Suomen taiteen mestariteoksia UPM-Kymmenen taidekokoelmista

Rauman taidemuseossa 25.10.-24.11.

Rauman taidemuseossa avautuu UPM-Kymmenen taidekokoelmia esittelevä näyttely, johon on valittu 70 teosta yrityksen yli 2000 teoksen kokoelmasta. Teokset ovat pääasiassa suomalaista 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuoliskon maalaustaidetta. Kokonaisuuteen kuuluu maisemia, henkilökuvia, tehdasmiljöön kuvauksia ja muotokuvia.

Näyttelyn tunnetuimpiin teoksiin kuuluu Elin Danielson-Gambogin maalaus Tyttö ja kissat kesäisessä maisemassa (v.1892). Taiteilijalta on mukana myös muutama pienempi maisema-aihe. Pariisissa opiskellut Danielson-Gambogi omaksui ranskalaisen realismin vaikutteita ja sovelsi niitä


Elin Danielson-Gambogi Tyttö ja kissa kesäisessä maisemassa, 1892
suomalaista luontoa ja ihmistä esittäviin teoksiinsa. Akseli Gallen-Kallelalta on näyttelyssä kaksi mielenkiintoista maisema-aihetta. Pekka Halosen klassisen monumentaalinen teos Kesäurheilua (v.1922) kuvaa koskenlaskijoita vetämässä venettään ylös vastavirtaan. Eero Järnefeltiltä on mukana tunnelmallinen kevättalven maisema.

Kokoelman teoksissa korostuu suomalaisuus - maisema, työnteko, luonto ja ihmiset. Yhtiön taidekokoelmilla on ollut oma tehtävänsä luoda kuvaa suomalaisista arvoista ja luotettavuudesta. Toisaalta taiteen kautta on välitetty kuvaa yrityksen kansainvälisyydestä ja dynaamisuudesta. UPM-Kymmenen taidekokoelmiin kuuluu myös nykytaidetta ja yritys kartuttaa taidekokoelmiaan säännöllisesti.

Näyttelyssä on mukana myös varta vasten yhtiölle toteutetut teoskokonaisuudet - Hugo Simbergin grafiikansarja vuodelta 1900 ja Pentti Sammallahden valokuvakokonaisuus 2000-luvun alusta. Molemmat taiteilijat ovat kuvanneet UPM:n Kuusankosken tehtaiden maisemaa ja tuotantolaitoksia. Kokonaisuudet kertovat yhtiön historiasta, tuotantolaitosten ja niihin liittyvän maiseman sekä työnteon muutoksista 100 vuoden aikaperspektiivillä.

Näyttelyn taiteilijat:
Wäinö Aaltonen, Väinö Blomstedt, Tuomas von Boehm, Elin Danielson-Gambogi, Akseli Einola, Gabriel Engberg, Antti Favén, Alfred William Finch, Håkan Gadolin, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Ester Helenius, Einar Ilmoni, Eero Järnefelt, Nikolai Konstantinovits, Antti Saarela, Tyko Sallinen, Santeri Salokivi, Pentti Sammallahti, Helene Schjerfbeck, Valentin Aleksandrovits Serov, Hugo Simberg, Vilho Sjöström, Venny Soldan-Brofeldt, Georg von Svetlik, Eugen Taube, Vihtori Ylinen.

Yleisöopastukset:
Oppaana näyttelyassistentti FM Henna Paunu.
Rauman Taideyhdistyksen järjestämä yleisöopastus ja kahvitarjoilu torstaina 31.10. klo 18.00 (Taideyhdistyksen jäsenille vapaa pääsy, muille pääsylipun hinnalla 3,5/2,5 €, joka sisältää kahvitarjoilun).
Yleisöopastus sunnuntaina 3.11. klo 13.00. (Pääsyliput 3,5/2,5 €)

Opastukset tilauksesta ryhmille: Myös iltaisin ja viikonloppuina. Varaukset puh. 02-8224346. Ryhmät yli 20 henkeä 2,5 €/henkilö. Virka-aikoina 10 € opastusmaksu/ryhmä, muina aikoina 25 €/ryhmä.

Työpaja lapsille: Paperin marmorointi (7-12-vuotiaille). Työpajassa kuvioidaan erilaisia papereita perinteisellä värjäysmenetelmällä.
Lauantaina 26.10. klo 11-13 Rauman taidemuseon Verstaassa. Opettajana kuvataiteilija Mari-Kaarina Arvinen.
Työpajamaksu 2 € sisältää kaikki materiaalit ja tutustumisen näyttelyyn.
Ennakkoilmoittautuminen puh. 02-8224346.

Näyttelyä tukee UPM-Kymmene Oyj


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot