Onni Tuomiston (1894 - 1958) ja Raimo Tuomiston (1929 - 2007) valokuvia

Rauman taidemuseo 4.10.-16.11.2008

Rauman taidemuseon yläkerta avaa näkymän kahden harrastajavalokuvaajan ja puutarhurin, isän ja pojan, Onni Tuomiston (1894 - 1958) ja Raimo Tuomiston (1929 - 2007) valokuva-albumeihin. Näyttely keskittyy näiden kahden kuvaajan tuotannossa yhteiseen kohteeseen - Tuomiston puutarhaan, Syvärauman kaupunginosassa, Raumalla. Paikka oli yli seitsemän vuosikymmenen ajan Tuomistojen koti ja työmaa. Valokuvien kautta näkyvät puutarhan perustamisvaiheet, kukoistuksen vuodet ja puutarhan vähittäinen villiintyminen ja kasvihuoneiden raunioituminen toiminnan loputtua.

Onni Tuomisto aloitti valokuvaharrastuksen jo nuorena kuvaten pääasiassa perhettä sekä koti- ja puutarhamiljöötä. Onni välitti innostuksen valokuvaukseen pojalleen Raimolle, joka tallensi puutarhakuvien lisäksi myös näkymiä raumalaisesta elämänmenosta eri vuosikymmeninä - vappukulkueita, satamanäkymiä, veneiden kunnostajia tai moottoripyöräkilpailujen vauhdikasta menoa. Raimo Tuomisto oli myös kokeilija - hän pyrki kohti abstraktimpaa ilmaisua, teki huolella rakennettuja symbolisia asetelmia ja värikollaaseja. Raimo Tuomisto oli Rauman kameraseuran aktiivinen toimija ja kunniajäsen.

Tuomiston talo ja puutarha edustavat kaupunginosansa kauneinta ja idyllisintä rakennuskantaa, jota on vuosikymmenet ympäröinyt laaja puutarha-alue kasvihuoneineen ja istutuksineen. Puutarha on elänyt elämäänsä omassa rytmissään, se ei ole ollut mukana jatkuvan muutoksen oravanpyörässä. Jo pitkään taloa on ympäröinyt mennyt aika ja juuri siksi se on ollut monelle ohikulkijalle kiehtova, mystinen ja kiinnostava - helpottava henkireikä kaiken muodollisen, keskinkertaisen, siistin ja tavanomaisen keskellä. Harvinainen talo, jossa kaikki on ennallaan, mitään ei ole pilattu muutoksilla ja aika saa jättää jälkensä. Ympäristössä on tärkeä nähdä muistumia menneisyydestä ja ajan tuomaa patinaa.

Näyttely käsittää digitoitua valokuvamateriaalia Tuomiston suvun jäsenten arkistoista 1920-luvulta vuoteen 2008. Vuoden 2007-2008 dokumentaation alueelta ovat kuvanneet Tuomiston sukuun kuuluvat Minna Saario ja Pirre Saario sekä Laura Kokkonen Rauman taidemuseosta.


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot