STEPHEN PARISE

Rauman taidemuseo 31.3.-6.5.2007

Stephen Parisen uusimmat maalaukset tutkivat epävarmuuden ja melankolisuuden maailmoja tunnistettavuuden rajoilla olevin ja selkeää määrittelyjä väistävin kuvin, joiden ei voi sanoa esittävän mitään erityistä esinettä tai tilaa. Parise pyrkii maalauksissaan luomaan visuaalisen vastaavuuden sille miten kytkeydymme esineisiin tai liikutamme kehoamme. Juuri tämä tuntuu hänestä oikealta tavalta tehdä teos. Teokset syntyvät kaaoksen hyväksymisestä, ei pakenemisesta, kuin seisoisi paikallaan kun lattia romahtaa alta ja huutaisi vielä lisää kun kaikki on jo sanottu ja tehty.

Parise ryhtyi viime syksynä maalaamaan täysin eri tavalla mitä hän oli tehnyt aiemmin opiskellessaan Kuvataideakatemiassa Helsingissä. Sysäyksen käänteeseen antoi syksyllä 2006 muutto takaisin Tukholmaan, mikä ei ollutkaan helppoa parin vuoden poissaolon jälkeen. Parise kertoo: "Muutto oli raskas, koska olin rakastunut Suomeen ja Helsinkiin, jossa tunsin olleeni enemmän kotona kuin missään muualla milloinkaan aiemmin elämässäni. Muuttoa seurannut ajanjakso oli masentava: ei studiota, ei kollegoita, Ruotsissa oli vallalla erilainen lähestymistapa maalaamiseen ja koin liian monia hylkäämisiä gallerioiden taholta". Hän heittäytyi kuitenkin heti työskentelemään pitäen kuitenkin kiinni siitä mitä kuvitteli maalauksen olevan, olleen tai voivan olla jättäen huomioimatta oleellisen - maalaamisen. Lakattuaan dominoimasta maalausta tuloksena olivat nyt nähtävissä olevan näyttelyn teokset. Tapahtunut käänne opiskeluajan maalaustyyliin verrattuna on huomattava.

Stephen Parise on syntynyt 1975 New Yorkissa. Hän on asunut ja työskennellyt Tukholmassa vuodesta 2002 lähtien. Parise on opiskellut Parsons School of Designissa New Yorkissa, Tukholman Kuninkaallisessa taideakatemiassa ja vuosina 2004-2006 Kuvataideakatemiassa Helsingissä. Viime vuosina hänen näyttelyitään on ollut Suomen ja Ruotsin lisäksi Japanissa ja Yhdysvalloissa.


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot