Marko Lampisuo


kuinka vieraasta kaupungista tulee koti

Poriutuminen on videoteos muuttamisesta, tottumisesta, tuntemisesta ja luopumisesta. Se muodostuu kahdeksasta episodista. Kuvissa nähdään autioksi rajattu kaupunki, tyhjä huoneisto, hiljainen merenranta, festivaalialue juhlien jälkeen. On vain avaria ja tasaisia tiloja. Ei mitään tai ketään tuttua.

Monologeissaan mies kertoo tapetoimisesta, kaupassa käymisestä, polkupyöräretkestä, auton huoltamisesta ja urheiluseuraan liittymisestä. Tapahtumia yhdistää kokemus uudesta elinympäristöstä ja muuttuneesta sosiaalisesta verkostosta. Mies sairastaa yksinäisyyden luulosairautta, mutta huokaisee helpotuksesta saadessaan apua todellisiin kipuihin.

Teoksen on käsikirjoittanut, kuvannut ja ohjannut porilainen kuvataiteilija Marko Lampisuo (s. 1970). Teos kuvattiin kesällä 2005 eri puolilla Porin kaupunkia. Teoksen äänimaailma ja leikkaus ovat Olli-Pekka Sallin käsialaa.

Poriutuminen sai ensi-iltansa viime helmikuun View-festivaalilla Kulttuuritehdas Korjaamolla Helsingissä. Lokakuussa teos oli esillä Upsalan kansainvälisillä lyhytelokuvafestivaaleilla. Teoksesta on leikattu erillinen kahdeksan videokuvan tilateos, joka on ensiesittelyssä Rauman taidemuseossa 11.11. - 10.12.2006. Yleisradio esittää Poriutumisen vuonna 2007.

Poriutuminen on tuotettu ITU - videotaiteen tuotantoprojektissa, jossa tuotantoyhtiö on Muu ry. Teos on tuotettu yhteistyössä Yleisradion Yhteistuotantojen ja Satakunnan taidetoimikunnan kanssa. Tuottaja on Tuuli Penttinen-Lampisuo. Teosta levittää suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkki.

Teoksen käsikirjoitusta, tuotantoa ja näyttelyinstallointia ovat tukeneet AVEK / Veli Granö, AVEK / Milla Moilanen, Greta ja William Lehtisen säätiö, Opetusministeriö, Paulon säätiö, Satakunnan taidetoimikunta, Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto, Taiteen keskustoimikunta, VISEK, ViSiO sekä YLE Yhteistuotannot / Sari Volanen.

ITU - videotaiteen tuotantoprojekti
Yhteistyössä Muu ry, AV-arkki ry & Satakunnan taidetoimikunta
Lisätiedot: taiteen tuottamisen läänintaiteilija Tuuli Penttinen-Lampisuo, p. 040 528 8483, itu(at)muu.fi

Marko Lampisuo: Poriutuminen/Porification
kuva: Tuuli Penttinen-Lampisuo, 2005
Lehdistökuva/Press photo

Marko Lampisuo: Poriutuminen/Porification
kuva: Tuuli Penttinen-Lampisuo,2005
Lehdistökuva/Press photo

Marko Lampisuo: Poriutuminen/Porification
kuva: Tuuli Penttinen-Lampisuo,2005
Lehdistökuva/Press photo


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot