Rauman taidemuseon Pitsiviikon näyttely 2010

Marko Suomi - Käsitöitä

24.7. - 1.8. Pitsiviikolla Rauman taidemuseon Makasiinissa
Lehdistötilaisuus 23.7. klo 12. Avajaiset klo 20. Tervetuloa!

Pitsin nypläämiseen liittyvät ennakkokäsitykset murtuvat kerralla Marko Suomen pitsipenisten äärellä. Kuvataiteilija Marko Suomi linkittää teoksissaan monia erilaisia maailmoja. Suomi hallitsee perinteisen nypläystekniikan, mutta ei tee pitsiä perinteisen mallin mukaan vaan käyttää uusia kuva-aiheita. Suomi on irrottautunut pitsinnypläyksen kaavoista ja nyplää uudenlaista taidokasta, piirrosmaista ja anatomisesti tarkkaa jälkeä.

Suomen lähtökohta perinteisellä nypläystekniikalla tehdyille teoksille ja niiden nimille juontaa Internetin seuranhakupalstoihin ja siellä käytettyihin nimimerkkeihin ja penisten kuviin. Suomi yhdistää tuon nimimerkkien ja seksuaalisuuden maailman pitsin kaavamaisuuteen ja leimalliseen viattomuuden ja puhtauden symboliikkaan. Penis aiheena yhdistyy pitsin koristeellisuuteen, ja saa uusia merkityksiä merkkinä tai tunnuksena, joka liittyy sukupuolisuuteen, seksuaalisuuteen ja homoseksuaalisuuteen.

Suomi rikkoo kaavoja ja ravistelee katsojaakin ajattelemaan. Kaikki ei ole niin mustavalkoista ja kaavamaista kuin usein haluttaisiin. On tärkeää löytää ja luoda uutta - samalla pitää myös rikkoa perinteisiä kaavoja. Näiden teosten äärellä ei ole helppo kiistää tekijän teknistä taitoa. Ja katsojan kysyessä, miksi taiteilija on valinnut tämän aiheen voi yhtä hyvä kysyä - miksi ei? Yksiselitteistä vastausta ei löydy kumpaankaan kysymykseen.

Suomi tuo nyplätyn pitsin nykytaiteen kentälle - teokset ovat vuorovaikutuksessa nykyhetkeen, ja käsittelevät mm. kommunikaatiota, kehollisuutta ja sukupuolirooleja.

Taiteilija paikalla työskentelemässä ja tavattavissa päivittäin Pitsiviikon aikana. Myös Mustan pitsin yönä 30.7. taiteilija paikalla nypläämässä.

Rauman taidemuseon Rauman Biennale Balticum 2010 Mitä meri? näyttelyyn liittyvää ohjelmaa Pitsiviikolla

27.-28.7. Mitämeri? - Pintaa syvemmälle , merivalokuvauskurssi ohjaajana Anne Salmela.
ryhmä 1, 7-8-vuotiaat, 27.7. klo 10-12 Otalahti, 28.7. klo 10-12, Rauman taidemuseo.
ryhmä 2, 9-10-vuotiaat, 27.7. klo 13-15 Otalahti, 28.7. klo 13-15 Rauman taidemuseo.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot 02-8224346, Rauman taidemuseo. Kurssimaksu 10 e/osallistuja.

Mustan pitsin yönä Rauman taidemuseon pihalla
30.7. klo 19-23 Tero Juuti - Kuulakärkikynätatuointisanakirja, performanssi. Osallistu sanakirjan tekoon teettämällä haluamasi sana/sanat käteesi kuulakärkikynätatuointina. Tero Juuti jatkaa kuulakärkikynätatuointisanakirjan tekoa Raumalla ja lisäksi mahdollisuus saada merihenkinen ankkuritatuointi.

Lisätietoja: Amanuenssi Henna Paunu, 0440-224155, henna.paunu@raumantaidemuseo.fi www.raumantaidemuseo.fi

Tervetuloa!


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot