Rauman taide-
lainaamo

Pääkirjasto, 2. krs
Alfredinkatu 1
26100 Rauma

Puh. (02) 822 4346 / Rauman taidemuseo

Avoinna:
ke klo 15 - 18
la klo 11 - 14

Taidelainaamon taiteilijoita:

Ilkka Aho
Merja Ala-Olla
Mari Aspola
Katja Eklöf-Wietzke
Aino Elsilä
Kirsi Kuusisto
Tarja Kyllijoki
Riitta Lehto-Toivanen
Katariina Mannio
Eila Minkkinen
Taru-Taina Nora
Arja Nummi
Meri Pauniaho
Paavo Paunu
Tommi-Wihtori Roström
Veli-Matti Selin
Tuula Solin
Anu Sukanen
Irma Tyllilä
Vilma Virtanen
Jenny Vuorela
Heli Väisänen


Taidelainaamon säännöt

Edelliset kuukauden taiteilijat (alk. helmikuu 2005)

Rauman taidelainaamo

Rauman taidelainaamo toimii Rauman kaupunginkirjaston pääkirjastorakennuksen yläkerrassa, osoitteessa Alfredinkatu 1. Taidelainaamossa on lainattavana paikallisten taiteilijoiden maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia.

Taidelainaamosta voi lainata teoksia kotiin tai työpaikalle kuukausimaksua vastaan. Kuukausimaksu määräytyy teoksen hinnan mukaan, ja teoksen voi halutessaan myös lunastaa omaksi kuukausimaksua maksamalla. Teoksia voi samoin ostaa suoraan lainaamosta.

Taidelainaamon toiminnasta vastaavat Rauman kaupunginkirjasto, Rauman taidemuseo, Rauman Taiteilijaseura ja Rauman Taidegraafikot.

Facebook: Rauman taidelainaamo

 

Ajankohtaista Rauman taidelainaamossa

Jenny Vuorela Rauman taidelainaamon kuukauden taiteilija

Jenny Vuorela

Rauman taidelainaamon helmikuun taiteilijana on Jenny Vuorela, joka on Rauman Taiteilijaseuran uusimpia jäseniä. Jenny Vuorela opettaa iltaisin Rauman kansalaisopistossa eri-ikäisten keramiikkaryhmiä ja opiskelee päivisin toista vuotta kuvataiteilijaksi Satakunnan Ammattikorkeakoulussa, Kankaanpään taidekoulussa.

Vuorelan teokset ovat pääasiassa keraamisia veistoksia, mutta myös muut taiteen tekniikat ovat hänelle mieluisia. Teoksillaan Vuorela toivoo herättävänsä uteliaisuuden, ja joskus tavoitteena on vain tuoda hyvää mieltä.

Jenny Vuorela on paikalla taidelainaamossa lauantaina 16.2. ja 23.2.

Taidelainaamo sijaitsee Rauman pääkirjaston toisessa kerroksessa, ja se on avoinna keskiviikkoisin klo 15-18 ja lauantaisin klo 11-14.

Tommi-Wihtori Roströmin grafiikkaa Rauman taidelainaamossa

Navigare-kohti

Tommi-Wihtori Roström, Navigare-kohti, 2018, pehmeäpohjasyövytys, sekatekniikka. Kuva:Tommi-Wihtori Roström.

Rauman taidelainaamossa on tammikuun loppuun asti Tommi-Wihtori Roströmin grafiikkaa. Esillä olevista teoksista kotoiset maisema- ja luontokuvaukset edustavat uusinta tuotantoa ja merelliset teemat purjelaivoineen ovat tuttuja jo vuosien takaa. Töissään Roström yhdistelee useita metalligrafiikan menetelmiä, ja kuvat ovat yleensä taidegrafiikkaa perinteisimmillään. Tekniikkana pehmeäpohjasyövytys kuparille mahdollistaa parhaiten luonnosmaisen ja piirroksellisen painojäljen. Viivasyövytys ja akvatinta ovat kulkeneet taiteilijan mukana jo opiskeluajoista lähtien. Teosten tunnelmaan sopivaa patinaa on haettu erilaisilla pintasyövytyksillä, luomaan kontrastia ja elävyyttä suoraviivaisille rakenteille, klassiselle sommittelulle ja kuvamaailmalle. Aiheet ja teosten elementit vievät tarinaa menneeseen aikaan ja kertovat kiinnostuksesta kuva- ja rakennustaiteen historiaan.

Vuosia kestäneen meri- ja purjelaivakauden jälkeen teosten aiheissa on palattu maankamaralle, äärettömyydestä lähemmäs omaa elämänpiiriä ja ympäröivää maisemaa. Roström on halunnut kuvittaa omia muistojaan ja luontokokemuksiaan, jotka ovat lapsuudesta asti merkinneet paljon. Suomen juhlavuosi oli myös otollinen ajankohta aloittaa kansallisaarrettamme, turmeltumatonta ja moninaista luontoamme kunnioittava kokonaisuus. Metsät, suot ja järvet sekä peltomaisema ovat inspiroineet kuvataiteilijoita vuosisatoja, teoksillaan tekijä onkin halunnut tuoda oman näkemyksensä tähän jatkumoon. Ornamentti ja ajatus kehyksestä osana taideteosta henkivät kansallisromantiikan ihanteita. Koristeelliset puuleikkaukset ja luonnosta ammennettu värimaailma loivat raamit useiden kultakauden mestarien teoksille.

Roström on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 1999, eli kuluvana vuonna vietetään 20-vuotistaiteilijajuhlaa.

Taiteilija on tavattavissa Rauman taidelainaamossa lauantaina 26.1.2019 klo 11-14. Tommi-Wihtori Roström, puh. 044 984 8252.

Taidelainaamo sijaitsee Rauman pääkirjaston toisessa kerroksessa, ja se on avoinna keskiviikkoisin klo 15-18 ja lauantaisin klo 11-14.

Lekottelijat - Taru-Taina Nora Rauman taidelainaamon marraskuun taiteilija

Ei huolta huomisesta

Taru-Taina Nora, Ei huolta huomisesta, 2018 (yksityiskohta). Kuva: Taru-Taina Nora.

Kuvaan ihmiselon ja luonnon tapahtumia keraamisten naisfiguurien ja kasvojen kautta. Tällä kertaa savityttäret ovat enimmäkseen lepääviä ja lekottelevia.

Innoittajina teoksiini toimivat monenlaiset asiat: oman elämän tapahtumat, historian tapahtumat, luetut kirjat ja kuunnellut radio-ohjelmat. Luonnontapahtumat ovat yhä enemmän teosten aiheena. Taidelainaamossa esillä olevat hauruhelmaiset tytöt ottavat kantaa Itämeren tilaan ja tuulitukkaiset kertovat rakkaudesta merellä liikkumiseen.

Innostuin savesta ilmaisun välineenä jo kouluikäisenä, ja siitä asti se on ollut materiaalini. Taitojani olen kartuttanut eri opettajien johdolla kansalaisopistoissa ja kursseilla sekä tekemällä ahkerasti töitä. Raumalaiseen keramiikkayhdistys Keramokseen liityin heti yhdistyksen perustamisvuonna, lähes 30 vuotta sitten. Rauman Taiteilijaseuran jäsen olen ollut vuoden 2014 alusta alkaen. Viime vuodet olen ottanut aktiivisesti osaa sekä Taiteilijaseuran, Keramoksen että muidenkin ryhmien näyttelyihin.

Lisätietoja työskentelystäni löytyy blogistani: tarutaina.blogspot.com.

Olen tavattavissa taidelainaamossa marraskuun kaikkina keskiviikkoina klo 15-18.

Taidelainaamo sijaitsee Rauman pääkirjaston toisessa kerroksessa, ja se on avoinna keskiviikkoisin klo 15-18 ja lauantaisin klo 11-14.

 

Meri Pauniaho Rauman taidelainaamon lokakuun taiteilijana

Salalokerot

Meri Pauniaho, Salalokerot, 2017, kohopaino pvc-levyltä. Kuva: Meri Pauniaho.

Rauman taidelainaamon lokakuun taiteilijana on raumalainen taidegraafikko Meri Pauniaho. Teoksissaan hän on jo pitkään kuvannut erilaisia tiloja, huoneita ja maisemia, joissa ihmisen läsnäolo tuntuu, mutta ihmistä ei näy. Hiljaisten ja kauneuteen pyrkivien teosten esikuvina ovat olleet esimerkiksi hänen lapsuutensa tärkeät paikat, mummolat ja menneet kodit. Näiden kuvien kautta hän on käsitellyt ihmisen olemassaoloa, identiteetin muotoutumista ja muistamisen ja muistojen oikeutusta. ”Aika kuluu, jotkut asiat pysyvät ja jotkut katoavat, joistain tulee ajattomia.”

Meri Pauniahon uusimmat teokset voidaan jakaa karkeasti kolmenlaisiin: interiööreihin, maisemiin sekä kuvauksiin luonnosta. Kaikkia näitä yhdistää koetun ja kuvitellun yhteensulautuminen, monet perspektiivit, monivärisyys ja pintastruktuurien runsaus. Kaikki jatkavat kuitenkin saman teeman - muistamisen, muistojen ja muistin paikan - käsittelyä. Meri Pauniaho kertoo: ”Teokseni nojaavat vahvasti henkilökohtaisen elämäni tapahtumiin, mutta samanaikaisesti niitä voidaan aina tarkastella yleisellä tasolla vailla henkilökohtaista painolastia, vaikkapa pieninä kansatieteellisinä tutkielmina oudosti tutuista esineistä tai maisemissa viipyilevän pandakarhu-hahmon - vaikkakin eräänlaisen alter egoni - kautta viittauksina ajankohtaisiin Ähtärin eläinpuiston pandakarhuihin tai suomalaiseen luontoon ja sen tulevaisuuteen.”

Pauniahon teokset ovat pvc-levyltä vedostettuja kohopainovedoksia tai koho- ja syväpainotekniikoiden yhdistelmiä. Hän työskentelee yhden laatan tekniikalla vuorotellen kaivertaen ja vedostaen. Yhdessä vedoksessa on useimmiten neljästä kuuteen värikerrosta, joskus jopa yhdeksästä kymmeneen.

Meri Pauniaho (s. 1972) on Suomen Taidegraafikot ry:n ja Rauman Taidegraafikot ry:n jäsen. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi (AMK) Lahden Taideinstituutista vuonna 2014 ja tekstiilialan artenomiksi (AMK) Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiasta vuonna 1996.

Taiteilija on tavattavissa taidelainaamossa keskiviikkona 3.10. ja keskiviikkona 31.10. klo 15-18. Lisätietoja: Meri Pauniaho, puh. 050 384 7756, meri.pauniaho@gmail.com.

 

Katja Eklöf-Wietzken grafiikkaa Rauman taidelainaamossa

Majakka

Katja Eklöf-Wietzke, Majakka, carborundum/kuivaneula, 2016. Kuva: Katja Eklöf-Wietzke.

Taidelainaamon näyttelyssä on syyskuun ajan esillä Katja Eklöf-Wietzken grafiikkaa. Näin taiteilija luonnehtii teoksiaan:

"Halusin kerätä omista töistäni alkusyksyyn valoa. Työt ovat serigrafiaa ja kartonkigrafiikkaa vuosilta 2013-2018. Valitsin työt teemaan sopien, hakien pimeneviin iltoihin valoa, joka vie syysmelankolian ja arjen läpi, tuoden iloa, energiaa ja voimaa."

Katja Eklöf-Wietzken teoksiin voi tutustua Rauman taidelainaamon näyttelyssä syyskuun ajan. Taiteilija on paikalla taidelainaamossa lauantaina 29.9. Taidelainaamo sijaitsee Rauman pääkirjaston toisessa kerroksessa, ja se on avoinna keskiviikkoisin klo 15-18 ja lauantaisin klo 11-14.

 

Talvisia tarinoita taidelainaamossa

Koiranleikkiä

Tuula Solin, Koiranleikkiä, 2018. Kuva: Jarkko Haavisto/Rauman taidemuseo.

Toukokuun ajan Rauman taidelainaamossa on esillä raumalaisen graafikon Tuula Solinin talviaiheisia teoksia - menneen talven hienojen säiden inspiroimia pieniä talviaiheita.

Solin ulkoilee paljon, ja näillä talvisilla kävelylenkeillään hän on kohdannut monenlaisia kulkijoita. Vastaan on kävellyt koiria ulkoiluttajineen, ja lumessa leikkivien koirien katselu on tuonut erityistä iloa taiteilijalle. Näin ollen onkin luontevaa, että Solinin uusimmissa teoksissa on usein mukana koira-aihe. Näyttelyssä on mukana myös vanhempia talviaiheisia teoksia.

Työt on tehty perinteisillä metalligrafiikan menetelmillä kuparilaatalle syövyttämällä (etsaus, akvatinta ja pehmeäpohja).

Solin on osallistunut lukuisiin koti- ja ulkomaisiin yhteisnäyttelyihin. Hän on Suomen Taidegraafikoiden, Rauman Taidegraafikoiden ja Rauman Taiteilijaseuran jäsen.

Tuula Solinin teoksiin voi tutustua Rauman taidelainaamon näyttelyssä toukokuun ajan. Taiteilija on tavattavissa keskiviikkona 2.5. ja lauantaina 19.5. Taidelainaamo sijaitsee Rauman pääkirjaston toisessa kerroksessa, ja se on avoinna keskiviikkoisin klo 15-18 ja lauantaisin klo 11-14.

 

Arja Nummi Rauman taidelainaamon taiteilijana huhtikuussa

Satasten malja

Arja Nummi, Satasten malja, 2017. Käsin tehty paperi, vanhoja setelirahoja. Kuva: Jarkko Haavisto/Rauman taidemuseo.

Arja Nummi tuo taidelainaamon pienoisnäyttelyyn ryhmän teoksia, joiden perusmateriaalina on käsin tehty paperi. Taiteilija on ollut viime vuosina erityisen kiinnostunut käsin tehdyn paperin valmistamisesta. Tämä tekniikka sisältää monia erilaisia työvaiheita: papereita revitään ja silputaan, liotetaan vesialtaissa ja lopuksi kuivataan. Niinpä lopputulos voi toisinaan yllättää jopa taiteilijan.

"Paperiteosten suunnittelu ja tekeminen on aina yhtä kiehtovaa, ja erilaisten, outojenkin materiaalien lisääminen luo niihin oman jännittävän vaikutelman", kertoo Arja Nummi. Taidelainaamon näyttelyteoksia valmistaessaan taiteilija on harjoittanut rahanpesua sanan varsinaisessa merkityksessä. Satasten malja -teoksessa taiteilija on käyttänyt massavärjätyn puuvillapaperin ohella sadan, viidensadan ja tuhannen markan seteleitä.

Nummi tuo taidelainaamon näyttelyyn myös serigrafiakollaaseja. Näissä teoksissa taiteilija on yhdistänyt aiemmin tekemiään silkkipainomenetelmällä vedostamiaan papereita. Vanhat teokset ovat saaneet uuden olomuodon uusissa töissä.

Arja Nummi on Rauman Taiteilijaseuran ja Rauman Taidegraafikoiden jäsen. Hän on osallistunut aktiivisesti näyttelytoimintaan ja on toiminut maalauksen ja paperitöiden opettajana kursseilla ja Rauman kansalaisopistossa.

Arja Nummen teoksiin voi tutustua Rauman taidelainaamon näyttelyssä huhtikuun ajan. Taiteilija on paikalla taidelainaamossa keskiviikkona 4.4., lauantaina 14.4. ja keskiviikkona 18.4. Taidelainaamo sijaitsee Rauman pääkirjaston toisessa kerroksessa, ja se on avoinna keskiviikkoisin klo 15-18 ja lauantaisin klo 11-14.

 

Taidelainaamon kuukauden taiteilijana Eija Suneli

Yökyöpelit

Kuva: Eija Suneli, Yökyöpelit, 2016, raapetyö kaakelille. Sekatekniikka: puu, paperi, liimalakka, akryyli.

”Elän tätä hetkeä mutta ajatukseni keikkuvat fantasian pyörteissä. Leikittelen arkisilla asioilla pyrkien muuttamaan niiden faktat fiktioiksi. Tunnen itseni löytöretkeilijäksi ja elämäni on seikkailu. Etsin jatkuvasti uusia tekotapoja, uusia materiaaleja, tekniikoita. Muiden hylkäämät esineet saavat mielikuvitukseni heräämään. Mitä muuta se voisi olla ja miksi se voisi tulla? Liitän esineeseen jotain mikä tukee syntyvää tarinaa ja toivon että teokseni synnyttävät katsojassakin uusia tarinoita.” Näin työskentelystään kertoo kuvataiteilija Eija Suneli, jonka teoksia on esillä maaliskuun ajan Rauman pääkirjaston taidelainaamossa. Objet trouvé - löydettyjen esineiden - taide on lähellä Sunelin sydäntä. Taiteilijan mukaan löydetyt esineet ovat itsessään niin hienoja, ettei niitä henno paljonkaan muuksi muuttaa.

Eija Suneli on syntynyt Raumalla vuonna 1949. Hän on aloittanut taiteilijanuransa vuonna 1970 valmistuttuaan Kankaanpään Taidekoulusta. Suneli on Rauman Taiteilijaseuran jäsen.

Taiteilija on tavattavissa taidelainaamossa lauantaisin 3.3., 10.3., 17.3. ja 24.3. Taidelainaamo sijaitsee Rauman pääkirjaston toisessa kerroksessa, ja se on avoinna keskiviikkoisin klo 15-18 ja lauantaisin klo 11-14.

 

Ilkka Ahon maalauksia Rauman taidelainaamossa helmikuun ajan

Kultaa ja hopeaa

Ilkka Aho, Kultaa ja hopeaa, 2016. Kuva: Elisa Hämäläinen.

Taidelainaamon näyttelyssä on esillä Ilkka Ahon asetelma- ja maisemamaalauksia. Asetelmissa näkyy taiteilijan kiinnostus perinteikästä, realistista ilmaisua kohtaan. Taiteilija on halunnut tutkia maalauksissaan erilaisten esineiden ja materiaalien kuvaamistapoja, varjoja ja valon heijastuksia. Teosten tunnelma on kiireetön ja rauhallinen. Taidelainaamossa esillä olevat öljyvärimaalaukset ovat uusia, ja ne ovat valmistuneet parin viime vuoden aikana.

Ilkka Aho (s. 1990) on raumalaissyntyinen taiteilija. Hän on opiskellut Tukholmassa Swedish Academy of Realist Artissa ja Kotkan Repin-instituutissa. Vuonna 2015 Ilkka Aho muutti Kankaanpäähän, sai työhuoneen ja ryhtyi tekemään taidetta kokopäiväisesti. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistuu aktiivisesti yhteisnäyttelyihin. Ilkka Aho on Rauman Taiteilijaseuran jäsen.

Ilkka Ahon teoksiin voi tutustua Rauman taidelainaamon näyttelyssä helmikuun ajan keskiviikkoisin klo 15-18 ja lauantaisin klo 11-14.

 

Taidelainaamon tammikuun taiteilija Veli-Matti Selin

Rauma 575 v 2

Taidelainaamon tammikuun taiteilija on Veli-Matti Selin, raumalainen taidegraafikko ja kuvantekijä, pitkäaikainen Rauman Taidegraafikoiden ja Rauman Taiteilijaseuran jäsen. Uransa aikana hän on käyttänyt lähes kaikkia taidegrafiikan menettelytapoja. Viime aikoina hän on työskennellyt enimmäkseen piirtopöydän ja digikynän kanssa. Työsuunnitelmana hänellä on vapaa kahlitsematon luominen.

Taidelainaamon näyttelyssä on uusia kuvia joulukuun "Pääosassa Ruoste" -vitriininäyttelyn teemaa jatkaen. Aivan uunituoreina ovat teokset sarjassa Rauma 575 v. Tähän sarjaan Selin on jo pitkään valokuvannut Vanhan Rauman rakennusten yksityiskohtia ja koonnut kuvista tai niiden osista sommitelmia, joiden taustat ja tehosteet on maalattu digikynällä.

Taiteilija on tavattavissa taidelainaamossa ke 3.1., ke 17.1. ja la 20.1. Lisätietoja: Veli-Matti Selin, puh. 044-5755404.

Taidelainaamon kuukauden taiteilija Heli Väisänen

Majaleikki

Taidelainaamossa on marraskuun ajan esillä Heli Väisäsen grafiikkaa ja keramiikkaveistoksia. Teokset ovat uusia, tänä ja viime vuonna syntyneitä. Taiteilija pohtii niissä ystävyyden ja luottamuksen merkitystä sekä luonnon suomaa voimauttavaa ja rauhoittavaa kokemusta.

Heli Väisänen kertoo taiteestaan:

“Tarinat ovat tärkeitä, ne ovat aina osa teosta. Useimmiten ne liittyvät elämään ja ihmisenä kasvamiseen, ystävyyteen ja luottamukseen sekä sopusointuun luonnon kanssa. Teoksissani kulkee mukana myös positiivinen vire ja pieni huumorin pilke. Ja vaikka teokseni kumpuavat jollain tavoin omasta elämästäni, on aina ihanaa, jos ne saavat katsojan, kokijan kautta uuden tarinansa.”

“Työskentely on minulle prosessi, jonka aikana ajatukset lentävät ja teos johdattaa seuraavaan teokseen. Pohdintojeni aiheista syntyykin usein useamman teoksen sarja. Grafiikanvedokset ja keramiikkaveistokset kulkevat usein myös rinnakkain. Taiteen tekeminen on minulle heittäytymistä, koen sen hyvin voimauttavaksi, iloa ja onnentunnetta tuottavaksi.”

Heli Väisänen on Raumalla asuva taidegraafikko, keraamikko ja freinetkoulun opettaja. Hän on Rauman Taidegraafikoiden, Rauman Taiteilijaseuran, Porin Taiteilijaseuran ja keramiikkayhdistys Keramos ry:n jäsen.

Heli Väisäsen teoksiin voi tutustua Rauman taidelainaamon näyttelyssä marraskuun ajan. Taiteilija on paikalla keskiviikkoisin 1.11., 8.11., 15.11. ja 22.11. Taidelainaamo sijaitsee Rauman pääkirjaston toisessa kerroksessa, ja se on avoinna keskiviikkoisin klo 15-18 ja lauantaisin klo 11-14. Pyhäinpäivänä 4.11. taidelainaamo on kuitenkin kiinni.

Lisätietoja: Heli Väisänen, puh. 044 536 0005, helivainen@gmail.com, helivaisanen.blogspot.fi.

 

Taidelainaamon lokakuun taiteilija Teuvo Salminen

Näyttelyjuliste

Taidelainaamossa on lokakuun ajan esillä Teuvo Salmisen taidetta.

Lisätietoja: Teuvo Salminen, teuvo@teuvosalminen.com, www.teuvosalminen.com.

 

Pariisin taivaan alla - Eila Minkkisen taidetta Rauman taidelainaamossa

Myrsky puutarhassa

Raumalaisen kuvataiteilijan Eila Minkkisen teoksia on esillä taidelainaamossa syyskuun ajan. Nyt esillä oleva kokonaisuus on syntynyt vuonna 1987, jolloin Minkkinen oli ensimmäistä kertaa stipendiaattina Pariisin kansainvälisessä taiteilijatalossa Cité Internationale des Artsissa.

Pariisin työhuoneella metalliteosten valmistus ei ollut mahdollista, ja niinpä taiteilija otti työvälineekseen lyijykynän ja väriliidut. Taiteilijan tuoreet ja välittömät kokemukset piirtyivät paperille viivoina ja väreinä. Pariisin ilmapiiri on aistittavissa teoksissa elämyksenä ja kokemuksena. Taiteilija kuvailee teostensa syntyä ja Pariisin tunnelmia seuraavasti:

”Esillä on 8 kpl abstrakteja teoksia, jotka ovat syntyneet riehakkaassa ja innostuneessa mielialassa ja kuvaavat elämyksiä Pariisin kaduilta, toreilta, puistoista jne. Olin onnellinen, että minut oli hyväksytty pari vuotta aikaisemmin Suomen Kuvanveistäjäliiton jäseneksi, jolloin olin kelvollinen anomaan myös 'Citén' työskentelystipendiä!”

Taidelainaamossa on nyt esillä kehystetty sarja näitä Pariisissa syntyneitä väriliitupiirroksia.

Eila Minkkinen tunnetaan metallinkäsittelytaidoistaan, ja ehkä parhaiten hänen tuotannostaan tunnetaan korut, kupariveistokset ja reliefit. Erityisesti hänen eläinaiheiset korunsa ovat suosittuja edelleen. Toista kokoluokkaa edustavat Eila Minkkisen tekemät reliefit, joista esimerkkinä voi mainita Kaunisjärven vanhainkodin ulkoseinän ruostumattomasta teräksestä valmistettu Välkehtivä meri -reliefi. Minkkinen kokeilee rohkeasti eri materiaalien käyttöä ja perehtyy ennakkoluulottomasti uusiin valmistustekniikoihin. Taiteilijan uusinta tuotantoa ovat lasista valmistetut veistokset.

Eila Minkkinen on Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon jäsen sekä Helsingin ja Rauman Taiteilijaseurojen ja Arte ry:n jäsen. Eila Minkkinen on toiminut vapaana taiteilijana vuodesta 1969 lähtien, ja valtion taiteilijaeläke hänelle myönnettiin vuonna 2006. Kesällä 2015 Rauman taidemuseossa oli esillä Eila Minkkisen laaja retrospektiivinen näyttely. Tänä kesänä Minkkisen teoksia on ollut esillä useissa eri näyttelyissä, mm. Nuutajärven lasikylän kesänäyttelyssä, Wiurilan kartanon kesänäyttelyssä Salossa, Porin taidemuseossa ja Suomen Kellomuseossa Espoossa.

Eila Minkkinen on tavattavissa taidelainaamossa lauantaina 9.9. klo 11-14.

 

Marko Mertalan veistoksia esillä taidelainaamossa

Naisfiguuri 2

Kuvanveistäjä Marko Mertala on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta kuvanveistäjäksi vuonna 1997. Hän on osallistunut näyttelyihin vuodesta 1995 alkaen. Mertala asuu ja työskentelee Euran Paneliassa.

Veistoksillaan Mertala ottaa usein kantaa ympäristön sekä luonnon puolesta. Hän haluaa synnyttää ajatuksia ja joskus myös kritisoida ympäröivää maailmaa ilmiöineen. Materiaalina veistoksissaan hän käyttää perinteisten veistomateriaalien lisäksi erilaisia esineitä ja ajan patinoimaa kierrätysmateriaalia, puiden juuria, luita ja sarvia. Hän haluaa antaa kierrätysmateriaalille uuden elämän osana taideteosta. Hän on työskennellyt myös jääveistosten parissa.

Taidelainaamon näyttelyn teokset edustavat Mertalan perinteisempää kuvanveistotaidetta. Esillä on kivimateriaalista tehtyjä figuureja. Veistosten kivimateriaali on pääosin Satakunnan punaista hiekkakiveä sekä luonnonkiveä. Huumori ja kevyt leikkimielisyys leimaavat kivifiguurien ideaa, runsaus ja muotojen rehevyys keventävät teosten perinteistä ilmaisua.

Marko Mertalan teoksiin voi tutustua Rauman taidelainaamon näyttelyssä toukokuun ajan. Taiteilija on tavattavissa keskiviikkona 3.5. klo 15-18.

 

Mollu Heinon maalauksia esillä taidelainaamossa

Vastavaloon I

Mollu Heinon maisema on tumma, pehmeärajainen ja jylhä. Maalausten maisema on vain viittaus, ilman yksityiskohtia. Monokromaattisista maalauksista voi hahmottaa taivaan, vuoria, metsiä, saaria tai veden heijastuksia. Maalausote on pelkistävä. Heinon maalaustekniikka on omintakeinen, ensin väri levitetään pinnan yli ja sitten siitä kaivetaan esiin maiseman valo ja aiheet. Jäljelle jää oleellinen, se mikä on tarpeeksi, jotta kyse on maisemasta. Kyse on pimeästä mutta samalla myös valosta. Kotisivut osoitteessa molluheino.fi.

Taidelainaamossa on esillä sarja uusia, vuosina 2016-2017 valmistuneita maalauksia.

Heinon teoksia on ollut laajasti esillä Suomessa ja ulkomailla. Ensi kesänä uusia teoksia nähdään mm. yhteisnäyttelyssä Pasinger Fabrikissa, Münchenissä. Heino asuu ja työskentelee Luvialla ja toimii tällä hetkellä läänintaiteilijana Satakunnassa. Oman taiteellisen työskentelyn lisäksi Heino on organisoinut, kuratoinut ja koordinoinut useita erilaisia näyttelyitä ja julkisen taiteen hankkeita. Heino on valmistunut Kuvataideakatemiasta ja Taideteollisesta korkeakoulusta.

Mollu Heinon teoksiin voi tutustua Rauman taidelainaamon näyttelyssä huhtikuun ajan. Taiteilija on tavattavissa keskiviikkona 5.4. klo 15-18 ja lauantaina 29.4. klo 11-14.

 

Katariina Mannion grafiikkaa esillä Rauman taidelainaamossa

The Beginning

Katariina Mannio tekee puupiirroksia. Hän vedostaa teokset käsin japaninpapereille pieninä sarjoina tai yksittäisinä vedoksina. Residenssityöskentely Espanjassa ja matka Marokkoon tekivät Mannioon lähtemättömän vaikutuksen. "Sen jälkeen olen työstänyt teemaa, jossa yhdistyvät islamilainen ornamentiikka, ihmiset ja paikat. Vuosina 2014–2015 tein sarjan arkkitehtuurisia poimintoja Lähi-Idän alueelta, nyt olen palannut myös ihmisaiheen pariin", kertoo Mannio.

Uusien teostensa kautta Mannio kuvaa myös tämän päivän poliittisia konflikteja ja sotia rinnastettuna arabialaiseen arkkitehtuuriin ja kuvaperinteeseen. Teossarjaan kuuluu hetkiä ihmisten arjesta, nuoria kapinallisia, koululaisia reput selässään ja perheitä pakomatkalla.

Katariina Mannio (s. 1979) on raumalainen kuvataiteilija ja taidegraafikko. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta ja opiskellut Lahden Taideinstituutissa. Mannio on pitänyt aktiivisesti yksityisnäyttelyitä mm. Galleria Katariinan Studiossa Helsingissä ja Turun Galleria Joellassa. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Krakovan kansainvälisessä grafiikan triennaalissa Puolassa 2012 ja Japanissa osana Kyoto International Art Festivalia 2015 ja 2016. Hän on Suomen Taidegraafikoiden ja Rauman Taidegraafikot ry:n jäsen.

Katariina Mannion teoksiin voi tutustua Rauman taidelainaamon näyttelyssä maaliskuun ajan. Taiteilija on tavattavissa keskiviikkona 1.3. klo 15-18 ja ke 29.3. klo 15-18.

 

Riitta Lehto-Toivanen Rauman taidelainaamon kuukauden taiteilijana tammikuussa 2017

Sweet memories

SOKERISTA se syntyy:

"Nämä 1990-luvun alun sokeriakvatintalla toteutetut syväpainografiikat ovat syntyneet melko lyhyellä aikavälillä. Kuparilevylle maalataan kuva tussin ja sokerin seoksella. Hauska tekniikka, mutta äärettömän hidas ja monimutkainen. Valmista vedosta kannattaa katsoa läheltä ja tarkkaan, vasta silloin sisältö avautuu katsojalle kokonaan."

"Tässä näyttelyssä tuon esille 1990-luvun alun värikkäitä syväpainografiikan vedoksiani. Teoksissa voi nähdä luonnon aiheita, kasveja ja vettä. Samoja teemoja toistan jollain tavalla edelleen maalauksissani, mutta isommassa koossa. Kuvat ovat sisäisiä kuvia. Kuvaan niissä tunnelmaa, korostaen valoa ja värejä."

Riitta Lehto-Toivanen on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistuu aktiivisesti yhteisnäyttelyihin. Taiteilija on myös pitkään opettanut taideaineita Rauman kansalaisopistossa, Eurajoen kristillisessä opistossa ja Vakka-opistossa. Lehto-Toivanen on Rauman ja Porin taiteilijaseurojen ja taidegraafikoiden jäsen sekä Eurajoen taide- ja kulttuuriyhdistys Voltin yksi perustajajäsenistä.

Riitta Lehto-Toivasen teoksiin voi tutustua Rauman taidelainaamon näyttelyssä tammikuun ajan. Taiteilija on paikalla taidelainaamossa keskiviikkona 4.1. klo 15-18.

Rauman taidelainaamossa Esko Lappalaisen maalauksia

Pappilankadulta

Joulukuussa raumalainen kuvataiteilija Esko Lappalainen on tuonut taidelainaamoon teoksiaan, joissa on nähtävissä kaksi toisistaan poikkeavaa aihepiiriä: yhtäältä pohjoisen tunturimaisemiin liittyvät aiheet ja toisaalta Vanhan Rauman näkymät.

Lappalainen käyttää maalauksissaan mieluiten temperatekniikkaa. Pohjoisen tunturimaisemia, kanervia ja puolukanvarpuja kuvaavissa maalauksissa on aistittavissa pohjoisen ruskan ja syksyn tunnelmat. Luonto valmistautuu talven tuloon. Puolukanvarvut ja vaivaiskoivut punertuvat ja pudottavat viimein lehtensä. Kuura peittää varvut ja jäkälät alleen. Maiseman yksityiskohdat katoavat vähitellen, ja jäljelle jäävät vain maaston kaareutuvat muodot. Niinpä maalaukset ovat muotokieleltään niukkoja ja abstrahoituja. Taiteilijan käyttämä temperamaalaustekniikka rakentaa kuitenkin tunnelman lähes käsin kosketeltavaksi.

Taidelainaamossa on esillä myös Esko Lappalaisen akvarellimaalauksia, joissa hän kuvaa Vanhan Rauman maisemia ja katunäkymiä.

Esko Lappalainen on Rauman Taiteilijaseuran jäsen. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 1967 lähtien, ja omia näyttelyitä hänellä on ollut vuodesta 1986.

Esko Lappalainen on tavattavissa taidelainaamossa lauantaina 3.12. klo 11-14. Taidelainaamo sijaitsee Rauman pääkirjaston toisessa kerroksessa, ja se on avoinna keskiviikkoisin klo 15-18 ja lauantaisin klo 11-14. Joulukuussa taidelainaamo on poikkeuksellisesti kiinni ke 21.12., jouluaattona 24.12. ja uudenvuoden aattona 31.12.

 

Taidelainaamon marraskuun taiteilija Kirsi Kuusisto

Tähtiyössä

Metsän syvyyksissä ja linnojen lumoissa

Kirsi Kuusiston uniikeissa grafiikanvedoksissa on pääosissa suomalainen sielunmaisema, metsä ja metsän kulkijat, eläimet ja ihmiset. Kuusiston värikkäissä vedoksissa on tarinallisuutta ja metsä näyttäytyy hieman sadunomaisena turvapaikkana. Taidelainaamoon Kuusisto tuo myös sarjan uusia teoksia, joissa metsätarinat saavat taustakseen maamme historiasta säilyneitä linnoja, mm. Raaseporin, Turun, Olavin- ja Hämeen linnat.

Kirsi Kuusisto yhdistää grafiikanvedoksissaan monia eri tekniikoita kohopainosta syväpainoon. Pyrkimys on työskennellä mahdollisimman ekologisesti ja myrkyttömästi. Kuusisto on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin, ja hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä, myös ulkomailla.

Tänä vuonna Kuusiston vedoksia on ollut kansainvälisissä näyttelyissä mm. Indonesiassa, Italiassa, Bulgariassa, Espanjassa ja Portugalissa.

Kuusisto toimii Rauman Taidegraafikoiden puheenjohtajana ja Rauman kuvataidekoulun johtajana. Hän on Suomen Taidegraafikoiden jäsen.

Kirsi Kuusisto on tavattavissa taidelainaamolla keskiviikkona 30.11. klo 15-18.

Www-sivut: kirsikuusisto.weebly.com
Kuvataiteilijamatrikkeli: Kirsi Kuusisto

 

Taidelainaamon syyskuun taiteilija Lasse Kempas

Ruostepyrstö 

Saariston mielenmaisemia ja outo lintu

Kylmäpihlajassa kesällä vieraillut harvinaisuus, ruostepyrstö, on osa Lasse Kempaksen Rauman taidelainaamon kuukauden taiteilija -näyttelyä Rauman kaupunginkirjastossa. Lintu sekoitti täydellisesti bongareitten, taiteilijan ja koko majakan elämänmenon.

Kempas on tullut tunnetuksi esittävän ja ei-esittävän välimaastossa liikkuvista mielenmaisemistaan, lähtökohtana Rauman edustan saaret ja luodot. Syntyperäisenä raumalaisena ja ikänsä merellä liikkuneena Kempas tuntee aihepiirinsä kuin omat taskunsa.

Kempaksen mielenmaisemia on ollut esillä lukuisissa maamme edustusnäyttelyissä eri puolilla maailmaa. Näin hän on ollut yhtenä tekijänä rakentamassa Suomi-kuvaa yli 30 vuoden aikana. Kiitokseksi ja arvonannon osoitukseksi merkittävästä kansainvälisestä, kulttuurin sektorilla maamme hyväksi tehdystä elämäntyöstä Tasavallan presidentti Sauli Niinistö palkitsi Kempaksen konsulin nimellä ja arvolla.

Kempas on valmistautumassa Rauman taidemuseossa vuoden 2017 lopulla pidettävään laajaan retrospektiiviseen juhlanäyttelyyn. Näyttely tulee olemaan osana Suomen 100-vuotistapahtumia.

Taiteilija esittelee lauantaina 3.9. klo 13 sekä keskiviikkona 14.9. klo 17 kirjaston luentosalissa töitään ja kertoo kuvin ruostepyrstöstä ja sitä Kylmäpihlajassa seuranneesta vierailijatulvasta.

 

Maija Kantanen Rauman taidelainaamon kuukauden taiteilijana toukokuussa

Satutyttö 

Maija Kantanen tulkitsee keraamisissa veistoksissaan ihmisenä olemisen monimuotoisuutta. Kantanen tekee oivaltavia huomioita ympäristöstään ja siirtää havaintonsa näkyvään muotoon veistoksissaan. Tunteen sävyttämät teokset johdattavat ajatukset pois arjesta, mutta teosten vankka muoto pitää tukevasti kiinni todellisuudesta. Taidelainaamolla nähdään toukokuussa Punahilkka- ja Satutyttö-veistosten seurana muun muassa hilpeitä merimiesaiheita.

Maija Kantasen työhuone on Vanhassa Raumassa, jossa hän tekee aktiivisesti keraamista kuvanveistoa ja taidegrafiikkaa. Kantasen veistosten materiaalina on korkeapolttoinen savi. Grafiikan tekniikkana Kantanen on mieltynyt kartonkigrafiikkaan.

Kantanen on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä, ja hän osallistuu aktiivisesti yhteisnäyttelyihin. Ulkomailla Kantanen on työskennellyt residenssitaiteilijana Dublinissa, Prahassa, Arenys de Maressa ja Genovassa. Keraamista kuvanveistoa Kantanen on opettanut Rauman kansalaisopistossa ja Ikaalisten käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen kursseilla. Kantanen on Rauman Taiteilijaseuran ja Rauman Taidegraafikoiden jäsen

Maija Kantasen teoksiin voi tutustua Rauman taidelainaamon näyttelyssä toukokuun ajan. Taiteilija on paikalla taidelainaamossa keskiviikkona 4.5. klo 15-17 ja 25.5. klo 15-18.

 

Sanna Saarinen, Rauman taidelainaamon huhtikuun taiteilija 2016

Sade 

Sanna Saarinen, Sade, 2015, 25 x 30, kierrätysmetalli (vanha vuoka, sahanterä, nupinnaulat), kudottua metallinauhaa. Kuvaaja: Tarmo Malinen.


Sanna Saarinen (s. 1968) on raumalaissyntyinen käsityöläinen ja taiteilija. Hän asuu Eurassa, jossa myös toimii hänen yrityksensä Loimina.

Hän on Rauman Taiteilijaseuran uusi jäsen, hänet on valittu ensi kesän Vuojoen kartanon ympäristökorunäyttelyyn, ja hän on mukana Rauman Taiteilijaseuran kesänäyttelyssä Messissä Rauman Merimuseossa. Elokuussa 2015 hänellä oli 20-vuotisjuhlanäyttely Sepän talossa. Hän sai Euran kunnan kulttuuripalkinnon vuonna 2015.

Saarinen yhdistää taiteessaan pääasiassa kierrätysmetallia ja kudottua kangasta. Hän käyttää kaikenlaista romurautaa ja metallia maataloustyökaluista auton ja mopon osiin, sirkkelin ja sahan teriä, vanhoja lukkoja ja viimeistelee teoksensa vanhoin ruuvein, nauloin, niitein, mutterein ja pultein. Hän haluaa tuoda romuraudan kauneuden esiin uusissa muodoissa ja materiaali- sekä väriyhdistelmissä. Kudotussa kankaassa Saarinen käyttää luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, juuttia, villaa, puuvillaa ja saman värin useita sävyjä, hän ikään kuin maalaa langoilla.

Saarinen kertoo teoksillaan arkisista asioista ja tunteista ja tuo esille arjen kauneutta. Teokset ovat usein nostalgisia ja huumori on vahvasti mukana. Ajatus teoksiin tulee usein omasta elämästä, mutta merkitykset ovat avoimia katsojalle.

Hän on tehnyt useita teoksia myös julkisiin tiloihin. Nyt suunnitelmissa on kokeilla suurempien ulkoveistosten tekemistä. Tällä hetkellä hän suuntaa voimavarojaan pääasiassa taiteen tekemiseen mutta myös kutoo edelleen tilaustöitä ja käyttötekstiilejä.

Sanna Saarinen on paikalla lainaamossa la 2.4., ke 20.4. ja la 30.4. Tervetuloa!

Sanna Saarinen
Tyriseväntie 80
27510 Eura
Puh. 040 503 5825
S-posti sanna.saarinen(at)loimina.fi
www.loimina.fi
Loimina on myös Facebookissa.

 

Palatsin kissa ja tulihäntäiset, Merja Ala-Ollan grafiikkaa Rauman taidelainaamossa 9. - 30.1.2016

Ludovicon kissat 

Luonto ja sen monet ilmiöt kiehtovat minua arvoituksellisina, alati muuttuvina, katoavina ja taas uudelleen syntyvinä ilmiöinä. Revontulet, sateenkaari, täysikuu ja auringonlaskut avaavat minulle oven mielikuvituksen maailmaan.

Teoksissani esittäytyvät muinaisista taruista tutut eläimet. Tulihäntäiset ketut tanssivat pohjoisella taivaalla. Tarujen eläinten lisäksi kesyt lemmikkimme, kuten kissa ja koira, ovat kuvissani itsenäisiä, ihmisestä riippumattomia. Palazzo Pittin kissa istuu portin päällä kuin satoja vuosia sitten Firenzessä. Viimeisimmissä teoksissa näkyy työskentely Suomen Ateljeesäätiön residenssissä Italian Grassinassa.

Haluan luoda teoksiini tunnelman, jossa kuvaan pysähtyminen antaa katsojalle hetken aikaa ja rauhan olla kiirehtimättä. Toivon, että hän voi jatkaa mielessään teoksen tunnelmaa ja herätellä omia muistojaan ja kokemuksiaan. Eläimeen on helppo samaistua.

Minua kiehtovat eri tekniikoitten mahdollisuudet, ja vaihtelen mielialojen mukaan grafiikan, keramiikan ja maalauksen välillä. Maalatessa on ihanaa nähdä teoksen edistyminen koko ajan. Syväpainografiikan tekeminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, koska vasta laattojen monien syövytysten tai kaiverrusten jälkeen pääsee ottamaan ensimmäistä vedosta. Olen asettanut nyt esille etsaus-, akvatinta-, kuivaneula- ja carborundum-tekniikoilla toteutettuja teoksia.

Teoksiani on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla mm. Espanjassa, Japanissa, Ruotsissa ja Virossa. Viimeisin yksityisnäyttelyni oli lokakuussa Helsingissä Taidesalonki Piirtossa. Olen Suomen Taidegraafikot ry:n ja Kuvasto ry:n jäsen. Ateljee- ja näyttelytilani sijaitsevat kotipihallani Ihodessa, 8-tien varrella, 15 km Raumalta Turkuun päin, yli 100 vuotta vanhassa kivinavetassa. Teoksiini voi tutustua myös kotisivuillani osoitteessa www.artmerkut.fi.

Olen paikalla taidelainaamossa la 9.1 ja 30.1. Tervetuloa!

Rauman taidelainaamossa Pia Salon maalauksia marraskuun ajan

Point 

Taidelainaamossa on marraskuussa esillä raumalaisen kuvataiteilijan Pia Salon öljyvärimaalauksia vuosilta 2012 - 2015. Teosten lähtökohtana on muuttuva maisema. Maalaukset ovat eräänlaisia muistijälkiä ohikiitävästä hetkestä, paikasta ja läsnäolosta - kuvia unohduksen ja muistamisen välimaastosta. Vaikka taidelainaamossa nähdään tällä kertaa Salon öljyvärimaalauksia, hän on tehnyt myös taidegrafiikkaa, tilallisia teoksia ja installaatioita.

Pia Salon taideteoksia on ollut esillä Rauman taidemuseossa viime keväänä ja kesällä järjestetyissä näyttelyissä. Tällä hetkellä hänen teoksiaan voi nähdä Seinäjoen taidehallissa, jossa Rauman taiteilijaseuran yhteisnäyttely on esillä. Vuodenvaihteessa Salon tuotantoa on laajemmin esillä K.H. Renlundin museossa, Kokkolassa ja keväällä Galleria Brondassa, Helsingissä.

Pia Salo opiskeli ensin Porin taidekoulussa vuosina 1998 - 2002 ja jatkoi sen jälkeen opintojaan Kuvataideakatemiassa, josta valmistui Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2008. Pia Salo on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistuu aktiivisesti yhteisnäyttelyihin. Hän on Taidemaalariliiton, Rauman Taiteilijaseuran ja Helsingin Taiteilijaseuran jäsen.

Pia Salo on tavattavissa taidelainaamossa keskiviikkona 4.11. klo 15 - 18 ja lauantaina 7.11. klo 11 - 14.

 

Rauman taidelainaamon lokakuun taiteilijana esittäytyy Tuulikki Tukiainen

Tuulikki Tukiainen 

Tuulikki Tukiaisen maalauksissa lennähtelevät vielä kesän perhoset, pihlaja tekee marjoja ja tuuli puhaltelee. Syksyisissä tunnelmissa pariskunta on istuutunut puun alle. Toisessa maalauksessa yksinäinen neito näppäilee kitaraa, ja toisessa taas ilon kyynel vierähtää vienosti hymyilevän neidon poskelle.

Tukiainen kuvaa taitavasti ihmishahmojen tunnetiloja taivuttamalla muotoja. Hän pelkistää yksityiskohtia ja käyttää rohkeasti värejä. Tukiaisen töissä näkyy elämänilo ja toivo paremmasta tulevaisuudesta.

Tuulikki Tukiainen on tavattavissa taidelainaamossa kahtena keskiviikkona 7.10. ja 14.10. klo 15 - 18.

 

Rauman taidelainaamon syyskuun taiteilijana Aino Elsilä

Lasarus 

"Teokset, joita teen, ovat kuin runoja taiteen muodossa. Haluan kertoa kuvillani tarinoita itsestäni, ihmisyydestä sekä ihmisen suhteesta luontoon. Mystiikka ja salaperäisyys ovat teemoja, joiden avulla näitä aiheita käsittelen", kertoo Aino Elsilä taiteestaan.

Taidelainaamossa on esillä Elsilän tekemää grafiikkaa, pääosin puupiirroksia. Elsilä tekee kuitenkin paljon myös piirroksia ja vesiväriteoksia. Hän on kiinnostunut perinteisten grafiikanmenetelmien soveltamisesta omaan kuvamaailmaansa.

Aino Elsilä on Rauman Taidegraafikoiden jäsen, ja hän on osallistunut yhdistyksen järjestämiin näyttelyihin. Elsilä opiskelee kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmassa Rovaniemellä ja valmistuu keväällä taiteiden maisteriksi.

Aino Elsilä on tavattavissa taidelainaamossa keskiviikkona 2.9. klo 15 - 18.

 

Rauman taidelainaamossa lentelevät toukokuussa linnut, mutta myös tytöt ja kirahvikin!

Liftari 

Rauman taidelainaamon toukokuun taiteilijan, Anu Sukasen teosten aihepiirinä on lentäminen. Sukasen lastenkirjan kuvituksesta tuttu Essi lentelee milloin vaaleanpunaisten ilmapallojen, milloin taas eriväristen leijojen avulla. Taidelainaamossa nähdään myös mielikuvituksellisia lintuja, joita taiteilija on kuvannut grafiikanvedoksissaan.

Ulkona liikkuminen ja luontokokemukset ovat johdattaneet Anu Sukasen kiinnostusta viime aikoina valokuvaukseen. Hänen luontokuviaan voi nähdä nyt myös Porissa Satakunnan sairaanhoitopiirin uudessa Lasten ja naisten talossa synnytyssalien seinillä.

Rauman taidelainaamon näyttelyssä Anu Sukasen teoksiin voi tutustua toukokuun ajan. Taiteilija haluaa lahjoittaa lintuaiheisen valokuvakortin kaikille, jotka vierailevat taidelainaamossa toukokuussa!

Taiteilija on paikalla taidelainaamossa keskiviikkona 6.5. klo 15 - 18 ja lauantaina 16.5. klo 11 - 14.

 

Ulla Stenback on Rauman taidelainaamon huhtikuun taiteilija

Labyrintti 

Huhtikuun ajan taidelainaamossa on esillä Ulla Stenbackin vesiväri-värikynätöitä ja grafiikkaa. Taiteilija tunnetaan lähinnä grafiikastaan, mutta hän on tehnyt ahkerasti myös exlibriksiä. Viime aikoina Stenbackin taiteen teon menetelminä ovat olleet vesiväri, värikynä ja liitu. Uusimmat teokset ovatkin aiempaa värikkäämpiä.

Viime vuosina Stenbackin teosten aiheina ovat olleet vuodenajat. Näistä töistä on syntynyt kokonaisia teossarjoja. Teosten tekemisessä taiteilija on käyttänyt eri grafiikan menetelmiä, ja yksi sarjoista on toteutettu vesiväri- ja värikynätekniikalla. Kuvissa on tunnistettavia muotoja, mutta uudella tavalla käsiteltynä.

Exlibristen maailma on kiinnostanut taiteilijaa jo useita vuosia. Exlibris on kirjanomistajamerkki, joka kiinnitetään kirjan sisäkanteen. Stenback on tehnyt tähän mennessä jo yli 30 erilaista exlibristä. Parhaimmillaan ne ovat pelkistettyjä, ytimekkäitä ja kertovat jotain omistajastaan. Ulla Stenback on Exlibris Aboensis ry:n jäsen, ja hän kertoo mielellään lisää yhdistyksen toiminnasta ja exlibristen tekemisestä.

Ulla Stenback on tavattavissa taidelainaamossa keskiviikkona 1.4. klo 15 - 18 ja 29.4. klo 15 - 18.

 

Rauman taidelainaamon maaliskuun taiteilijana Sinikka Palonen

Suudelma 

Rauman taidelainaamon kuukauden taiteilijana on maaliskuussa yksi tunnetuimmmista raumalaisista taiteilijoista, Sinikka Palonen. Palonen tunnetaan varhaisista idyllisistä maalauksistaan ja sittemmin arvoituksellisen myyttisistä ja uskonnollisten perinteiden kuvamaailmaan viittaavista teoksistaan. Uusimmissa teoksissaan hän palaa jo alkuaikojen tuotannossaan käsittelemäänsä aiheeseen, rakkauteen. Näytteillä on suudelma-aiheisia lyijykynäpiirroksia. Maalarina tunnetun Palosen pääasiallisena välineenä on viime aikoina ollut lyijykynä, ja aikaisemmille teoksille ominaiset värimassat ovat tuoreimmissa teoksissa vaihtuneet hiljaisiin sävyihin. Uusimmat teokset ovat pienimuotoisia, tunnelmaltaan intiimejä - ja samalla intensiivisiä. Viivarytmissä ja pintojen sommittelussa ikivanhan uskonnollisen taiteen ja modernismin polut kohtaavat. Teosten ikonimainen ilme korostaa kuva-aiheen sanatonta sisältöä. Kynän keskittyneestä liikkeestä ja pehmeästä kosketuksesta paperiin syntyy kahden ihmishahmon magneettikenttä, jossa kehot kietoutuvat toisiinsa ja läheisyyden vetovoima tuo huulet toistensa tuntumaan.

Palosen teoksia on Raumalla näytteillä myös tulevana kesänä kauppatorin laidalla Punglan makasiininäyttelyssä Vähäkirkkokatu 10.

 

Rauman taidelainaamon helmikuun taiteilija – Hiltu Sallinen

Kuuleeko yö? 

Hiltu Sallisen teoksissa näkyy elämän jälki. Sallinen on tehnyt taidetta jo puoli vuosisataa, ja ajan myötä hänen käyttämänsä tekniikka on muuntunut perinteisistä akvarelli- ja öljymaalaustekniikoista kohti vapaampaa työskentelytapaa. Taiteilija rakentaa teoksiaan usein kollaasimaisesti koostaen ja maalaten. Väripinnan alta kuultaa paikoitellen tekstikatkelmia tai ornamentteja. Toisinaan kierrätetty materiaali on saanut näkyvämmän paikan kuvapinnassa.

Sallinen kuvaa ajan kulumista peilaamalla sitä omaan historiaansa, mutta myös erilaisten materiaalien historia ja elinkaari kiinnostavat taiteilijaa. Eletty elämä kerrostuu teoksen kuvapintaan ja tuo muistoja menneisyydestä.

Hiltu Sallinen on valmistunut kuvaamataidon opettajaksi Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1966. Hän on opiskellut myös Vapaassa taidekoulussa ja yliopiston piirustuslaitoksella Helsingissä. Sallinen on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut aktiivisesti yhteisnäyttelyihin. Hiltu Sallinen on Rauman taiteilijaseuran jäsen.

Hiltu Sallisen teoksiin voi tutustua Rauman taidelainaamon näyttelyssä helmikuun ajan. Taidelainaamo sijaitsee Rauman pääkirjaston toisessa kerroksessa, ja se on avoinna keskiviikkoisin klo 15 - 18 ja lauantaisin klo 11 - 14.

 

Rauman taidelainaamon tammikuun taiteilija - Tommi-Wihtori Roström

Merilinja 

Rauman taidelainaamossa on tammikuun aikana mahdollisuus tutustua Tommi-Wihtori Roströmin grafiikkaan.

Roströmille läheisiä aiheita ovat ihminen, luonto ja ympäristö. Varsinkin viime vuosina meri, purjelaivoineen ja äärettömyyksineen, on ollut vahvana innoittajana. Hänen uusimmissa grafiikan vedoksissaan meri esittäytyy maisemallisena, aiempaa pelkistetympänä ja ajattomampana.

Roströmin teosten aiheet ja niissä esiintyvä symboliikka viittaavat usein menneisyyteen. Taiteilijan kiinnostuksesta historiaan ja rakennustaiteeseen kertovat teosten sommittelussa ja ornamentiikassa esiintyvät klassiset elementit. Rosoiset, ajan kuluttamat ja ajan patinoimat pintastruktuurit tukevat tätä aihemaailmaa. Roström käyttää teoksissaan monia eri metalligrafiikan tekniikoita, kuten viiva- ja reliefisyövytystä, pehmeäpohjaa ja akvatintaa. Hän myös yhdistelee samassa teoksessa eri grafiikan menetelmiä. Perinteisiin grafiikan menetelmiin hän yhdistelee usein sattumaankin perustuvia syövytyskokeiluja, lähinnä mielenkiintoisten pintojen aikaansaamiseksi.

Raumalainen taidegraafikko Tommi-Wihtori Roström (s. 1972) on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1999. Jo opiskeluaikana grafiikka tuntui muita taidemuotoja kiinnostavammalta, ja kiinnostus on jatkunut edelleen. Tommi-Wihtori Roström on Rauman Taidegraafikoiden ja Rauman Taiteilijaseuran jäsen. Taiteilijan työnsä ohella hän on toiminut Rauman kuvataidekoulun opettajana jo usean vuoden ajan.

Tommi-Wihtori Roström on paikalla taidelainaamossa tammikuun aikana lauantaisin, jolloin hän voi kertoa teoksistaan lisää kiinnostuneille. Tarkemmat ajat 24.1. ja 31.1. klo 11 - 14.

Paavo Paunun maalauksia ja veistoksia taidelainaamossa

Paavo Paunu 

Rauman taidelainaamon joulukuun taiteilijana on Paavo Paunu.
Kuvanveisto ja maalaus ovat Paavo Paunun (s. 1965) välineitä kertoa tarinaa ihmisestä ja ihmisenä olemisesta. Hänen maalaustensa ihmishahmot voivat siirtyä veistoksiksi kolmiulotteiseen tilaan – ja toisinpäin. Kahden kuvataiteen tradition välimaastoissa, niiden rajoja häivyttäen, työskentelevän Paunun maalauksia ja veistoksia nähdään Rauman taidelainaamossa.

Paavo Paunun maalaukset välittävät tarinaa ihmisestä ja ihmisenä olemisesta. Olennaista on rajojen murtaminen ja yhteyden hakeminen. Se on tila, jolla ei ole selkeää muotoa. Se on tunteiden, toiveiden ja uskomuksien kohtaamispaikka.

"Maalaan monenlaisille materiaaleille, useimmiten kankaalle ja puulevyille. Maalauksien muoto on epäsäännöllinen, tällä haluan korostaa maalauksen oliomaisuutta ja ottaa etäisyyttä hallitsevaan suorakaiteen standardiin. Ajattelen maalausta myös kolmiulotteisena objektina, siksi maalaan myös teoksen reunat", Paavo Paunu kertoo.

”Yksi syy, miksi ylipäänsä aloin tehdä veistos-maalauksia, johtuu kiinnostuksestani kasvoihin. Kun keskityin kasvoihin, maalausten taustojen merkitys asettui välillä ongelmalliseksi. Leikkasin taustat pois ja ryhdyin tekemään muotoon leikattuja siluettihahmoja. Huomasin, että silloin, kun tausta on todellinen tila kasvojen ympärillä, teos aktivoi tilan ja sen arkkitehtuurin aivan uudella tavalla. Teos suhteuttaa, pakottaa myös katsojan arvioimaan uudelleen oman paikkansa suhteessa maalaukseen”, Paunu sanoo.

Paavo Paunu, www.paavopaunu.com, paavo.paunu@dnainternet.net.

 

Taru-Taina Noran keramiikkaa taidelainaamossa

Taru-Taina Nora 

Rauman taidelainaamon marraskuun taiteilijana on Taru-Taina Nora.
Hän on tehnyt keramiikkaa lähes kolmekymmentä vuotta ja oppinut tuona aikana suuresti nauttimaan saven käsittelystä. Työskentelyn hän aloittaa useimmiten ilman tarkkaa suunnitelmaa, ja savea työstäessä syntyvät kasvot ja naisfiguurit, jotka ovat hänen suosimiaan aiheita. Taiteilijaa kiinnostaa myös ihmisvartalon liike, etenkin tanssivat, joogaavat ja raukeasti lepäilevät naishahmot. Viime aikoina myös luonto on tullut hänelle yhä tärkeämmäksi. Teoksissa toistuvat luontoaiheet: lintuja, kiviä, oksia ja tuulta.

Taiteilija kertoo työstään: "Yksi työ vie toiseen ja usein syntyy pieniä sarjoja. Oman suvun naiset ja eri sukupolvien tarinat inspiroivat minua. Sota-ajan naiskohtalot ovat usein mielessäni, kun veistelen savesta kasvoja. Kuuntelen radiosta dokumentteja, haastatteluja ja kuunnelmia, luen sanomalehtiä, romaaneja ja elämäkertoja ja ajattelen ystäviäni. Tutut ja tuntemattomat kohtalot mielessäni teen kasvokuvia, ja vain minä tiedän, minkä ajatusmatkan olen niitä tehdessäni kulkenut. Joskus katsoja on tavoittanut jotain ajatuksistani, ja se on ollut riemastuttava hetki."

Taru-Taina Nora on tavattavissa taidelainaamossa Rauman kaupunginkirjastossa keskiviikkona 5.11. klo 15 - 18, lauantaina 8.11. klo 11 - 14 ja keskiviikkona 19.11. klo 15 - 18.

 

Meri Pauniahon grafiikkaa taidelainaamossa

Meri Pauniaho 

Rauman taidelainaamon syyskuun taiteilijana on raumalainen taidegraafikko Meri Pauniaho.
Teoksissaan hän on jo pitkään kuvannut erilaisia tiloja, huoneita ja maisemia, joissa ihmisen läsnäolo tuntuu, mutta ihmisistä ei näy. Hiljaisten ja kauneuteen pyrkivien teosten esikuvina ovat olleet hänen lapsuutensa tärkeät paikat, mummolat ja menneet kodit. Näiden kuvien kautta hän on käsitellyt ihmisen olemassaoloa, identiteetin muotoutumista ja muistamisen ja muistojen oikeutusta. "Aika kuluu, jotkin asiat pysyvät ja jotkin katoavat, joistain tulee ajattomia".

Samaa tematiikkaa hän on jatkanut uusimmissa teoksissaan, joissa korostuvat luontokokemukset. Lähes abstraktien, tunnistamattomien maisemien ohessa aiheina ovat olleet muun muassa perhoset ja kiitäjät.

Pauniahon teokset ovat monivärisiä kohopainovedoksia tai koho- ja syväpainotekniikoiden yhdistelmiä. Yhtä pvc- tai linoleumlevyä työstäen hän vuorotellen kaivertaa ja vedostaa. Työn edetessä painolaatta vähitellen tuhoutuu. Yhdessä vedoksessa on useimmiten neljästä kuuteen värikerrosta, joskus jopa yhdeksästä kymmeneen.

Meri Pauniaho (s. 1972) on Suomen taidegraafikot ry:n ja Rauman taidegraafikot ry:n jäsen. Hän on valmistui kuvataiteilijaksi (AMK) Lahden Taideinstituutista vuonna 2014 ja tekstiilialan artenomiksi (AMK) Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiasta vuonna 1996.

Taiteilija on tavattavissa taidelainaamossa lauantaina 6.9. klo 11 - 14.

Taidelainaamo 10 v. näyttely 

 

Katja Eklöf-Wietzke - toukokuun taiteilija Rauman taidelainaamossa

Uudestisyntymä

Taiteen kokeminen uudistaa

Katja Eklöf-Wietzke on raumalaissyntyinen taidegraafikko ja kuvanveistäjä. Hän on asunut ja työskennellyt lähes 14 vuotta Berliinissä ja on nyt palaamassa syksyllä takaisin Suomeen. Hän on opiskellut taidegraafiikkaa Kankaanpään taidekoulussa ja kuvanveistoa taidekorkeakoulu Kunst Hochschule Berlinissä. Eklöf-Wietzke on Rauman taidegraafikoiden uusimpia jäseniä, ja hän toteutti myös viime vuonna seuran vuoden vedoksen.
 
"Grafiikanteko ja kuvanveisto ovat minulle erilaisia maailmoja, jotka täydentävät toisiaan. Ne tuovat vaihtelua taiteelliseen työskentelyyn ja antavat mahdollisuuden ajatustasojen vaihtoon. Grafiikassa työskentelen kaksiulotteisesti piirtäen ja leikkien idean pohjalta, tunteiden viemänä. Kuvanveistossa taas lähden liikkeelle ajatuksesta, jota rupean kehittelemään enemmänkin käsitteelliseltä pohjalta. Työskentelen ensin vapaana teknisistä ja materiaalisista rajoista. Materiaalit täydentyvät projektin aikana, ja lähtökohtana on puhtaasti tila ja ajatus."

Rauman taidelainaamossa esillä olevissa grafiikan teoksissa on temaattisesti vahvana ajatus kasvusta, uudestisyntymisestä ja liikkeestä. Piirtäessään uusimpia teoksiaan Eklöf-Wietzke löysi orgaaniset muodot, jotka voi nähdä kuvaavan elämän kiertokulkua ja liikettä. Taiteen tekemisessä ja kokemisessa usein taustalla on keskeistä ajatus uudistumisesta ja siitä, miten erilaisten kokemusten rikastamina synnymme aina uudelleen. Tärkeää on itsensä auki jättäminen, mahdollisuuden antaminen liikkeelle ja vapaalle ajattelulle. Näin saamme todellisuudesta enemmän irti ja pysymme muutoksessa. "Kuvissa etsin liikkeen voimaa ja kasvun vapautta. Sitä, miten mustasta maasta aina löytyy siemen, joka herää henkiin hiljaisuuden jälkeen ja luo uuden elämän silmiemme eteen." Spontaanius ja kokeilu ovat Eklöf-Wietzken vedoksissa etusijalla. Yleensä hän ei tee vedossarjoja vaan pelkästään yksittäisvedoksia. Esillä olevan teossarjan nimi on Uudestisyntymä, ja teokset ovat valmistuneet kevään 2014 aikana. Työt ovat kooltaan 50 x 70 cm ja serigrafiaa.

Taidelainaamo on talvikautena avoinna kaksi kertaa viikossa, teosvalikoima uusiutuu jatkuvasti, ja lainattavana on veistoksia, grafiikkaa, maalauksia ja piirustuksia yli kolmeltakymmeneltä taiteilijalta. Lainausmaksua maksamalla teoksen voi myös lunastaa kokonaan omakseen. Taidelainaamoa ylläpitävät Rauman Taitelijaseura, Rauman Taidegraafikot, Rauman kaupunginkirjasto ja Rauman taidemuseo.

Rauman pääkirjasto, 2. krs
Alfredinkatu 1, 26100 Rauma

Avoinna:
ke 15 - 18
la 11 - 14
Tervetuloa!

Lisätietoja:
Rauman taidemuseo 02-8224346
rtm@raumantaidemuseo.fi

 

Arja Nummi - huhtikuun taiteilija Rauman taidelainaamossa

Voimapaikka

Arja Nummi, Voimapaikka, 2012, puuvillapaperi / pigmentti.


Arja Nummen materiaalina kasvit tai setelit

Rauman taidelainaamo esittelee jälleen tiloissaan kuukauden taiteilijan. Pienimuotoisessa näyttelyssä esittäytyy raumalainen kuvataiteilija Arja Nummi, joka työskentelee monipuolisesti erilaisilla tekniikoilla.

”Taiteellisessa työskentelyssäni pidän merkittävänä tekijänä sitä, että voin valita eri tekotapojen välillä. Usein en edes ajattele valintaa. Otan vain öljyvärit tai akryylit, koska työ on luontevaa toteuttaa niillä. Tai jokin aihe vaatii tulla tehdyksi tietyllä grafiikan menetelmällä.” Tällä tavoin ovat saaneet alkunsa ja syntyneet taiteilijan lukuisat maalaukset, monotypiat, linopiirrokset ja collagrafiat, joiden aiheet liittyvät usein taiteilijan omakohtaisiin kokemuksiin, tunnetiloihin tai näkymiin.

Arja Nummi käyttää myös hyvin monenlaisia materiaaleja teoksissaan.
”Joskus tunnen tarvetta aloittaa todella alusta ja tehdä koko materiaalin itse. Paperin tekeminen mahdollistaa tämän. Toisinaan käytän erilaisia luonnon aineksia, kuten kasvien osia puuvillamassan lisäksi. Olen kokeillut esimerkiksi nokkosta ja ohdaketta, samoin erilaisia kukkia. Erikoisin materiaali, mitä olen käyttänyt, on käytöstä poistettu seteliraha. Näille töille olen antanut sellaisia nimiä kuin Markan malja, Rahanpesu, Juhlakranssi ja Rahankuljetus.”

Arja Nummi etsii teoksissaan aina tiettyä tunnelmaa ja luottaa myös katsojan kykyyn tulkita. ”Toisinaan, pyrkiessäni johonkin tiettyyn tunnelmaan, ei niinkään mihinkään esittävään aiheeseen, valitsen tekotavaksi paperityön. Se voi olla paras vaihtoehto monestakin syystä. Työ on hidasta, ajattelun mahdollistavaa toimintaa - massojen värjäystä, sulauttamista ja yhdistämistä. Parhaimmillaan tulos muistuttaa juuri jotain etsittyä, jotain paikkaa, kokemusta tai elämystä. Sitä ei tarvitse kertoa tai selittää. Katsoja löytää kyllä sille oman tulkinnan ja tarinan.”

Taiteilija Arja Nummi on tavattavissa taidelainaamossa ke 2.4., la 5.4., ke 16.4. ja ke 23.4.

 

Tuula Solin - tammikuun taiteilija Rauman taidelainaamossa

Suvitien varrelta 

Rauman taidelainaamon tammikuun taiteilija on graafikko Tuula Solin. Etsaus- ja akvatintamenetelmillä tehdyissä omakohtaisissa ja realistisissa teoksissa on näkymiä taiteilijalle läheisistä paikoista Raumalla - kuten Kappelinsalmen alueesta eri vuodenaikoina, Syväraumanlahden rannasta ja Toisen Petäjäksen karuilta kallioilta. Ahkerasti lenkkeilevän Solinin mieluisin kävelyreitti kulkee meren rannassa pitkin Suvitietä, jonka rantapolkua reunustavat vanhat lonkero-oksaiset lepät ovat innoittaneet taiteilijaa. Tuula Solin kertoo aiheistaan: "Rauman rannat ovat kauniita ja mielenkiintoisia kohteita ja täynnä esteettisiä elämyksiä. Arvostan, kuten niin monet muutkin, ulkona liikkumista, meren läheisyyttä, luontoa ja rakentamattomia rantoja."

Tuula Solinin teokset kertovat omalla vaikuttavalla kielellään taiteilijan suhteesta rakkaaseen ympäristöön, arjen kauneudesta sekä yhteisen ympäristön ja virkistysalueiden merkityksestä kaupungin ja asuinalueiden läheisyydessä.

Tuula Solin on tavattavissa taidelainaamossa 4.1, 15.1. ja 25.1.

Heli Väisänen - marraskuun taiteilija Rauman taidelainaamossa

Väisänen

Rauman taidelainaamossa on esillä marraskuun ajan taidegraafikko ja keraamikko Heli Väisäsen teoksia. Heli Väisänen on kotoisin Harjavallasta ja asuu nykyään Raumalla. Hän on opiskellut Porin taidekoulussa.

Väisänen työskentelee lähinnä grafiikan ja keramiikan parissa, mutta hän kokeilee ennakkoluulottomasti muitakin kuvataiteen keinoja. Grafiikkaa tehdessä Väisäsellä on useimmiten tekniikkana etsaus ja akvatinta.

"Grafiikassa minua kiehtoo kuparille piirtämisen keveys, viivan elävyys ja sävyillä leikittely. Keramiikassa hienoa on saven tuntu käsissä, muotoutuminen, rouheus ja kolmiulotteisuus. Kummassakin työskentelytavassa säilyy jännitys loppuun asti. Tulos paljastuu vasta, kun on vedostanut grafiikan vedoksen tai avaa keramiikkauunin luukun."

Väisäsen teoksissa tarinat ovat tärkeitä. Useimmiten ne liittyvät ihmiselämään ja ihmisenä kasvamiseen, tukiverkkoihin, sielujen sisaruuteen ja elämään naisena. Teoksissa kulkee mukana positiivinen vire ja pieni huumorin pilke.

"Työskentely on minulle prosessi, johon uppoudun. Työskentelyn aikana ajatukset lentävät, luonnos muovautuu uudelleen, teos alkaa elää omaa elämäänsä ja johdattaa seuraavaan teokseen. Koen taiteen tekemisen ja työskentelyprosessin myös hyvin voimauttavana, iloa ja energiaa tuottavana!"

Taidelainaamon näyttelyyn Väisänen tuo esille pieniä mustavalkoisia grafiikanvedoksia ja keramiikkaveistoksia, joissa hän kuvaa naisen elämää. Sekä grafiikan- että keramiikkateosten sisällöt kietoutuvat yhteen, ja teokset ovat vaikuttaneet toinen toiseensa.

Heli Väisänen on tavattavissa taidelainaamossa keskiviikkona 6.11. klo 15 - 18 ja lauantaina 30.11 kello 11 - 15.
© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot