Ave Maria
Risto Toivanen - Maalauksia ja veistoksia
10.12.2004 – 9.1.2005
Rauman taidemuseo, Verstas

Lehdistötilaisuus 9.12. klo 11
Avajaiset 9.12. klo 18
Tervetuloa!

Risto Toivasen Ave Maria näyttely jatkaa Rauman taidemuseon Verstaassa esiteltyjen joulunajan näyttelyiden sarjaa. Näyttelyn rauhalliseen tunnelmaan voi hiljentyä myös jouluaattona klo 12-20.

“Käydessäni kesällä 2003 Barcelonassa minuun teki suuren vaikutuksen romaaninen ja goottilainen kirkkotaide sekä arkkitehtuuri. Asian kirkollisopillista puolta mitenkään korostamatta vaikutuin lähinnä kiehtovasta, rauhallisesta ja kohottavasta tunnelmasta, joka ilmapiiristä huokui. Eritoten ajattelin noita aikansa kuvataiteilijoita, aina krouvimmasta kivenhakkaajasta hienoimpaan miniatyyrimaalariin. Millainen mahtoikaan olla heidän henkilökohtainen suhteensa tekemisiinsä? Heidän ajatusmaailmansa? Parhaimmillaan ja ylevimmillään olin aistivinani suurta henkisyyttä. – Kuten keskiajalla vaikuttanut kirkkoisä Gregorius Nyssalainen sanoo: “Mykkä maalaustaide puhuu seinillä ja saa siten paljon hyvää aikaan.”

Tämän matkan seurauksena olen tehnyt joukon pieniä madonnan kuvia, joita itse kutsun matkaikoneiksi. Olen myös työstänyt puusta, syövytetystä kuparilevystä ja metallisesta kierrätysmateriaalista koostuvia veistoksia. Pienistä teoksista koostuvien “ikonostaasien” lomassa seinäpintoja jäsentävät suurikokoiset muotoon leikatut ja mustaliidulla ja öljyvärillä toteutetut madonnafiguurit. Näyttelykokonaisuuteen kuuluu myös lattiatilassa jalustoilla lepäävät veistokset, joista osa on varustettu vanhanaikaisella mekaanisella koneistolla.”

Risto Toivanen

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto.

Lisätietoja:
Rauman taidemuseo
02-8224 346
rtm@raumantaidemuseo.fi
www.raumantaidemuseo.fi


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot