Muut Biennalet

RBB 1990-2000

RBB 2002 Basic Elements

RBB 2004 Talking to me?

RBB 2006 Wake Up

RBB 2008 Flower Power

RBB 2010 Mitämeri

RBB 2012 Human Nature

RBB 2014 Crime Scene

RBB 2016 Vulnerability

Rauma Biennale Balticum 2014 Crime Scene

Rauma Biennale Balticum 2014 Rikospaikka - Crime Scene Rauman taidemuseo 14.6.-14.9.2014

Kesäkuussa Rauman taidemuseossa avautuva Rauma Biennale Balticum 2014 esittelee jälleen katsauksen ajankohtaista nykytaidetta Itämeren alueelta. Näyttely Rikospaikka - Crime Scene tuo esiin rikoksen, väkivallan ja vallankäytön ilmiöitä sekä aktivismia ja anarkiaa taiteen toteutustapoina. Näyttely tutkii yhteiskunnan ja yksilön elämän ristiriitoja ja kääntää katseen inhimillistä toimintaa säätelevän järjestäytyneen yhteiskunnan rajoihin ja rajoituksiin. Taiteilijat nostavat esiin yhteiskunnassamme esiintyviä epäkohtia, traumoja ja marginaali-ilmiöitä tai ympäristöön kohdistuvaa väärinkäyttöä. Tutkimuksen kohteena ovat myös luovat prosessit ja muut työkalut, joilla taide voi olla edistämässä yhteiskunnallista muutosta. Miten toisinajattelun ja lain rajoja voidaan tulkita uudelleen? Mikä loppujen lopuksi on rikollisuutta?

Rauma Biennale Balticumilla on pitkä historia takanaan. Rauman taidemuseo on järjestänyt näyttelysarjaa yhtäjaksoisesti vuodesta 1977, jolloin järjestettiin ensimmäinen Pohjanlahden Biennale. Vuonna 1985 biennaali laajennettiin koskemaan koko Itämeren aluetta ja vuodesta 1990 alkaen näyttely on kuratoitu ajankohtaisten teemojen mukaan. Näyttelysarja ja sen julkaisut muodostavat jo vuosikymmenien mittaisen perspektiivin Itämeren alueen kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin sekä nykytaiteen kehitykseen. Näyttelyiden teemoissa ovat vuosien varrella erityisesti painottuneet ekologiset ja ympäristöasioihin liittyvät aiheet sekä inhimillisen elämän kysymykset yksilön ja yhteisön tasolla.

Osana tämänvuotista näyttelyä Rauman taidemuseossa järjestetään nykytaiteen laboratoriotyöpaja, joka kuuluu Migrating Art Academies (MigAA) yhteisön järjestämään kolmen työpajan sarjaan. Suomessa ei ole aikaisemmin järjestetty vastaavaa laboratoriotapahtumaa. Muut sarjan laboratoriot toteutetaan Reykjavikissa ja Kaunasissa. Näissä tieteen ja taiteen laboratorioissa Rauma Biennale Balticumin teemaa Crime Scene tutkitaan suhteessa aktivismiin ja yhteisöllisen nykytaiteen osallistumisen käytäntöihin, sekä pohditaan uusia toimintamalleja. Jokainen järjestettävä laboratorio on viikon mittainen ja sisältää yleisölle avoimia luentoja, aiheen monialaista ja kriittistä käsittelyä MigAA:n kokeellisen ja innovatiivisen näkökulman kautta. Laboratorio sijoittuu Rauma Biennale Balticumin ensimmäiselle avoinnaoloviikolle. Laboratorion yhteydessä otetaan käyttöön myös taidemuseon holvikellareissa toimivat kokeellisen taiteen UG-näyttelytilat.

Näyttelyyn osallistuvat seuraavat taiteilijat: Aram Bartholl (DE), Coolt?rist?s (LT), Inga Erdmane (LV), Group Helm (EE), Evgenia Golant (RU), Geir Tore Holm & Søssa Jørgensen (NO), Stine Marie Jacobsen (DK), JP Kaljonen (FI), Karel Koplimets (EE), Haidi Motola (FI), Dorota Nieznalska (PL), Nug & Pike (SE), Pouk Teatteri (FI/FR), Lauri Rotko & Jukka Rapo (FI), Telekommunisten (DE)

Rauma Biennale Balticum on osa Itämeren alueen Ars Baltica -kulttuuriverkostoa. Näyttelyn suojelijana toimii kansanedustaja Paavo Arhinmäki. Näyttelyn kokoaa työryhmä, johon kuuluvat kuraattori Laura Kokkonen, intendentti Janne Koski ja amanuenssi Henna Paunu. Kuraattorityöryhmän lisäksi kansainvälisen Migrating Art Academies -tapahtumasarjaan kuuluvan Crime Scene -laboratorion projektikoordinaattorina työskentelee sosiopsykologi ja kuvataiteilija Gerardo Montes de Oca (Meksiko/Itävalta). Näyttelyn visuaalisen ilmeen ja verkkosivut suunnittelee Kasino Creative Studio.

Lisätietoa:
Intendentti Janne Koski, janne.koski@raumantaidemuseo.fi, +358 440 224154
Amanuenssi Henna Paunu, henna.paunu@raumantaidemuseo.fi, +358 440 224155
Projektikoordinaattori Gerardo Montes de Oca, gmov@raumantaidemuseo.fi

Näyttelyä ovat tukeneet: Rauman kaupunki, Opetus ja kulttuuriministeriö, Adam Mickiewicz Institute, Euroports Rauma, Frame, Luvia Wood, Museovirasto, Pohjoismainen kulttuuripiste, TVO.

raumabiennale.com (suomeksi)
raumabiennale.com/en