kalevi Seilonen, Carl-Erik Ström, Risto Suomi, Jan Kenneth Weckman, Ilkka Väätti, Jouko Vatanen, Ö-ryhmä. Mukana on myös Mallanderin omaa tuotantoa.

Mallander oli perustamassa Elonkorjaajat-taiteilijaryhmää, jonka piirissä perustettiin vuosina 1971-77 Helsingissä toiminut Halvat Huvit / Cheap Thrills -galleria, joka esitteli nykytaidetta valtavirran ulkopuolelta. Gallerian lopetettua toimintansa sen kokoelma myytiin Helsingin kaupungin taidemuseoon.

Näyttelyn suojelija on kansanedustaja Pekka Haavisto.

Yleisöopastukset:

To 5.7. klo 14
Ti 10.7. klo 14 Suomen kuvataiteen päivä
To 19.7. klo 14
To 26.7. klo 14

J. O. Mallanderin ja Pekka Haaviston keskusteleva näyttelyn esittely myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Koivu ja tähti idän valossa -näyttelyjulkaisu

Näyttelyjulkaisu

Koivu ja tähti idän valossa -näyttelystä tehdyn julkaisun voi ladata tästä.

Lisätietoja näyttelystä:

Intendentti Janne Koski, janne.koski[at]raumantaidemuseo.fi, puh. 0440 224154


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot