Muut lasten näyttelyt

Voihan nenä! (2002)

Mitä kuuluu? (2003)

Musta tuntuu (2004)

Silmän kääntäjät (2005)

Sokerina pohjalla (2006)

Minä tahtoisin olla koira (2007)

Todella siistiä (2008)

Harharetki (2009)

Kotini on linnani (2010)

Keskellä ei mitään (2011)

Todella siistiä

Rauman taidemuseo 12.1.-30.3.2008

LATAA TÄSTÄ TODELLA SIISTIÄ- NÄYTTELYN ESITE (pdf 1,02 Mt)

Todella siistiä on lapsille ja nuorille suunniteltu nykytaidenäyttely, jonka aiheena on siivoaminen ja hygienia, mutta yhtälailla myös niiden vastakohdat - sotkeminen, epäsiisteys, roskat, pöly jne. Lähtökohta on arkinen, mutta koskettaa kaikkia.

Miksi taiteessa siivotaan tai käsitellään roskia? Enää ei ole harvinaista, että maalaussarja syntyy New Yorkin tai Rauman kaduilta kerätyille paperiroskille tai tiskiräteistä tehdään tekstiilitaidetta. Arki on yhä vahvemmin läsnä taiteessa - se näkyy materiaaleissa, lähestymistapoina ja esityspaikkoina. Taide ei ole jalustalla vaan se kommentoi arkista elämää. Näyttelyteeman kautta voidaan käsitellä sukupuolirooleja, yhteiskunnan rakenteita, yksityisen ja julkisen rajapintoja. Näyttely pohtii myös yhteisöllisyyteen ja yksilön vastuuseen sekä kauneuteen ja puhtauteen liittyviä käsityksiä. Näyttely pureutuu myös ympäristökysymyksiin kuten Itämeren saastumiseen, kulutusyhteiskunnan paisuviin jätevuoriin ja urbaanin kaupunkikuvan muutoksiin.

Näyttelyssä lapset pääsevät myös kokeilemaan ja osallistumaan - mm. siivousvälineitä, jotka on tehty Peppi Pitkätossun tyyliin, piirtämään pölyseiniin, ihmettelemään "villakoiria" ja jättämään sormenjälkensä näyttelyyn...

Todella siistiä -näyttelyssä tuodaan esiin monipuolisesti nykytaiteen tekniikoita - uutta ja kokeilevaa, mutta myös perinteisempää taidetta. Näyttelyyn liittyy myös työpajoja.

Todella siistiä on jatkoa Rauman taidemuseon lapsille suunnattujen nykytaidenäyttelyiden sarjalle. Aikaisempia näyttelyitä ovat olleet v. 2002-2006 toteutettu aistisarja, johon kuuluivat näyttelyt Voihan nenä!, Mitä kuuluu?, Musta tuntuu, Silmän kääntäjät ja Sokerina pohjalla. Samalla konseptilla toteutettiin vuonna 2007 koira-aiheinen näyttely Minä tahtoisin olla koira. Näyttelyiden teokset eivät ole erityisesti lapsille tehtyjä, mutta näyttelykokonaisuus ja siihen olennaisesti kuuluva opastuskierros suunnitellaan lapsia ja nuoria kiinnostavaksi. Kaikki museoon tulevat lapsiryhmät saavat ilmaisen sisäänpääsyn lisäksi halutessaan opastuksen. Tarkoituksena on tehdä nykytaidetta, erilaisia lähestymistapoja ja tekniikoita kaikille tutuksi ja helpommin lähestyttäväksi.

Rauman taidemuseon lapsille ja nuorille suunnatut näyttelyt ovat olleet valtavan suosittuja ja niitä odotetaan aina kovasti. Koululuokkien ja päiväkotiryhmien lisäksi perhepäivähoitajat ja iltapäiväkerhot ovat ottaneet näyttelyn vakituiseen ohjelmaansa. Näyttelyiden aikana museossa käy keskimäärin noin 200 opastettua ryhmää. Kuhunkin näyttelyyn on tutustunut noin 4000 kävijää.

Näyttelyn taiteilijat:

Petri Ala-Maunus, Jan-Erik Andersson, Jasmin Anoschkin, Sanna Brunila, Kari Cavén, Jussi Heikkilä, Timo Heino, Emma Helle, Helinä Hukkataival, Hanna Jaanisoo, Jonna Johansson, Ismo Kajander, Eemil Karila, Pasi Kolhonen, Marjukka Korhonen & Sari Poijärvi, Henrietta Lehtonen, Laura Lilja, Jan Lindgren, Takashi Mitsui, Mimosa Pale, Merja Ranki, Riiko Sakkinen, Erkki Soininen, Axel Straschnoy, Ann Sundholm, Johanna Suonpää, Markus Tuormaa, Kalle Turakka Purhonen, Hanna Vahvaselkä, Jussi Valtakari

Klikkaa tästä työpajaohjelma!


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot