SILMINNÄKIJÄT (alakerta)

Paula Holopainen | Teija Immonen | Pirkko Rantatorikka | Hannu Sillanpää | Heidi Wikström

Rauman taidemuseossa 7.10.-5.11.2006
Tiedotustilaisuus 6.10. klo 10. Avajaiset klo 17.
Tervetuloa!

Ryhmä koostuu taiteilijoista, joille työskentelytapojen ja näkökulmien erilaisuus on koossapitävä voima. Erilaisuus herättää mielipiteitä ja niiden vaihto edistää taiteen tekoa. Tarkoituksena on herättää keskustelua taiteen arvoista, sisällöstä, kauneudesta ja tekemisen ilosta tai mielekkyydestä.

Paula Holopainen liikkuu esittävän ja abstraktin välimaastossa. Hän maalaa näennäisen huolettomasti, mutta hänen havaintonsa ovat tarkkoja ja värit täsmällisiä. Töissä on lyyrinen, ekspressiivinen perusvire; osa on elekieltä ja spontaania maalausta. Holopainen maalaa tunteella ja katsoja voi lähestyä teoksia tunteella tavoittaakseen sen mitä maalari on tarkoittanut.

Paula Holopainen
Vartija, 2005
öljy kankaalle
165 x 140

Paula Holopainen
Turvakoodi, 2005
öljy kankaalle
165 x 140

Paula Holopainen
Takapiha, 2005
öljy, 75 x 100 cm

Paula
Holopainen
Käsityöläisen
rukous
2003, tempera
ja
öljyväriliitu
kankaalle
210 x 175

Paula Holopainen
Missä on kaikki
silmälasit
2005, öljy,
62 x 56 cm

Paula Holopainen
Kaupunkielämää,
2005 öljy,
165 x 140 cm
Teija Immosta kiinnostaa ihmisen ponnistelu rakentaa elämäänsä paremmaksi urheilun, muodin ja yleensäkin populaarikulttuurin luoman maailman mukaisesti. Rinnan hohdon ja "kuolemattomuuden" tavoittelussa kulkee arki, ei aina karuna ja harmaana vaan totena. Kuvista välittyy taiteilijan omat mieltymykset ja päähänpinttymät yhdistettynä eri medioista löydettyyn materiaaliin, joka laajentaa yksilön kokeman universaaliksi. Toteutus on tehty metalligrafiikan eri keinoin ja osaa vedoksia on jatkettu guassi- ja vesivärein.

Teija Immonen
Toimettomat, 2004
pehmeäpohja,
akvatinta,
akvarelli
60x50cm

Teija Immonen
Kuningatar, 2004
pehmeäpohja,
akvatinta
60x80cm

Teija Immonen
Tähti, 2004
pehmeäpohja,
akvatinta
70x60cm

Teija Immonen
Kuninkaat, 2004
etsaus, akvatinta 70x90cm
Pirkko Rantatorikan "taiteelle ominaista on monikerroksisuus, joka ei kuitenkaan tee teoksista vaikeasti luettavia tai hankalasti ymmärrettäviä. Hän yhdistää maalaustekniikkaansa historiallista kuvastoa, merkkejä, karttoja ja myös valokuvia. Hän käsittelee yleisesti jaettuja symboleja, länsimaisen kulttuurihistorian vakiintuneita tapoja esittää maailman ja sen olioiden rakenteita. Vaikka Rantatorikan teoksissa on aina kyse useamman näkökulman, useamman tulkintamallin simultaanisesta esittämisestä, eivät ne koskaan jää sattumanvaraisiksi leikittelyksi irrallisilla osasilla. Teosten varsinainen simultaanisuus syntyy taiteilijuuden kautta. Nykytaiteen materiaalien moninaisuudessa ei sovi unohtaa sitä, että maalaustaidekin on yksi niistä traditioista, johon taiteilijan on otettava kantaa. Rantatorikka onkin viime kädessä aina myös taidemaalari, jolle maalausalusta on tarinoiden kohtaamispaikan lisäksi myös maalauksellisten ongelmien risteyskohta." Otso Kantokorpi / Pinx Maalaustaide Suomessa osa 5 Tarinankertojia WG.

Pirkko Rantatorikka
Ilmatila, aamulento
akryyli, tussi ja valokuva kankaalle
Hannu Sillanpää tutkii ihmistä; yksin ja ryhmässä. Maalauksen ihmisellä ei ole ääntä, puhetta. Hänellä on ilmeet, asennot, jotka kertovat tarvittavan. Joskus hänen kasvonsa ovat vain anonyymin viitteelliset. He katoavat joukkoon, mutta ehkä he juuri ovat onnellisimmat. Maalauksissa he elävät tilassa taiteen ehdoilla. Maalauksissa esiintyvät klovnit ja kylpijät edustavat toisintoja monesti käytetyistä aiheista. Myös huumoria, pieniä iloja; kylpyretki tai uinti ei maksa mitään kalliissa maailmassa. On aina kaksi puolta: valoisa ja tummempi; hyvä ja paha. Sillanpään tutkimuskohteena on ihmisen hyvyyden alue. Sitä edustaa maalaussarja: "Pyhimyksiä joukossamme". Heitä ovat Sillanpään mukaan mm. Ajattelija, Näkijä, Poppamies tai Pyhiinvaeltaja.

Hannu Sillanpää
Pyhimyksiä
joukossamme:
ajattelija
2006, öljy

Hannu Sillanpää
Trio rannalla, 2006, öljy

Hannu Sillanpää
Keidas, 2006, öljy

Hannu Sillanpää
Pyhiinvaeltaja, 2006, öljy
Heidi Wikström on kiinnostunut muistoista ja ajan kulusta. Ihmisen olemassaolossa eri aikatasot limittyvät. Olemassaolo täällä ajan ja katoavaisuuden hallitsemassa maailmassa on oikeastaan pieniä hetkiä, jotka muisti sitoo yhteen ja muodostaa yksilön tajunnan. Ihmisen sisäisen todellisuuden lisäksi Heidi Wikströmiä kiinnostaa luomakunnan rakenne ja lainalaisuudet. Joskus se, mikä on näkymätöntä, on enemmän totta kuin kaikki se, mitä on totuttu pitämään itsestään selvänä.

Heidi Wikström

Heidi Wikström

Heidi Wikström

Heidi Wikström

Heidi Wikström

Heidi Wikström


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot