TOISAALLA

TOISAALLA
Tapio Haapala, Mollu Heino, Arja-Riitta Ihalainen, Kirsi Jaakkola, Samu Raatikainen
Rauman taidemuseo 16.2. - 12.5.2019

Pimeästä kerroksellisiin väreihin ja muotoon. Toisaalla-näyttely venyttää maalauksen rajoja ja esittelee erilaisia tunnetiloja. Maalatut pinnat sulkevat sisäänsä muodon, ne lomittuvat, nousevat pintaan, avaavat taustan avaruutta tai kertovat tarinaa. Viiden taiteilijan, Tapio Haapalan, Mollu Heinon, Arja-Riitta Ihalaisen, Kirsi Jaakkolan ja Samu Raatikaisen, tuoreet teokset kertovat tilanteista ja maailmoista, jotka ovat jossain muualla, toisaalla. Taiteen tekeminen on aina hapuilua uuden ja tuntemattoman edessä, ja jonkin erilaisen tavoitteleminen luo taiteen tekemiseen jännitteen, jolloin ilmaisun tavoitteet, kyseenalaistaminen ja materiaalisuus tasapainottelevat.

Näyttelyn taiteilijoita yhdistää länsisuomalaisuus ja pitkä ajallinen jatkumo omien teemojen tutkimisessa.

Haapala hallitsee muodon. Tässä näyttelyssä teoksen mittakaava kaataa totutun ja tilan suhde teoksen ideaan poimii katsojan mukaan maagisen realismin sävytteiseen makromaailmaan.

Heinon maalausten pimeys piirtää dystooppisia näkyjä, samalla kun yölliset kuutamot lainaavat romantiikan jylhistä tunnelmista.

Jaakkolan värit rullaavat toistensa sisään ja alle. Kirkkaat perusvärit ja murretut varjot luovat tasoja, jotka tarjoavat katsojalle leikin, mahdollisuuden osallistua sommitteluun ja maalauksen rakenteen pohdiskeluun.

Ihalaisen toisaalla on kuvausta siitä, miten olemme muukalaisia maailmassa itse kukin omassa telttamajassamme – telttamaja on ruumiimme ja kangas vaate, jolla sen verhoamme. Tummat, intensiiviset sävyt kokoavat pelot ja toiveet samaan maisemaan.

Raatikaisen monumentaaliset, materiaalisia kokeiluja tarjoavat suuret maalaukset ovat pohjimmiltaan kollaaseja luonnosta, poikkileikkauksia kartoittamattomasta.

Ohikulkeminen, teossarja

Mollu Heino, Ohikulkeminen, teossarja, 2018-2019. Kuva: Jari Sorjonen.

Kuvataiteilija Mollu Heinon yleisöopastus su 31.3.2019 klo 12

Taidemaalari Mollu Heino tutustuttaa yleisön TOISAALLA-näyttelyn teemoihin ja näyttelyn teosten syntyprosesseihin sunnuntaina 31.3.2019 kello 12 alkaen.

Opastus kuuluu pääsylipun hintaan. Tervetuloa!

Lisätietoja näyttelystä:

Projektiasiantuntija Petra Ranta, petra.ranta[at]rauma.fi, puh. 0440 224157


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot