Sirkus Pinnala

Sirkus Pinnala Rauman taidemuseo 4.10.2014 - 1.3.2015

Rauman taidemuseon sirkusaiheinen nykytaidenäyttely Sirkus Pinnala on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille. Vanhassa Raumassa taloilla on omat nimet, ja Sirkus Pinnala on nimetty Rauman taidemuseon päärakennuksen mukaan.

Sirkus on mielikuvitusta kiehtova aihe, jota on kuvattu taiteessa runsaasti. Sirkus on maailma, jossa arjen rajat ylittyvät. Siihen maailmaan kuuluu jännitystä ja iloa, hieman eksotiikkaa ja surumielisyyttäkin. Näyttelyssä on esillä eri tekniikoilla toteutettuja sirkusaiheisia teoksia. Useissa teoksissa pääosassa ovat sirkuksen esiintyjät: klovnit, taikurit ja akrobaatit. Marjo Levlinin videoteos kertoo menneitten vuosien sirkuksen taikurista, Sampsa Sarparannan maalauksissa klovni kohtaa karun todellisuuden, ja Kerttu Horilan sirkushahmot esiintyvät eläimiensä kanssa. Satu Rautiaisen maalausten sirkus on unenomainen, ja Kalle Nion videoinstallaatio Bardossa aavemaiset hahmot liikkuvat pimeässä tilassa. Mukana on myös grafiikkaa Outi Heiskaselta ja Elina Salolta.

Näyttely perustuu osittain Helsingin taidemuseon tuottamaan Sirkustarinoita-näyttelyyn, jonka kuraattorina toimi amanuenssi Sanna Tuulikangas. Rauman taidemuseon osalta kuraattorina on toiminut amanuenssi Henna Paunu. Lapsille ja nuorille suunnattuja nykytaiteen näyttelyitä on Rauman taidemuseossa järjestetty vuodesta 2002 alkaen. Näyttelyiden tarkoituksena on avata lapsille ja nuorille yhteyksiä kuvataiteen maailmaan, tehdä nykytaidetta helposti lähestyttäväksi, antaa kävijöille uusia tapoja oman itsen ja ympäröivän yhteiskunnan sekä sen ilmiöiden hahmottamiseen.

Näyttelyssä ovat mukana seuraavat taiteilijat: Jacob Dahlgren, Mia Hamari, Outi Heiskanen, Kerttu Horila, Ulla Jokisalo, Pekka Jylhä, Alice Kaira, Mikko Kuorinki, Janne Kärkkäinen, Marjo Levlin, Kalle Nio, Sinikka Palonen, Silja Puranen, Satu Rautiainen, Elina Salo, Sampsa Sarparanta.

Oheisohjelma:

Lasten kulttuuriviikon ohjelmaa:
12.11. klo 14 ja klo 17
Tommi Ollikainen ja Heikki Pullo
UNBOXING
jongleeraustyöpaja ja -esitys
Hinta 5 euroa (hintaan sisältyy työpajamateriaali)
Ennakkoilmoittautuminen, 9-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Koululais- ja opiskelijaopastukset varauksesta 20 euroa / ryhmä.

Opastukset senioriviikolla:
keskiviikkona 8.10. klo 14
keskiviikkona 15.10. klo 14
Opastus sisältyy pääsylipun hintaan.
Senioriviikon opastuksiin ei ilmoittautumisia.

Ilmoittautumiset ja varaukset:
puh. 02 822 4346 tai
s-posti rtm@raumantaidemuseo.fi

Picado‐työpaja 10.12.

Picado-työpaja liittyy Rauman taidemuseossa esillä olevaan Sirkus Pinnala –näyttelyyn. Picado-pajassa käytetyt muovikassit saavat kierrättäen uuden olomuodon. Värikkäistä kasseista askarrellaan joulun tunnelmaa museon sisäpihalle. Syksy on riisunut pihapuut lehdistä paljaaksi. Työpajassa loihditaan pimeälle pihalle väriä ja puille iloisempi ilme. Suomalaiseen perinteiseen jouluun ovat kuuluneet lippunauhat. Picadot puolestaan kuuluvat meksikolaiseen perinteeseen, mutta niiden tarkoitus on sama kuin perinteistenkin lippujen ‐ juhlistaa ja luoda iloista mieltä.

Työpaja sopii kaikenikäisille. Koko perhe voi tulla yhdessä lipputalkoisiin. Ottakaa mukaan käytettyjä muovikasseja!

Aika: kaksi työpajaa keskiviikkona 10.12.2014
1) työpaja klo 10.00‐11.30
2) työpaja klo 12.30‐14.00
Paikka: Rauman taidemuseon leivintupa
Työpajaohjaaja: taiteilija Raija Kuisma
Työpaja on maksuton. Osallistujia mahtuu mukaan 20 / työpaja.

Ilmoittautumiset Rauman taidemuseoon:
puh. 02 822 4346 tai
s-posti rtm@raumantaidemuseo.fi

Klovneriaa ja taikuutta Sirkus Pinnala -näyttelyn oheisohjelmassa

Sirkustaiteen kiehtovaan maailmaan pääsee tutustumaan Rauman taidemuseon sirkustyöpajoissa. Sirkus Pinnala -näyttelyn oheisohjelmassa järjestetään helmikuussa työpajat, joissa pääset tutustumaan klovnerian saloihin. Saat oppia, miten klovni esiintyy, ja kuulet, millaisia taitoja hyvä klovni tarvitsee. Ilmoittautuminen klovneriatyöpajoihin viimeistään tiistaina 3.2. Pajoissa on vielä vapaita paikkoja.

Toisena oheisohjelmana on taikuudesta ja sen vaikutuksesta elokuvaan ja kuvataiteeseen kertova luento. Ohjelman järjestävät Rauman taidemuseo ja Rauman kaupungin kulttuuripalvelut.

Klovneriatyöpaja lapsille (7-12 v.) klo 16.30-17.15
Klovneriatyöpaja nuorille / aikuisille klo 18.00-19.30

Ohjaajat Annika Dolgov ja Minttu Sipola
Torstaina 5.2. Kulttuuritalo Posellin pieni sali, Nortamonkatu 12

Työpajoissa tutustutaan klovnerian alkeisiin. Opetellaan olemaan läsnä, heittäytymään ja improvisoimaan fyysisten harjoitteiden ja leikin kautta. Suurin osa harjoitteista tehdään ilman puhetta. Työpajan aikana etsitään myös omaa sisäistä klovnia ja jokainen saa oman punanenän nenä-siirtymäriitin myötä.

Työpajat ovat maksuttomia.

Ilmoittautumiset tiistaihin 3.2. mennessä Rauman taidemuseoon:
puh. 02 822 4346 tai
s-posti rtm@raumantaidemuseo.fi

Luento taikuuden historiasta

Kuvataiteilija Kalle Nio
Tiistaina 24.2. klo 17.30 pääkirjaston kokoustilassa, Alfredinkatu 1

Luento sisältää lyhyen katsauksen modernin taikuuden historiaan alkaen 1800-luvun lopulta ja taikuuden vaikutuksesta elokuvan ja hieman myös kuvataiteen kehitykseen. Luennolla nähdään runsaasti erilaisia kuvia ja katkelmia taikanumeroista ja vanhoista elokuvista. Kalle Nio on yksi Sirkus Pinnala -näyttelyn taiteilijoista, ja taikuuden ja kuvataiteen läheinen suhde tulee esiin myös hänen näyttelyssä olevassa Bardo-teoksessaan.

Vapaa pääsy.

Lisätietoja:
intendentti Janne Koski
puh. 0440 224 154 tai
s-posti janne.koski@raumantaidemuseo.fi

Kalle Nion taikuusluennolla kerrotaan mm. Georges Méliès'n elokuvasta "Le papillon fantastique" vuodelta 1909.

Le papillon fantastique

Lisätietoa Sirkus Pinnala -näyttelystä:

intendentti Janne Koski
puh. 0440 224 154 tai
s-posti janne.koski@raumantaidemuseo.fi

Näyttelyä ovat tukeneet:

Sponsorit

© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot