Elina Saloranta

Ei saa häiritä

Tarinan kertoja on nainen, jolla on suhde naimisissa olevan miehen kanssa. Nainen ei ole koskaan tavannut miehen vaimoa ja lapsia, mutta hän näkee näistä unia. Myös vaimo näkee unia kertojasta. Paradoksaalisesti vaimo on ilahtunut naisen ilmaantumisesta, sillä se tarjoaa mahdollisuuden epätyydyttävän avioliiton purkamiseen. Ainoastaan mies vastustaa muutosta. Kertoja odottaa miehen eroavan vaimostaan, mutta epäilee, ettei näin tapahdu. Teoksen loppupuolella mies pitää monologin, jonka aikana kolmiodraama saa selityksensä, vaikka ei ratkaisua. Rakkaussuhteen pääosassa on poissaoleva kolmas osapuoli.

Teoksen on käsikirjoittanut, ohjannut, kuvannut ja leikannut helsinkiläinen kuvataitelija Elina Saloranta (s.1968). Teos kuvattiin kesällä 2005 Helsingin Kannelmäessä. Pääosan vaimon ja rakastajattaren kaksoisroolin näyttelee Henna Hyttinen. Miehen roolessa on Ari-Matti Hedman ja tyttärinä Siiri Siltala ja Inka Pohjonen. Teoksen äänimaailman on toteuttanut Janne Jankeri.

Ei saa häiritä sai ensi-iltansa viime helmikuun View-festivaalilla Kulttuuritehdas Korjaamolla Helsingissä. Vuoden 2006 aikana teosta on esitetty myös elokuvafestivaaleilla Oberhausenissa ja Kasselissa Saksassa, Upsalassa Ruotsissa, Arktisen Upeeta -elokuvakilpailussa Jyväskylässä ja Kettupäivillä Helsingissä. Lisäksi Ei saa häiritä on ollut esillä näyttelyssä Lophemin taidehallissa Belgiassa. Rauman taidemuseossa teos on esillä 11.11. - 10.12.2006. Yleisradio esittää teoksen vuonna 2007.

Ei saa häiritäon tuotettu ITU - videotaiteen tuotantoprojektissa, jossa tuotantoyhtiö on Muu ry. Teos on tuotettu yhteistyössä Yleisradion Yhteistuotantojen ja Satakunnan taidetoimikunnan kanssa. Tuottaja on Tuuli Penttinen-Lampisuo. Teosta levittää suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkki.

Teoksen käsikirjoitusta ja tuotantoa ovat tukeneet AVEK / Veli Granö, AVEK / Milla Moilanen, Opetusministeriö, Satakunnan taidetoimikunta, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Taiteen keskustoimikunta, Valtion kuvataidetoimikunta, VISEK, ViSiO sekä YLE Yhteistuotannot / Sari Volanen.

ITU - videotaiteen tuotantoprojekti Yhteistyössä Muu ry, AV-arkki ry & Satakunnan taidetoimikunta Lisätiedot: taiteen tuottamisen läänintaiteilija Tuuli Penttinen-Lampisuo, p. 040 528 8483, itu(at)muu.fi

Elina Saloranta
Ei saa häiritä/ Do Not Disturb
kuva: Tomi Glad, 2005
Lehdistökuva/Press photo

Elina Saloranta
Ei saa häiritä/ Do Not Disturb
kuva: Tomi Glad, 2005
Lehdistökuva/Press photo

Elina Saloranta
Ei saa häiritä/ Do Not Disturb
kuva: Tomi Glad, 2005
Lehdistökuva/Press photo


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot