UNIMAA - 21 UNTA SUOMEN TASAVALLAN PRESIDENTISTÄ

Rauman taidemuseo 4.12.2010-2.1.2011
Lehdistötilaisuus 3.12. klo 11. Avajaiset klo 18. Tervetuloa!

Presidentti lähestyy uhkaavasti sirppi ja vasara kädessään, hän lohduttaa yksinhuoltajaäitiä, jolla on ongelmia poikansa kanssa. Sotaveteraanin hän käännyttää kylmästi presidentinlinnan ovelta. Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen keräsivät lehti-ilmoitusten avulla unia, joita suomalaiset ovat nähneet tasavallan presidentti Tarja Halosesta. Unien keruuseen eri puolilla Suomea osallistuivat myös teoksen esityspaikat Helsingin taidehalli, Mikkelin taidemuseo, Tornion Aineen taidemuseo ja Rauman taidemuseo.

Taiteilijat saivat tietoonsa yhteensä 80 unta, niistä 21 dramatisoitiin ja kuvattiin toisiinsa kietoutuvaksi elokuvaksi, jossa raja yksittäisten unien välillä hämärtyy. Unimaa on humoristinen ja ajatuksia herättävä tutkielma siitä, miten suomalaiset suhtautuvat auktoriteetteihin. Teos kertoo niistä tunteista, toiveista ja tarpeista, joita heijastuu yhteisön johtajahahmoon. Rauman taidemuseossa Unimaa -teos on ensimmäisen kerran esillä erillisistä unista koostuvana laajana tilallisena kokonaisuutena. Unet levittäytyvät erillisinä projisointeina kaikkiin museon alakerran tiloihin. Katsoja voi vaeltaa unesta toiseen, unien keskellä, unesta uneen ja kaikkien unien pääroolissa on Suomen tasavallan presidentti, jota tulkitsevat näyttelijät Tuulia Leppihalme, Miika Muranen, Lise Holmberg ja Teija Himmelroos. Muut roolit on toteutettu talkoohengessä. Kaikki halukkaat ovat päässeet esiintymään ja joissakin kohtauksissa on myös unen näkijä mukana.

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2003, jolloin he järjestivät Helsingissä maailman ensimmäisen mikrovaltioiden huipputapaamisen Amorph!03-festivaalin (MUU ry). Taiteilijaparin teokset ovat luonteeltaan osallistavia - heidän Valituskuoro-projektinsa jopa siinä määrin, että jo 80 eri maassa on toteutettu valituskuoro idean pohjalta. Kalleisen ja Kochta-Kalleisen uusimmissa teoksissa pohditaan yksilön ja yhteisön suhdetta: I Love My Job kuvasi haastateltujen ihmisten kosto- ja toivefantasioita työpaikoilla. People in White kutsui mielenterveyspotilaita kertomaan kokemuksia heitä hoitaneista mielenterveysammattilaisista - ja näyttelemään jotkut tilanteista. Kalleinen ja Kochta-Kalleinen ovat osallistuneet moniin kansainvälisiin näyttelyihin kuten Raise Your Voice - Ars Electronica Center, Linz (2010); Arctic Hysteria - New Art from Finland, P.S.1 New York (2008); "Don´t Worry Be Curious" NGBK, Berlin Germany (2008), KUMU, Tallinn, Estonia (2007). "Complaints Choirs" Sparwasser, Berliini (2007); "ARS 06", KIASMA (2006); "Lost And Found", S.M.A.K., Belgia (2006), "Momentum", Moss (2006). Lisätietoa: www.ykon.org/kochta-kalleinen

Unimaan valmistumista on tukenut Alfred Kordelinin säätiö. Kiitokset myös: Hoya Lens Finland Oy, Hannu Vainio Oy, Deco Flower, Helsingin lipputehdas, VR, Highway Hill Saloon, Corona Baari, Kivistöntien palvelutalo, Haltialan kotieläintila, Vakuutusoikeus, Laajasalon lukio, Laajasalon ala-aste, Tapanilan ala-aste, Kampin palvelukeskus, Helsingin Kaupungintalo ja Eduskuntatalo.

Lisätietoja: Henna Paunu, amanuenssi 0440-224155, henna.paunu@raumantaidemuseo.fi


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot