Taiteilijaprofessori Seppo Nurmimaan (1931-2011) Vanha Rauma piirrosten lahjoituskokoelma esille Rauman taidemuseoon

Kuvia medialle: http://www.raumantaidemuseo.fi/media/nurmimaa.html / pyydä tunnukset rtm@raumantaidemuseo.fi / 0440-224152

14.6.-9.9.2012 Rauman taidemuseo, Eino Valtosen kokoelmatilat
Lehdistötilaisuus 13.6. klo 13
Tervetuloa!

Rauman taidemuseon kokoelmiin on saatu lahjoituksena yhteensä 25 taiteilijaprofessori Seppo Nurmimaan Vanha Rauma aiheista piirrosta vuosilta 1959 ja 1976. Nurmimaa teki uransa pääasiassa Suomen kansallisoopperan lavastajana. Hän oli kotoisin Keravalta, mutta yhteys Raumaan syntyi avioliiton kautta. Kansallisoopperan lavastemaalarin apulaisena työskennellessään nuori Seppo Nurmimaa tutustui tulevaan vaimoonsa tanssitaiteilija Outi Rahiin, joka on kotoisin Raumalta.

Seppo Nurmimaa opiskeli Helsingissä Taideteollisessa oppilaitoksessa vuosina 1953-1956 koristemaalausosastolla. Opintojen jälkeen hän aloitti mittavan uransa Kansallisoopperassa vuonna 1957 toimien aluksi lavasteapulaisena. Kansallisoopperan päälavastaja hän oli vuosina 1975-1994. Hän työskenteli myös monissa teattereissa Suomessa ja vieraili ulkomailla esimerkiksi Oslossa, Tukholmassa, Zürichissä ja San Franciscon baletissa. Hän lavasti myös useita Savonlinnan oopperajuhlien esityksiä.

Nurmimaan viimeiset lavastukset olivat Suomen kansallisoopperan uuden oopperatalon avajaisviikolla ensi-iltansa saanut Carmen ja Erik Bergmanin Bo Carpelanin librettoon säveltämä Det sjungande trädet. Eläkkeelle jäädessään vuonna 1994 hän oli suunnitellut joko lavastuksen tai puvut yhteensä noin kahteen sataan oopperaan, balettiin tai operettiin.

Seppo Nurmimaa sai Pro Finlandia palkinnon vuonna 1970 ja vuonna 1983 hänet nimitettiin taiteilijaprofessoriksi. Uraansa liittyen hän julkaisi vuonna 1993 muistelmateoksen Vanhan oopperan kummitus hymyilee.

Vanha Rauma -aiheiset piirrokset ovat syntyneet Seppo Nurmimaan ja Outi Rahi-Nurmimaan perheen kesälomamatkoilla, joita tehtiin Outin vanhempien luokse Raumalle. Piirrokset ovat lahjoituksen myötä palanneet nyt syntysijoilleen ja ovat kesän ajan esillä Rauman taidemuseon yläkerrassa Eino Valtosen kokoelmatilojen yhteydessä.

Outi Nurmimaa lahjoitti piirroskokoelman Rauman Taideyhdistykselle, joka toimii aktiivisena osana Rauman taidemuseon hallintoa sekä näyttely- ja kokoelmatoimintaa. Myös Nurmimaan lahjoituskokoelma saatiin museolle Rauman taideyhdistyksen aktiivisen toiminnan tuloksena. Lahjoittaja Outi Nurmimaa sekä lahjoituksen edistämiseksi aktiivisesti toimineet yhdistyksen hallituksen jäsenet Sirkka Aadeli ja Maija Tuhkanen ovat paikalla lehdistötilaisuudessa.

Lisätietoja:
Amanuenssi Henna Paunu henna.paunu@raumantaidemuseo.fi, 0440-224155


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot