Muut Biennalet

RBB 1990-2000

RBB 2002 Basic Elements

RBB 2004 Talking to me?

RBB 2006 Wake Up

RBB 2008 Flower Power

RBB 2010 Mitämeri

RBB 2012 Human Nature

RBB 2014 Crime Scene

RBB 2016 Vulnerability

in English

Rauman taidemuseo 19.6. – 12.9. 2004

Rauma Biennale Balticum -näyttelyt esittelevät ajankohtaista nykytaidetta Itämeren alueelta. Vuoden 2004 näyttelyn teemana on kommunikaatio, narratiivisuus, erilaiset viestit ja niiden tulkinta nykytaiteessa. Teokset käsittelevät inhimillisen vuorovaikutuksen eri tasoja, viestinnän välineellisyyttä, kulttuurien kohtaamista mutta myös ymmärtämisen vaikeutta ja vaikenemista.

Taideteoksen maailma voi tuntua suljetulta, mutta taustalta löytyy tarina - fiktiiviinen tai todellinen, jotkut piilossa ja ilman sanoja. Myös kertomukset täydentyvät vasta katsojan kokemuksen ja omakohtaisen tulkinnan kautta. Kuulemme huutoja ja kuiskauksia, ymmärrämme sanat ja merkit, vastaanotamme kuvien maailman. Puhutko minulle? Minä kuuntelen.

Ensimmäinen Rauma Biennale Balticum järjestettiin vuonna 1985 ja. vuodesta 1998 alkaen näyttely on ollut mukana Ars Baltica -yhteistyöverkostossa. Talking to me ? -näyttelyn on kuratoinut Rauman taidemuseon työryhmä yhteistyössä kansainvälisen asiantuntijaverkoston kanssa.

Näyttelyn suojelijana toimii kulttuuriministeri Tanja Karpela.

Graafinen suunnittelija: Tero Juuti

Taiteilijat:

G-Lab (Laura Garbštiene & Arturas Bumšteinas) LIETTUA/Lithuania
Arunas Gudaitis LIETTUA/Lithuania
Mira Heija SUOMI/Finland
Yuri Khorovski & Alexander Savko VENÄJÄ/Russia
Kristina Inciuraite LIETTUA/Lithuania
Karolis Jankus LIETTUA/Lithuania
Klara Kristalova RUOTSI/Sweden
Elina Merenmies SUOMI/Finland
Krišs Salmanis LATVIA/ Latvija
Arsen Savadov UKRAINA/Ukraine
Björn Schülke SAKSA/Germany
Dominika Skutnik PUOLA/Poland
Marika Seidler TANSKA/Denmark
Jaan Toomik VIRO/Estonia
Ania Witkowska PUOLA/Poland
Dokumenttielokuvia: Sergey Losznitsa, Alina Rudnitskaya VENÄJÄ/Russia
G LAB (Laura Garbštiene s. 1973 & Arturas Bumšteinas s. 1982) | LIETTUA

G LAB työryhmän videoteos Invaasio on panoraamanomaisesti kuvattu teos -otto, katkelma tai dokumentti - elokuvan tekemisestä. Oikea kohtaus oikeasta todellisuudesta, jossa näyttelijät eivät näyttele, vaan elävät hetkessä. Sotilaat luovuttavat aseensa, unohtavat roolit, kulissit ja vuorosanat. Arkinen tilanne ja ihmisten väliset suhteet saavat elämää suuremmat mittasuht10.5.2011eet.Teoksen musiikin on säveltänyt tunnettu liettualainen säveltäjä Antanas Jasenka.


G LAB, Invasion
Arunas Gudaitis (s.1973) | LIETTUA

Myös Arunas Gudaitiksen teos perustuu todellisuuteen, dokumentoivaan tapaan kuvata ympäristöä. Tree of Wisdom teoksessa on tallennettu arkinen, rauhallinen tilanne, jossa kaksi opiskelijaa keskustelee englanniksi wieniläisessä puistossa. Ukrainalainen tyttö antaa yksityisopetusta taiwanilaiselle tytölle, taustalla on Habsburgien monarkiaan liittyvä puistoidylli. Teos kuvaa erilaisten kulttuurien kohtaamista, miljöön vaikutusta henkilöiden kommunikointiin ja keskusteluun.


Arunas Gudaitis
Mira Heija (s.1979) | SUOMI

Mira Heijan teos Kommunikatze on chattia muistuttava kommunikointimuoto, jossa sanojen sijaan kaikki viestintä tapahtuu kuvilla ja symboleilla tai yhteisesti piirtämällä. Teos tulee olemaan internetissä osoitteessa http://www.heija.net/kommunikatze/ Teos on Heijan lopputyö Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta. Heijan työskentelyssä korostuu yhteisöllisyys ja kommunikaatio.


Mira Heija
Yuri Khorovski (s.1946) & Alexander Savko (s. 1957) | VENÄJÄ

Khorovski ja Savko yhdistävät populaarikulttuurin hahmoja historiallisiin valokuviin. Iloisesti tervehtivät Teletappihahmot on sijoitettu Saksan kansallissosialismin ajan johtavien upseerien joukkoon. Teletapit ovat puhuvia nukkemaisia hahmoja, joilla jokaisella on omat tunnuksensa. KKhorovski & Savko rinnastavat teletappien aurinkoisen ja turvallisen maailman ihmisessä olevaan pahuuteen ja julmuuteen. Miten lähellä ne ovat toisiaan, samalla niityllä, toisiinsa limittyneinä. Kuvissa on myös ihmisen elämänkaari lapsuudesta aikuisuuteen. Katsoja voi ajatuksissaan kuulla teletapin idioottimaisen äänen. Kaikkein tärkein on "iso hali".


Yuri Khorovski & Alexander Savko
Kristina Inciuraite (s.1974) | LIETTUA

Inciuraiten Neidit/Spinsters -videossa on kuvattu kasvatuslaitoksessa asuvien tyttöjen yhdessäoloa. Inciuraite ei näytä henkilöitä. Kuvassa on yksi huiviin pukeutunut nuori tyttö - takaa kuvattuna. Mutta kuulemme äänet, tyttöjen keskustelun ja musiikin. Pelkistetty kuva ja äänet kertovat vimmasta ja uhmasta, mutta myös yksinäisyydestä ja toivottomuudesta.


Kristina Inciuraite: Neidit/Spinsters, video, 2003, 5 min
Karolis Jankus (s.1974) | LIETTUA

Karolis Jankuksen lyhytelokuvat ovat tarinoita, joissa yhdistyvät rujo, musta huumori, onnen ja rakkauden kaipuu, yksilön elämän ongelmat, vapaus ja väkivalta.


Karolis Jankus, Tyttö ja luut/Girl and Bones / short film / 2003 / 04.42min / black and white /
Klara Kristalova (s.1967) | RUOTSI

Kristalova on kuvanveistäjä, joka tekee surrealistissävyisiä veistoksia arkielämän ilmiöistä. Ihminen on kuvattu puolikkaana vyötäröstä alaspäin tai irralliset kädet vaivaavat taikinaa. Höyry nousee kattilasta, joku on heittänyt kukkamaljakon ulos ikkunasta tai lattialle. Kristalova muovailee veistoksensa erilaisista massoista ja saa teoksensa liikkumaan kätkemällä niihin motorisoituja osia. Taiteilija on kuvannut asioita, jotka vaikuttavat aluksi helposti lähestyttäviltä ja tunnistettavilta, mutta joihin liittyy myös jotain käsittämätöntä ja outoa. Katsoja joutuu miettimään, mitä oikein on tapahtunut tai tapahtumassa.


Klara Kristalova
Elina Merenmies (s. 1967) | SUOMI

Elina Merenmies tekee narratiivisia maalauksia ja piirroksia, joihin liittyy tarinoita, tunteita ja groteskia kauhukuvastoa. Merenmies ei kerro suuria kertomuksia vaan kuvat kumpuavat alitajunnasta, hämärän rajamailta. Ne ovat surrealistisia muotokuvia hyvästä ja pahasta, niiden ikuisesta kamppailusta ja liitosta. Kasvokuvissa hahmojen suut ovat korostuneita - turpeita möykkyjä, ammottavia kitoja tai hampaiden muodostamien kaltereiden tiukasti sulkemia.


Elina Merenmies
Krišs Salmanis (1977) | LATVIA

Salmaniksen teos perustuu latvialaiseen sankaritaruun myyttisestä karhua muistuttavasta olennosta. Taiteilija on toteuttanut teoksen prosessina - luonut sankarille tyylitellyn hahmon ja liikekuviot, toteuttanut kuvat kaupunkikuvaan sarjallisesti ja lopulta koostanut syntyneet kuvat animaatioksi. Salmanis on myös kehittänyt oman arabialaista kalligrafiaa muistuttavan fontin.


Krišs Salmanis
Arsen Savadov (s. 1962) | UKRAINA

Neuvostoliiton virallista ikonografiaa ironisesti kommentoivan Collective red -valokuvasarjan teokset muistuttavat monumentaalisia spektaakkeleita, joissa historia ja fantasia sekoittuvat oudolla tavalla. Ensikatsomalta propagandistinen loisto tuo mieleen romahtaneen neuvostoideologian kuvaston. Tarkemmin katsoessa ylevä sanoma näyttäytyy ohuena pintana, jonka todellinen olemus osoittautuu surrealistiseksi ilotteluksi kommunisti-ikonografian tyhjentyneillä kliseillä.

Björn Schülke (s. 1967) | SAKSA

Schülken mekaaniset veistokset viittaavat illuusioon elektroniikassa ja mekaanisissa laitteissa piilevästä lähes älyllisestä elämästä. Huipputeknologisin laittein toimivien teosten tunnelma on usein lämpimän huumorin tai ironisen teknologiasuhteen värittämä. Toisaalta mukana on myös pelkoa herättäviä elementtejä, kuten Observer(Tarkkailija) #2 -teoksessa, joka reagoi katsojan läsnäoloon tarkkailemalla häntä. Hyönteismäinen muoto tuo mieleen tieteiselokuvien hahmotelmat vieraasta elämänmuodosta. Teknisestä ensivaikutelmasta huolimatta laitteet kuvaavat inhimillisiä tunnetiloja ja reaktioita. Vuorovaikutteisten teosten kautta katsoja kohtaa itsensä. www.schuelke.org


Björn Schülke
Marika Seidler | TANSKA

"kaksi tunnetta samaan aikaan… onko se mahdollista?" (Marika Seidlerin videosta IMAGINE) Seidlerin videoinstallaatio IMAGINE antaa näkyvän muodon niille ajatuksille ja fantasioille, joita nuorilla on maisemista, tilallisista suhteista ja - LIBANONISSA/SYYRIASSA - eri kulttuurien kohtaamisesta. Filmatun lavastuksen keinoin meille esitetään näkemys nuorten ihmisten ajatuksista siitä, mikä antaa elämälle tarkoitusta. Sisältäpäin, nuorten subjektiivisesta perspektiivistä, katsoen kohtaamme kuvia autiosaarelta, abstrakteja maisemia, fantasioita paratiisista ja tippukiviluolia. Unen ja todellisuuden välisellä harmaalla vyöhykkeellä meidät vihitään yksityisiin kokoemuksiin ja ajatuksiin arkkitehtonisista utopioista. Filmit luovat illusioista toisista, rinnakkaisista todellisuuksista. IMAGINE on panoraama, joka purkaa tämän ja tuon, minun ja sinun välisiä rajoja. Aika on käynyt suhteelliseksi (kuten unissa) ja voimakkaasti pirstoutuneeksi. Perspektiivit ja merkitykset vääristyvät. Teoksen kokemisen tapa vaihtelee riippuen siitä, missä katsoja seisoo..

Dominika Skutnik (s.1971) | PUOLA

Alunperin maalariksi opiskellut taiteilija on tehnyt mm. installaatioita sähköjohtokäämityksestä sekä videon, jossa tyrskyt vyöryvät rantaan heksametri-rytmissä.


Dominika Skutnik
Jaan Toomik (s. 1961) | VIRO

Jaan Toomikin videossa "Dancing with dad" taiteilija on kuvattu tanssimassa isänsä haudalla. Villi tanssi voidaan nähdä rohkeana, mutta epätoivoisena yrityksenä luoda kommunikaatioyhteys tuonpuoleiseen, menettely, jota on kehitelty jo ammoisista ajoista alkaen. Isän ja pojan kuolemanylittävän yhteyden kuvauksen ohella teoksen voi nähdä myös osin traagisena kuvana kulttuurin muutoksesta, jossa ekstaasihakuisen rock-ajattelun edustaja yrittää kommunikoida vanhemman, mahdollisesti pidättäytyvämpää suhdetta arjenylittäviin kokemuksiin edustavan läheisensä kanssa.


Jaan Toomik: Dancing with Dad, 2003, 3.55 min. DVD
Ania Witkowska (s. 1978) | PUOLA

Witkowska tekee maalauksia tietokonepelihahmoista sekä erilaisia muunneltuja varoituskylttejä, joissa vähäiset muutokset tekstissä ovat luoneet uutta käsitteellistä merkitystä.


Ania Witkowska: 2 copy
Dokumenttielokuvia | VENÄJÄ

Sergey Losznitsa (s. 1964): Portrait, 2002, 28 min Elokuvan staattisissa muotokuvissa esitellään tavallisia venäläisiä ihmisiä. Rytmi on hidas, asetelma pysyy samana, vain ihmiset ja maisemat vaihtuvat. Kuvan sommittelussa on noudatettu kultaista leikkausta. Elokuvassa ei ole puhetta, vain maiseman ääniä. Silti kuvatut henkilöt ovat hyvin puhuttelevia. Keitä he ovat ja mitä heillä on kerrottavanaan? Alina Rudnitskaya (s.1976): Communal Residence, 2002, 13 min Hauskasti toteutettu dokumentti Pietarin kaupungin virkamiehestä, joka yrittää suostutella ihmisiä muuttamaan kommuuniasunnoista yksityisasuntoihin.


Sergey Losznitsa: Muotokuva/Portrait, 2002, 28 min. dokumenttielokuva

Lisätietoja:
Rauman taidemuseo
Kuninkaankatu 37
26100 Rauma
+358 (0)2 8224346
+358 (0)2 8222183 fax

www.raumantaidemuseo.fi
janne.koski@raumantaidemuseo.fi
henna.paunu@raumantaidemuseo.fi

Näyttelyn toteutusta ovat tukeneet:

Rauman kaupunki
City of Rauma


Opetusministeriö
The Finnish Ministry of Education


Oy Rauma Stevedoring Ltd


Teollisuuden Voima Oy
Industrial Power Company Ltd

Rauma Biennale Balticum 2002

Aiemmat Biennalet


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot