Pyyteetön rakkaus

Rauman taidemuseo 11.6.-18.9.2005

Lehdistötilaisuus 10.6. klo 10.00
Avajaiset 10.6. klo 17.00

Rauman taidemuseon kesänäyttely lähestyy rakkautta muista kuin kaikkein yleisimmästä - romanttisen ja sukupuolisuuteen liittyvän rakkauden näkökulmasta. Millaista on pyyteetön, epäitsekäs rakkaus tai platoninen rakkaus? Miten sitä on tulkittu tai esitetty tämän hetken taiteessa? Näyttelyn teoksissa käsitellään oikeudenmukaisuutta, luopumista, antautumista, altruismia, vanhemmuutta, välittämistä, huolenpitoa, myötätuntoa…

Näyttelyn taiteilijat:

Elina Brotherus | Minna Heikinaho | Hanna Jaanisoo | Ulla Karttunen | Tuuli Luukas | Marko Mäetamm | Jaakko Niemelä | Kaisu Paavilainen ja Anne Siirtola | Paavo Paunu | Seppo Renvall | Elina Saloranta | Hanna Vahvaselkä

Yhteistyössä mukana:

Elina Brotherus

Elina Brotheruksen video "Brotherus, tyttö", kertoo syntymästä, äidin onnesta ja rakkaudesta draaman ja tanssin keinoin. Tanssija etenee metsätietä pitkin, kun harjoiteltu koreografia päättyy, hän astuu metsään, tuntemattomaan, jossa hän kohtaa lapsen. Levitys: AV-Arkki.

cv


Lataa lehdistökuva

Lataa lehdistökuva

Lataa lehdistökuva

Lataa lehdistökuva

Minna Heikinaho

Minna Heikinaho on tehnyt yhteisötaideprojekteja, joissa hän luo kontakteja työttömiin, kodittomiin tai alkoholisteihin. Heikinahon tunnetuimpia projekteja on Helsingin Kalliossa toiminut Push Firma Beige galleria, jossa hän mm. oman näyttelynsä yhteydessä tarjosi ilmaisia aamiaisia. Näyttelyssä nähdään Heikinahon Montrealissa kuvaama video, joka käsittelee arvoja, toiveita ja unelmia.

cv


Minna Heikinaho: Video: Mun koti on katu ja se on näyttämö", projekti 2., Montreal, 2001
Lataa lehdistökuva

Hanna Jaanisoo

Hanna Jaanisoon teoksissa on usein kuvattu koiria ja koiran ominaisuuksia - terveen koiran kylmänkosteaa kuonoa tai ystävällistä hännän heilutusta. Myötätunnon aalto installaatio käsittelee myös ihmisen ja koiran suhteeseen kuuluvaa ystävyyttä, lohtua ja ymmärrystä.

cv


Hanna Jaanisoo
Myötätunnon aalto
Lataa lehdistökuva

Hanna Jaanisoo
Myötätunnon aalto
Lataa lehdistökuva

Ulla Karttunen

Ulla Karttunen kertoo kärsimyksen ja pyhän rakkauden kysymyksiä käsittelevän mystikon tarinan tästä päivästä. Ketsupilla ja kynsilakalla käsitellyt digitaaliset kuvat kysyvät sanan tulemisesta lihaksi väkivallan maailmassa. ³Puukolla silmiin en muuta pyydä² on osa Punainen ­teosta, johon kuuluu myös muita tulipunaisia osia, esimerkiksi Pariisissa sijaitseva Boudoir Rouge.

cv


Ulla Karttunen, Punainen
Teoskokonaisuudesta: Puukolla silmiin, en muuta pyydä
Lataa lehdistökuva

Erään kirjan punainen luku, Punainen puku, 2 digitaalista vedosta kankaalle, 80 x 112.

Okasilmä, digitaalinen vedos, 80 x 210
Lataa lehdistökuva

Puhelimessa, digitaalinen vedos kankaalle 50 x 70
Lataa lehdistökuva

Tuuli Luukas

Tuuli Luukas on toteuttanut arkisista esineistä installaatioita, joihin usein kuuluu myös valokuva. Luukaksen teoksiin sisältyy aikaa, rukoilemista, keskusteluja, mietteliäisyyttä, yhteiskuntakritiikkiä ja katseen politiikkaa. Raumalle toteutettavan teoksen lähtökohtana ovat pyhiinvaellukset luostareihin ja omakohtainen ortodoksisuus.

cv


Tuuli Luukas: Pyhät tilat, 2000
Lataa lehdistökuva

Marko Mäetamm

Virolaisen taiteilijan Marko Mäetammin teos Blackboard Fight käsittelee naisen ja miehen suhdetta. Teos on toteutettu paperinukkeanimaationa. Nainen ja mies kirjoittavat vuorotellen sanoja liitutaululle - nainen kirjoittaa positiivisia asioita, mies pyyhkii ne ja kirjoittaa tilalle negatiivisen vastineen. Teos on kärjistetty ja mustavalkoinen kuva sukupuolten ristiriidoista. Musiikki: Jimi Tenor.

cv


Blackboard Fight

Jaakko Niemelä

Jaakko Niemelä tuo näyttelyyn osan Lavastuksia surusta näyttelykokonaisuuteen kuuluneista teoksista. Niemelän pienet sotilaat kuvaavat surua, voimattomuutta elämän väistämättömien tosiasioiden edessä ja pelkoa. Sotilaan hahmoon kiteytyy uhrautumisen ja selviytymisen symboliikkaa.

cv


Jaakko Niemelä, Pettymys
brittisotilaan pienoismalli, 2005, installaatio

Kaisu Paavilainen ja Anne Siirtola

Kaisu Paavilainen ja Anne Siirtola antavat sosiaalisessa taideprojektissaan KUIN ELÄT? KAK DELA? KAKSI KATTAUSTA ELÄMÄSTÄ puheenvuoron Hyvinkäällä ja Vuokkiniemellä Venäjän Karjalassa asuville ihmisille. Läntinen kulutuskeskeinen elämäntapa peilautuu toiseen, erilaiseen. Yksilökeskeisyys ja yhteisöllisyys, köyhyys ja hyvinvointi, auttajat ja autettavat, todellisuus ja haaveet kohtaavat näyttelyssä.

Paavo Paunu

Paavo Paunun suurikokoinen teos Taivas putoaa on samanaikaisesti maalaus ja veistos. Teoksessa mies juoksee pakoon lapsi sylissään. Katsoja ei voi tietää mitä on tapahtunut, mutta teoksen tunnelma viittaa katastrofiin, odottamattomaan tapahtumaan. Aikuinen hahmo toimii kuin vaistonvaraisesti pelastaakseen pienemmän, auttaakseen. Lapsen luottamus aikuiseen on liikuttavaa.

cv


Paavo Paunu:
Taivas putoaa, 2005
Lataa tästä lehdistökuva

Paavo Paunu:
Taivas putoaa, 2005
Lataa tästä lehdistökuva

Paavo Paunu:
Toivo, 2003
Lataa tästä lehdistökuva

Seppo Renvall

Seppo Renvallin Virsivideoita teossarjassa rockartisti Zape Leppänen tulkitsee hartaita suomalaisia virsiä. Paimenpoika virren ristiriitainen asetelma välittää jotain olennaista kollektiivisen hartauden olemuksesta, yksilön nöyryydestä ja tarpeesta kokea pyhää, pyrkiä kohti korkeampaa anteeksiantoa ja hyväksyntää.
Levitys: AV-Arkki.


Seppo Renvall

Elina Saloranta

Elina Salorannan installaatio koostuu valokuvista ja esineistä, jotka liittyvät taiteilijan tekemään avustustyöhön Afrikassa. Elina Saloranta työskenteli pakolaisleirillä opettamassa taidetta ja toteutti samalla valokuvasarjan, jossa hän nunnan asuun pukeutuneena osallistuu erilaisiin töihin ja kohtaa leirin asukkaita. Teos kuuluu Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmiin.

cv


Elina Saloranta, Nunna 1997

Elina Saloranta, Nunna 1997

Elina Saloranta, Nunna 1997

Hanna Vahvaselkä

Hanna Vahvaselkä on kuvannut teoksissaan rakkauteen kuuluvia riittämättömyyden, menettämisen ja syyllisyyden tunteita. Teosten lähtökohtana on äitiys ja suhde omaan isoäitiin Vahvaselkä yhdistää teoksissaan kuvanveistoa, maalausta ja piirrosta.


Hanna Vahvaselkä:
Mummi

Hanna Vahvaselkä:
Täydellinen äiti
Kankaanpäästä

Hanna Vahvaselkä:
Mummola
Oheisohjelmaa:

Maanantaikerho Rauman taidemuseossa:
ma 13.6. klo 18
Rakkauskuvasto
Toisessa kerhossa pohditaan lempeä, lemmen kuvaa ja kuvastoa. Kelpaako rakkaus taiteeseen ja toisaalta onko taiteessa tilaa rakkaudelle? Alustamassa näytelmäkirjailija, ohjaaja Kristian Smeds, Legioonateatterin toiminnanjohtaja, ohjaaja Virpi Koskela ja lauluntekijä, muusikko Ville Leinonen.
Tilaisuuden isäntänä ja keskustelun vetäjänä toimittaja Pertti Pitkonen YLE.
Tapahtuman järjestää Satakunnan taidetoimikunta.


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot