Taju kankaalla

Rauman taidemuseo, Alakerta
15.9.-14.10.2007

Jukka Alapotin, Henri Hagmanin, Auli Järvelän, Tarmo Paunun, Helvi Tiisalan ja Sini Vihman maalauksia.

Ote Carolus Enckellin esipuheesta näyttelyn julkaisussa (Suom. Maija Vihma): "Tällä arvoituksellisella otsikolla on kaksoismerkitys, joko slangi-ilmaus tajuttomuudelle tai kirjaimellisemmin "panna tietoisuus, taju kankaalle". Ilmaisu on ongelmallinen, koska jos vitsiä ei ymmärrä, tulee ilmaus helposti ymmärretyksi ainoastaan varsinaisessa merkityksessään, ja otsikko jää tällöin käsittämättä. Vielä vaikeaselkoisemmaksi asian tekee se, että otsikko on ryhmän ainoa kirjallinen väittämä.
Yritetäänpä erästä tulkintaa. Kaikessa taiteessahan on lopultakin kysymys erilaisista tulkinnoista taiteilijan tajusta tai tietoisuudesta, taideteoksiksi käännettyinä. Jos haluaa tulkita tämän ryhmän näyttelyotsikon väittämänä, voi luonnollisesti nähdä asian niin että maalaamisessa itsessään on kyse tajunnan laajentamisesta, että maalaamisen luonteeseen kuuluu tietouden hyödyntämisen sijaan pyrkimys sen laajentamiseen. Maalaustaide ei ole tietoa sen perinteisessä merkityksessä vaan kokemuksen kautta välittyvää uutta tietoisuutta.
Tämän mielestäni havaitsen katsoessani näiden taiteilijoiden maalauksia. Maalaamisen eroavaisuuksista huolimatta olen näkevinäni vision kankaasta heijastuspintana jollekin heille kaikesta huolimatta yhteiselle, nimittäin aistillisuudelle esteettisenä normina. Siksi voi myös väittää että usko väriin ja pintaan, usko, joka on joko figuratiivisempi ja kertovampi tai abstraktimpi, on kannanotto maalaamiselle vaihtoehtona sille kuva- tai kokemusmaailmalle, jota nykyään dominoivat teknologia ja toisintavat kuvatekniikat, ja joissa visuaalinen on täysin alistettu kirjalliselle sisällölle."

Lisätietoja: Janne Koski, 02 8224346, janne.koski@raumantaidemuseo.fi

Jukka Alapoti
Maalaus, 2007
akryyli pahville, 16x9 cm

Jukka Alapoti
Maalaus, 2007
akryyli pahville, 16x9 cm

Jukka Alapoti
Maalaus, 2007
akryyli pahville, 16x9 cm

Henri Hagman

Henri Hagman

Henri Hagman

Auli Järvelä
Prinsessa ja kuusi
2006-2007,öljy kankaalle

Auli Järvelä

Auli Järvelä

Tarmo Paunu
Kylvö, 2007
öljy kankaalle, 38x43 cm

Tarmo Paunu
Omakuva päivällä, 2007
öljy kankaalle, 47x56 cm

Tarmo Paunu
Soittokunta, 2006
öljy kankaalle, 120x140 cm

Helvi Tiisala
Maalaus,2000
akvarelli,18x50 cm

Helvi Tiisala
Laiva merellä, illalla
9o-luku, akvarelli, 24,5x37 cm

Helvi Tiisala
Keltainen erämaa,2002
öljypastelli, 31x37 cm

Sini Vihma

Sini Vihma

Sini Vihma


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot