Muut lasten näyttelyt

Voihan nenä! (2002)

Mitä kuuluu? (2003)

Musta tuntuu (2004)

Silmän kääntäjät (2005)

Sokerina pohjalla (2006)

Minä tahtoisin olla koira (2007)

Todella siistiä (2008)

Harharetki (2009)

Kotini on linnani (2010)

Keskellä ei mitään (2011)

Lehdistötiedote

Äänet ovat näkymättömiä ja usein jopa huomaamattomia - ne kuuluvat mutta niitä ei useinkaan ajatella. Täydellinen hiljaisuus on äärimmäisen harvinaista ja liian voimakkaat äänet ovat yleistyneet ympäristössämme. Mitä kuuluu? –näyttely keskittyy ääniin ja kuuntelemiseen. Millaisia ovat putoavat äänet, mikä on äänimaisema ja miten musiikki voi muokata näkemäämme?

Rauman taidemuseo jatkaa aistiaiheisten nykytaiteen näyttelyiden sarjaa kuuloa käsittelevällä Mitä kuuluu? -näyttelyllä ja työpajoilla. Vuosi sitten näyttelysarja aloitettiin hajuaistia käsittelevällä näyttelyllä Voihan nenä! Näyttelysarjan erityisenä kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret. Mitä kuuluu? -näyttelyyn tulee esille äänitaidetta sekä kuvataidetta, jossa äänellä on tärkeä rooli. Näyttelyn oheisohjelmana järjestetään ääneen liittyviä työpajoja lapsille ja nuorille (sävellys-, sadutus- ja äänitehostepajat).

Taiteilijat:
Simo Alitalo, Brian Eno, Juha van Ingen, Johanna Mannila, Viljami Ovaskainen, Sinikka Palonen, Aarno Salosmaa, Pekka Sassi, Juha Valkeapää

Mitä kuuluu? –näyttelyn työpajat:

Äänitehostepaja
Yleisradion erikoistuotanto on toteuttanut näyttelyyn äänitehosteohjelman, joka on kävijöiden kuultavissa museon yläkerrassa. Kuunneltavana on radion äänitehostenäytteitä satukuunnelmista arkipäivän ja perinnemaiseman ääniin. Pajassa voi myös itse kokeilla äänten tekemistä ohjeiden mukaan.

Kerro oma satu - Sadutustyöpajat
5-8-vuotiaille. Työpajan kesto noin 45 min., ryhmäkoko noin 6 lasta kerrallaan. Maanantaisin klo 9-13 Rauman taidemuseon Verstaassa koko näyttelyn ajan. Ohjaaja kirjallisuuden läänintaiteilija Sini Kiuas.

Musiikkia hetkessä - Sävellystyöpajat 4.3. – 16.3.
Instant music eli pikamusiikki on eräs digitalisoitumisen synnyttämistä uusista ilmiöistä, jossa musiikkia voidaan koota tietokoneella erilaisia valmiita ääniä (sampleja) yhdistelemällä.

Arkipäivisin tilaisuudet on tarkoitettu kouluille (luokat 1.-9.) ja ennalta varattavat ajat ovat 90 minuuttia 12 hengen ryhmää kohti. Viikonloppuisin avoinna kaikille halukkaille. Parhaat teokset palkitaan päätöspäivänä 16.3. järjestettävässä tilaisuudessa.

Työpajat järjestetään yhdessä Turun yliopiston Digitaalisen kulttuurin -oppiaineen ja Rauman opettajankoulutuslaitoksen kanssa. Tilaisuus kuuluu osana myös Digitaalisen kulttuurin talvipäivien ohjelmaa. Ohjaajina ROKL:n opiskelijat, vastuuhenkilö lehtori Hannu Riikonen.

Tiedustelut ja varaukset Rauman taidemuseo puh. 8224346.

Muu ohjelma:
Digitaalisen kulttuurin talvipäivät 14.3.-15.3.2003
Lauantaina 15.3.2003 luennot Rauman taidemuseon yläkerrassa
Järjestäjä: Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin yksikkö.

Mitä kuuluu? –näyttelyn taiteilijat:

Simo Alitalon teos Pudotus on kaiuttimista muodostuva pilarimainen rakenne, joka on ripustettu näyttelytilan kattoon. Teoksen äänet putoavat tilaan. Alitalo on suomalaisen äänitaiteen edelläkävijöitä ja hänen teoksiaan on ollut esillä monissa kansainvälisissä näyttelyissä. Pudotus –teos oli viime syksynä esillä Belgian Bruggessa.

Brian Enon (s.1948, Iso-Britannia) Muistikukat/Memory Flowers muodostuu kukkia muistuttavista äänilähteistä, äänestä ja hiekasta. Brian Eno on yksi aikamme merkittävimpiä muusikoita, joka tunnetaan myös äänitaiteilijana. Muistikukat teos kuuluu Kiasman kokoelmiin.

Ääni on aina näkymätöntä. Juha van Ingenin (s.1963) teos VU (Rauma) muuttaa näkyväksi näyttelytilassa kuuluvat äänet. Kävijä voi ääntä tuottamalla sytyttää ja sammuttaa teoksen värikkäät valokaapelit. Teos on eräänlainen abstrakti minimalistinen taulu, joka muuntuu ja reagoi näyttelytilassa kuuluviin ääniin. Aikaisempi versio teoksesta on ollut esillä Tampereen rautatieasemalla vuonna 1999.


Eno, Brian
Memory Flowers
Kiasman kokoelma
kuva: Petri Virtanen, VTM

Pekka Sassi
ALFA UMi/Matka Pohjantähteen, video, 2001

Aarno Salosmaa
Adagio, video

Aarno Salosmaa
Adagio, video
Sinikka Palonen
Maan enkeli, tilataideteos
Johanna Mannilan (s.1967) SIKAKO, teos perustuu naisen ja miehen vuoropuheluun – riitelyyn, jossa he nimittelevät toisiaan eri eläinten nimillä. Äänet kuuluvat tilassa vastakkaisista kaiuttimista ja kuulija joutuu tämän taistelukentän keskelle. Teos käsittelee humoristisesti sukupuolten ikuisesti selvittämätöntä ristiriitaa, mutta myös laajemmin inhimillisen vuorovaikutuksen ongelmia. (Teoksen äänityöt: Kari Haapala/Soundart.)

Viljami Ovaskaisen (s. 1977)ääniteos koostuu erilaisten äänimaisemien dokumentaatioista. Äänet on tallennettu päiväkirjamaisesti ja ne kertovat taiteilijan kotikaupungin Tampereen elämästä. Teoksessa on sekä julkista kaupungin äänimaisemaa, että yksityisiä keskusteluja ja elämisen ääniä.

Taidemaalari Sinikka Palonen (s.1948) on toteuttanut Rauman taidemuseon Verstaaseen Maan Enkeli tilataideteoksen, joka koostuu veistoksista, tilallisista elementeistä, maalauksesta ja äänestä. Veistosten materiaalina Palonen on käyttänyt kristallia, valaisinten osia ja paperikukkia. Tilateokseen kuuluvan äänimaailman on toteuttanut Joni Kaukkila.

Aarno Salosmaan (s. 1941) teos Adagio on kaatopaikalla kuvattu voimakkaan visuaalinen dokumentti kaiken katoavaisuudesta. Teos havainnollistaa musiikin roolia ja ominaisuutta ihmisen tunteiden manipuloijana. Musiikki muuntaa näkemäämme ja kokemaamme uskomattomalla tavalla. Teoksen musiikkina kuullaan Duke Ellingtonin Caravan ja Tomaso Albionin Adagio rinnastettuna kaatopaikan jätevuoriin. Kaatopaikka on ihmisen luoma monumentti, johon Salosmaa rinnastaa myös luonnon kuvaamalla lintuja, vapauden vertauskuvia. Teos kuuluu Saastamoisen säätiön kokoelmiin. Tuotantotuki Avek/Veli Granö.

Pekka Sassin (s.1969) videoteosten trilogia: UMi (2001), Wave (2002), Transmission (2002) muistuttaa matkaa avaruudessa. Valot, äänet ja värit kuvaavat jotain toista todellisuutta – sukellusta tuntemattomaan. Transmission teoksen lopussa kuulemme hieman epäselvän viestin: “This is the last transmission from year 2086. After this there won´t be any ever. Be avare of the following series of numbers: 3055 4233 6719 9921 0120 5187 2233 and 4435. Good luck.

Juha Valkeapään (s.1967)teoksen nimi on Poika ja sen lelut. Teoksen äänimaailma ja ilmiasu perustuvat kahteen aikaisempaan äännelmään Poika ja Pojan lelut. Poikaa Valkeapää esitti Ulkomaisen taiteen museossa marraskuussa 1998 ja Pojan leluja Q-teatterin VaraQ-näyttämöllä syyskuussa 1999. Teosten ääni- ja liikemaailman taiteilija on omaksunut pojaltaan, joka oli tuolloin 0-2,5-vuotias.

Näyttelyä tukevat: Alfred Kordelinin rahasto, Narvi-Sähkö Oy, Suomen Superlon Oy, Turun Kristalli Oy


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot