Teeseremoniaa Rauman taidemuseossa
Sunnuntaina 24.4.2005
Luento klo 13

Luennon jälkeen mahdollisuus osallistua teeseremoniaan

Chadô, teen tie on perinteinen japanilainen kulttuurimuoto, joka tunnetaan länsimaissa hieman harhaanjohtavasti myös nimellä teeseremonia. Rauman taidemuseossa on nyt mahdollisuus tutustua tähän mielenkiintoiseen perinteeseen. Urasenken teetaidekoulussa Kiotossa teen tietä opiskellut Markku Peltola pitää luennon teeseremoniasta taidemuseolla sunnuntaina 24.4. klo 13 ja luennon jälkeen on mahdollista nauttia teetä perinteiseen japanilaiseen tapaan.

Chadô muotoutui omaksi taiteekseen, tieksi (dô) 1400-1500-lukujen aikana ja sillä on merkittävä asema Japanin kulttuurihistoriassa. Teetaiteen kehitys kiteytyi teemestari Sen no Rikyûssa (1522-1591), jonka jälkeläiset ja oppilaat ovat perustaneet Japanin nykyiset teetaidekoulukunnat. Näistä suurin on Urasenke. Chadôn harjoittajat ovat perinteisesti sitoutuneet eri koulukuntiin, joilla on pieniä painotuseroja.

Chadô on harjoittajalleen lähinnä elämäntapa. Sen oppiminen ja ymmärtäminen on elämän pituinen työ ja se vaikuttaa teen tien kulkijan elämään ja asenteisiin kokonaisvaltaisesti. Chadôa harjoitetaan teetilaisuuksissa, joihin kokoonnutaan nauttimaan vihreää matcha-teetä. Teetilaisuus, jossa tarjotaan ja nautitaan teetä, on intiimi kahden tai useamman ihmisen kohtaaminen.

Tavoitteena on löytää sopusointu toisten ihmisten ja ympäristön kanssa. Teetilaisuus etenee ennalta määrätyn muodon mukaisesti ja siinä noudatetaan tarkkaa teenvalmistustapaa (temae), joita on monia erilaisia.

Chadô on pitkän historiansa aikana saanut vaikutteita useista eri uskonnoista ja filosofioista, mm. shintôsta, buddhalaisuudesta, konfutselaisuudesta, taolaisuudesta ja kristinuskosta. Se ei kuitenkaan itsessään ole uskonto, eikä edellytä mitään uskonnollista vakaumusta, vaikka toisaalta voikin palvella niiden universaaleja pyrkimyksiä. Teeihmiselle (chajin) chadôn aatemaailma laajenee teehuoneessa tapahtuvasta teetilaisuudesta myös osaksi jokapäiväistä elämää. Chadôn keskeisimmän sisällön voi tiivistää neljään käsitteeseen: harmonia, kunnioitus, puhtaus ja tyyneys.

HARMONIA

Wa tarkoittaa harmoniaa ja sopusointua teetilaisuuteen kokoontuneiden ihmisten kesken, mutta myös tilaisuudessa käytettävien välineiden sopivuutta tilaisuuden vieraisiin, vuodenaikaan sekä luonteeseen.

KUNNIOITUS

Kei eli kunnioitus on vilpitöntä kiitollisuutta lähimmäisistämme. Se ilmenee mm. teetilaisuuden tarkoin määrätyssä etiketissä, muiden huomioon ottamisessa pienimmissäkin asioissa sekä teevälineiden huolellisessa käsittelyssä. Kunnioitusta osoitetaan myös niille, jotka ovat olleet ennen meitä ja tehneet kaiken meille mahdolliseksi.

PUHTAUS

Sei merkitsee puhtautta niin fyysisessä kuin henkisessäkin mielessä. Teetilaisuudessa olennaista on mielen puhtaus, keskittyminen ja ylimääräisten ajatusten jättäminen pois, jotta voidaan varauksettomasti kohdata toinen ihminen ja jakaa kulhollinen teetä tämän kanssa. Yksinkertaisuus ja koruttomuus, kaiken turhan karsiminen, auttaa myös löytämään oman itsemme ja tuntemaan sen.

TYYNEYS

Jaku tarkoittaa sitä mielenrauhaa, joka seuraa näiden periaatteiden noudattamisesta. Se on myös buddhalaisuuden oivaltamista (valaistumista) tarkoittava sana.


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot