Lehdistötiedote

H E L E N A    L A I N E
Häkkisänky ja muita tilateoksia

Rauman taidemuseo Einola 10.3.–17.4.2006
Tiedotustilaisuus torstaina 9.3. klo 11., avajaiset klo 18.
Tervetuloa!

Helena Laineen tilateokset rakentuvat pitkälti paikan päällä tilan ehdoilla. Rauman taidemuseon Einolassa nähdään seuraavat työt (tai osia niistä):

1) Häkkisänky. Työn alanimenä on "vapaaksi syntynyt". Lastenhuoneen keskellä on tyhjä lastensänky ja seinät on tapetoitu erilaisin kulttuurisin merkein ja symbolein. Jo syntymätön lapsi on merkitty monenlaisin tatuoinnein: tyttö tai poika, terve tai esim. hiv-positiivinen, kuuleva tai kuulovammainen, kristitty, juutalainen, Eu-kansalainen tai kiinalainen. On asioita, joita ihminen voi muuttaa mutta paljon niitäkin, joissa "vapaaksi syntynyt" ei olekaan vapaa.

2) Perhe. Työ koostuu tv-kasvoista. Monelle nämä hahmot ovat tutumpi perhe kuin mitkään läheisimmät ihmiset. Katsoja tulee osaksi sarjaa ja elää sen elämää.

3) SPAM. Roskapostin mukana "uudet ystävät", Philippet tai Mariet, lähestyvät tuttavallisesti ja lupaavat onnea, lainaa, monenlaisia tervehdyttäviä tai voimistuttavia pillereitä ja onnellista parisuhdetta.

4) A4. Elämäämme hallitsevat A4-kokoiset paperiarkit, jotka syöksyvät eteemme lomakkeina, mainoksina, raportteina, hakemuskaavakkeina, lehtisinä ja miljoonina kopioina. Olemme "aanelosten" orjia, mutta samalla yhteisesti hyväksytty ja ylivoimaisesti suosituin paperikoko helpottaa elämäämme. Aaneloset ovat myös arjen taidetta.

5) Hymytytöt. Alkujaan taiteilija Heikki Niemisen Hymytyttö-pystin hahmosta on tehty kokonainen reliefien seinä: kultaisten tyttöjen joukko. Kohokuvien preeglaus ja foliointi on tehty Starcke Oy:llä Kokemäellä. Tuttu kotimainen hymytyttö saa seurakseen Mona-Lisan ja Marilynin, nuo Euroopan ja Amerikan ikonit. Hymyjä sekoittamalla syntyy naamioita ja osittain irvokkaitakin hymyjä, kun tyttö etsii oikeaa hymyä kulloiseenkin tilanteeseen.

Taiteilija Helena Laine on porilainen kuvataiteilija ja tehnyt jo usean vuoden ajan tilateoksia. Hän kuuluu Taidemaalariliittoon. Näyttelyyn liittyy julkaisu Step in - Astu sisään, hinta 5 euroa. Satakunnan taidetoimikunta tukee näyttelyä ja siihen liittyvää julkaisua apurahalla.

Lisätietoja:
Amanuenssi Henna Paunu 02–8224346
henna.paunu@raumantaidemuseo.fi


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot